Презентація "Написання не з прикметниками"

Про матеріал
Презентація до уроку "Написання не з прикметниками" допоможе узагальнити та систематизувати здобуті знання учнів про прикметник як частину мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета: узагальнити та систематизувати здобуті знання учнів про прикметник як частину мови; поглибити знання про способи творення прикметників; сприяти зміцненню навичок правопису прикметників з часткою не разом і окремо та позначати відповідні орфограми, пояснювати їх за допомогою орфографічних правил. формувати загальнопізнавальні вміння правильно писати прикметники з вивченою орфограмою. розвивати творчі вміння зіставляти, порівнювати, моделювати й конструювати мовні явища; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу виховувати у школярів повагу до історичного минулого нашого народу.

Номер слайду 2

“Розумова розминка” Учні задають один одному запитання.

Номер слайду 3

Морська подорож Мовознавчим морем на трьох кораблях: “Знання” “Уміння” “Досвід”

Номер слайду 4

Не з прикметниками Пишемо разом Пишемо окремо Якщо прикметник без не- не вживається: немічний, невпинний; 2)Прикметник із префіксом не- виражає одне поняття і його можна замінити синонімом без частки не: невеселий – сумний, недалекий - близький До цих прикметників є протиставлення: не високий, а низький; не добрий, а злий; 2)Прикметник виступає в реченні присудком і виражає заперечення: Грудень був не холодним (Грудень не був холодним)

Номер слайду 5

Лінгвістичне спостереження. Прочитайте слова, на їх основі сформулюйте правила написання прикметників з часткою не-. 1. Невтомний, ненависний, неосяжний. 2. Невеселий – сумний, недалекий – близький. 3. Не далекий, а близький, не сумний, а веселий.

Номер слайду 6

Самостійна робота Запишіть речення. Поясніть написання не з прикметниками. Пильнуй свого носа, а (не) чужого проса. (Не) озорий край завжди захищай. Питай (не) старого, а бувалого. (Не) проханий гість гірше татарина. Господарів хліб (не) білий, але ситний.

Номер слайду 7

Конкурс капітанів Перепишіть речення. Зробіть морфологічний розбір виділеного прикметника. 1. Український флот з'явився на початку XVI століття і вже в 1620 році досяг свого найвищого розвитку. 2. Несподівані морські наскоки козаків на Цареград отруювали жахом серця турецьких вояк. 3. Морські битви найчастіше закінчувались перемогою козаків, адже легкі чайки були зручнішими, ніж тяжкі човни турків.

Номер слайду 8

Послідовність морфологічного розбору прикметника 1. Прикметник, його загальне значення. На яке питання відповідає. 2. Початкова форма (називний відмінок однини, чоловічий рід). 3. Розряд за значенням (якісний, відносний, присвійний). 4. Ступінь порівняння (для якісних прикметників). 5. Рід, число, відмінок, група (тверда чи м'яка). 6. Граматична форма (повна, коротка). 7. Синтаксична роль.

Номер слайду 9

Конкурс матросів Утворіть ступені порівняння від поданих прикметників: Просту форму вищого ступеня; Просту форму найвищого ступеня; Складену форму найвищого ступеня. Вітер на морі буває… (сильним, холодним, теплим).

Номер слайду 10

Конкурс радистів Словниковий диктант

Номер слайду 11

Перевір себе Зимовий, прекрасний, сформований, міні-катер «Ластівка», пів-Європи, стоп-кран, стінний, Одещина, черкаський. Чорне море, безбережний, широковідомий, крейсер «Аврора», Львівщина, Туреччина, присісти, півночі. Багатоденний, прикордонний, пів-Америки, лайнер «Шота Руставелі», Чумацький Шлях, чар-зілля, предобрий, мегаполіс.

Номер слайду 12

Конкурс штурманів Прокладіть собі курс – утворіть прикметники від власних назв за допомогою суфіксів –ськ-, -цьк-, -зьк-. 1. Прага, Париж, Луцьк, Київ. 2. Лбдога, Онйга, Золотоноша, Кблуш. 3. Воронеж, Норвегія, Нюрнберг, Калуга.

Номер слайду 13

Конкурс боцманів Гра “Хто швидше” Утворіть слово поєднавши морфеми Корінь цього слова знаходиться у слові водяник, суфікс і закінчення – у слові холодний, префікс – у слові підхід. Корінь – у слові кований, закінчення – у слові зима, префікс – у слові підріс. Корінь – у слові писати, суфікс і закінчення – у слові голубка, префікс – у слові розкішний.

Номер слайду 14

Конкурс коків Дослідження - відновлення Відновити фразеологічні звороти, установивши з довідки потрібні за змістом прикметники з часткою не-. 1)… на розум. 2)… проби. 3) Хома… . 4) Глянути… оком. 5) … голосом. 6) Побила лиха та … година. 7) … сила поплутала. Довідка: не/високої, не/людським, не/багатий, не/чиста, не/вірний, не/добрим, не/щаслива.

Номер слайду 15

Вибірково – розподільний диктант Розподілити прикметники за колонками таблиці відповідно до правил правопису: а) без частки не- не вживається; б) можна дібрати синонім без частки не-; в) є протиставлення. Не/безпечний, не/бідний, не/бувалий, не/вблаганний, не/вгамований, не/вдалий, не/вдачливий, не/великий, а малий, не/врожайний, не/втішний, не/веселий, а сумний, не/гайний, не/гарячий, а холодний, не/дбалий.

Номер слайду 16

“Мозковий штурм” Яка частина мови називається прикметником? Наведіть приклади. 2. За значенням прикметники поділяються на… 3. Які прикметники можуть утворювати ступені порівняння? 4. Які ступені порівняння прикметників ви знаєте? Наведіть приклади. 5. Які способи творення прикметників ви знаєте? 6. У якому випадку не- з прикметниками пишеться разом? Наведіть приклади. 7. Коли не- з прикметником пишемо окремо? Наведіть приклади. 8. Чи можуть прикметники неозорий, нестриманий, недбалий вживатися без не-? Свою думку обґрунтуйте.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Вивчити теоретичний матеріал § 29. Виконати вправу 453 (письмово) Оцінювання Визначення переможців

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 березня 2020
Переглядів
2552
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку