Презентація "Наголос"

Про матеріал
Поглибити знання про наголос в українській мові; удосконалювати навички складоподілу та технічного переносу слів з рядка в рядок; ознайомити із орфоепічним словником та словником наголосів і навчити користуватися ними; розвивати мовну культуру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наголос.

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ти4поглибиш знання про наголос;1235повториш основні правила переносу;навчишся правильно наголошувати слова

Номер слайду 3

Загадка «Упізнай його»Я місце, де лежать товари. Звичайно, в тарі чи без тари. А мій омонім є у мові – Один чи кілька звуків в слові. Склад

Номер слайду 4

Загадка «Упізнай його»У країні Фонетичній. Я на службі довговічній. Слова значення міняю,Словоформи обираю. Буде мука чи мука – Визначить моя рука. Наголос

Номер слайду 5

Записати речення, поділивши слова на склади, а потім для переносу. Грудень землю грудить, а хатинки студить. Січень погідний – то й рік буде плідний. Лютневий сніг за золото дорожчий.

Номер слайду 6

У слові з кількох складів один склад завжди вимовляється сильніше від інших. Вимова одного складу з більшою силою голосу називається наголосом.

Номер слайду 7

Прочитати речення, вирізняючи логічним наголосом виділені слова. Простежте, як змінюється зміст речення. Що боїться майстра?Діло кого боїться?Діло що робить?Діло майстра боїться. Діло майстра боїться. Діло майстра боїться.

Номер слайду 8

Склад, на який падає наголос, називається наголошеним. Усі інші склади у слові – ненаголошені.

Номер слайду 9

Дослідження Прочитайте пари слів. Простежте, на який склад у кожній парі слів падає наголос. Чи змінюється місце наголосу при зміні форми слова? Книжка – книжки; сторінка – сторінки; стіна – стіни; голуб – голуби.

Номер слайду 10

В українській мові наголос рухомий. Він може змінювати своє місце залежно від форми слова.

Номер слайду 11

ПОДВІЙНИЙ НАГОЛОСПомилка – помилка завжди – завждивесняний – весняний загнутий-загнутийсерпанковий-серпанковиймабуть – мабутьпервісний – первіснийборщевий - борщовий

Номер слайду 12

Запишіть подані слова у три стовпчики: а) з наголосом на першому складі; б) з наголосом на другому складі; в) з наголосом на третьому складі. Разом, дочка, старий, подруга, осока, документ, верба, статуя, кропива, звірятко, колесо, ліворуч, кілометр, олень, ясний, діалог, лікарський, звичайний, запитання, зручний,вимова, одинадцять. Якщо ви правильно виконали завдання, із третіх букв слів, записаних у першому і другому стовпчиках, складеться початок прислів’я: «... усе здається».

Номер слайду 13

Тести 1. Склад – це частина слова: а) так; б) ні.2. Склади бувають відкриті і закриті: а) так; б) ні.

Номер слайду 14

3. Склади бувають наголошені і ненаголошені: а) так; б) ні.4. Чи можна переносити із рядка в рядок Ю-ЛІ-Я? а) так; б) ні.

Номер слайду 15

5. Чи можна розривати йо, ьо, дж, дз, дзь, якщо вони позначають один звук? а) так; б) ні.6. Чи можна відривати від префікса чи залишати при ньому букви, які не становлять складу? а) так; б) ні.

Номер слайду 16

Сьогодні на уроці Я Дізнався…Навчився…Потренувався…Запам`ятав…

Номер слайду 17

Дякую за роботу !

pptx
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
1942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку