Презентація "Написання слів з апострофом"

Про матеріал

Правило правопису слів з апострофом вивчається у початкових класах. Вчителю треба добирати різні форми роботи, щоб зацікавити вихованців. Багато часу йде на підготовку до занять. Тому хочу поділитися з колегами наробками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор: ОМЕЛЬЧУК Н. М. вчитель-методист Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 4

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Я такий же, як знак розділовий, І відомий шкільній дітворі. Та в словах української мови Я пишусь не внизу, а вгорі. Спробуй лиш написати ім’я - Зразу стану потрібен і я.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Це наймолодший знак нашого письма. З’явився в українській граматиці для роздільної вимови. Назва знака взята з давньогрецької мови, що означає: кривий, зігнутий, повернутий.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

За 5 хвилини записати якомога більше слів з апострофом.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

черв...як, б...юст, Лук...ян, Св...ятослав, зв...язати, возз...єднання, Мар...яна, В...ячеслав, кур...йозний, моркв...яний, духм...яний. міжгір...я. Запишіть слова, вставляючи, де потріб- но, апостроф:

Номер слайду 15

Прослухайте вірш, запам’ятайте, а по-тім запишіть якнайбільше слів з апост-рофом. У п’ятницю, у надвечір’я, Як туманцем потягло, Сонце плавно у міжгір’я Спочивати попливло. На подвір’ячку, під в’язом, Вся зібралася сім’я: Відпочить, побути разом Та послухать солов’я. Вечоріє. На подвір’ї Вся сім’я рядком сидить… Перше випливло сузір’я: Бавить, манить і мигтить.

Номер слайду 16

Дай відповіді на запитання і запиши слова. * Група близьких родичів, що проживають разом. * Частина голови. * Запашна лікарська рослина. * Що не можна вживати у піст? * Частина стопи. * Його б'ють, а він не плаче?

Номер слайду 17

З якої казки уривок? На ранок баба набрала мичок і погнала солом’яного бичка пасти.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Після яких букв, що позначають приголосні, ставиться апостроф? б, п, в, м, ф, р Скільки звуків позначають букви я, ю, є, ї після апострофа? [йа], [йу], [йе], [йі] Що слід пам’ятати слів з апост- рофом? ПРИ ПЕРЕНОСІ АПОСТРОФ НЕ ВІДОКРЕ- РЕМЛЮЄТЬСЯ ВІД ПОПЕРЕДНЬОЇ БУКВИ

Номер слайду 20

ppt
Додано
13 липня 2018
Переглядів
1337
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку