Контрольна робота з основ здоров»я 6 клас (В-1)
1 рівень(0.5 балів кожна правильна відповідь)
1. Харчування підлітків має:
а) бути дуже калорійним;
б) містити якнайменше калорій;
в) містити всі необхідні для нормальної життєдіяльності речовини.
2. Чи потрібно чистити язик?
А) не обов’язково., б) потрібно, в) не потрібно, г) потрібно, якщо порекомендують.
3. Брак йоду в продуктах харчування може призвести до затримки розумового розвитку. а) так; б) ні.
4.Білки є будівельним матеріалом організму: а) так, б) ні
5. Яку їжу слід вибирати щоб бути здоровим?
А) Овочі та фрукти Б) Чіпси та сухарики
В) Газовані напої Г) Гамбургери та хот – доги
6. Які продукти слід уживати обмежено?
А) Овочі Б) Солодощі В) Фрукти Г) Воду
ІІ рівень ( 3 бали правильна відповідь) Дайте відповідь на запитання « так», «ні»:
7.Білки мають складну будову , вониу утворююься із залишків 20 амінокислот.
8. Нестача жирів не впливає на процеси обміну в організмі людини.
9. Вуглеводи є основним «будівельним» матеріалом для організму людини.
ІІІ рівень ( 1,5 бали кожна правильна відповідь)
10. Установіть відповідність між компонентами харчування та продуктами, що є його джерелом у харчування.
1.Вуглеводи а) молоко, сир
2. Вітамін С б) цитрусові, шипшина, квашена капуста
3. Кальцій в) крупи, овочі, фрукти
11. Розташуй в правильному порядку надання першої допомоги при харчовому отруєнні:
1. Дати випити підсоленої води або несолодкого чаю. Щоб запобігти зневодненню організму.
2. Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлибнувся блювотинням. Зігріти. (вкрити, дати грілку)
3. До приїзду лікаря дати хворому пити 5-6 склінок підсоленої кип»яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з»явиться вода без домішок їжі.
4. При перших симптомах отруєння – викликати «швидку допомогу» або лікаря.
IV рівень ( 3 бали) 12.Чому важливо пити воду?
Контрольна робота з основ здоров»я 6 клас (В-2)
1 рівень (0.5 балів кожна правильна відповідь)
1. Чистити зуби бажано: а) вранці й увечері щодня;
б) тільки з появою неприємного запаху з рота;
в) якомога рідше, щоб не стерлася зубна емаль.
2. Догляд за зубами дає можливість: а) мати привабливу усмішку;
б) діставати більше користі й задоволення від їжі;
в) розгризати зубами горіхи, кістки та і н ш і тверді предмети;
г) правильно вимовляти усі звуки.
3. Нестача вітаміну С призводить до захворювання яке називається «цинга»? А)так, б) ні
4. Вуглеводи –це основне джерело енергії організму: а)так, б) ні
5 Продукти які містять Йод - це
А) Хліб, булочки, тістечка Б) Солодощі
В) Морква, капуста, картопля Г) Морська риба, морська капуста.
6. Які основні ознаки харчового отруєння?
А) Сонливість Б) Біль у горлі В) Біль у животі Г) Нежить
ІІ рівень ( 3 бали правильна відповідь) Дайте відповідь на запитання « так», «ні»:
7. Організм людини на 65-80 % складається з води.
8. До водорозчинних вітамінів належить вітамін С та вітаміни групи В
9. Нестача вітаміну А призводить до розвитку «курячої сліпоти».
ІІІ рівень ( 1,5 бали кожна правильна відповідь)
10. Установіть відповідність між компонентами харчування та продуктами, що є його джерелом у харчування.
1.Білки а) жовтки яєць, печінка, бобові, курага, яблука.
2.Жири б) сало , соняшникова і оливкова олія,
3. Ферум в) м»ясо, риба, сир
11. . Розташуй в правильному порядку надання першої допомоги при харчовому отруєнні:
1. Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлибнувся блювотинням. Зігріти. (вкрити, дати грілку)
2. До приїзду лікаря дати хворому пити 5-6 склінок підсоленої кип»яченої води, щоб
викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з»явиться вода без домішок їжі.
3.При перших симптомах отруєння – викликати «швидку допомогу» або лікаря.
4. Дати випити підсоленої води або несолодкого чаю. Щоб запобігти зневодненню організму
IV рівень ( 3 бали) Чим небезпечне зловживання солодощів?