Презентація "Народна казка, її яскравий національний колорит. Народне уявлення про добро і зло в казці."

Про матеріал
Презентація до уроку за Модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Архипова В.П., Січкар С.І., Шило С.Б.) «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України» (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795) містить 11 слайдів,які допоможуть учням дізнатися про особливості народної казки як жанру фольклору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні казки. А казка, діти, справжнє диво,Там подвиги й пригоди є. Вона кінчається щасливо,Там місце кожному своє.І мудрість в ній перемагає,І щедрість, і любов свята. Хай кожен з вас запам’ятає,Що править світом — доброта. Надія Красоткіна

Номер слайду 2

Казка — це народний або літературний твір, у якому розповідається про вигадані події. Про тварин. Чарівні Побутові

Номер слайду 3

Мають дуже давнє походження. Їх героями є тварини, які наділені людськими якостями і поводяться як люди. У них розповідається про життя звірів та птахів, а ще вони мають виразний повчальний зміст.

Номер слайду 4

Пов’язані із життям людини. Вони змальовують побут, розкривають моральні проблеми, допомагають зрозуміти, що таке справедливість, добро. Це казки про щастя, долю, бідність, багатство тощо.

Номер слайду 5

Мають фантастичний зміст. Персонажі таких казок наділені чудодійною силою, яка допомагає подолати всі перешкоди й здобути перемогу над злом. Часто героям допомагають чарівні предмети: чоботи-самоходи, сопілка, що промовляє людським голосом, жива й мертва вода, скатертина-самобранка, шапка-невидимка тощо.

Номер слайду 6

Як упізнати казку серед інших жанрів? Зачин Кінцівка. Сюжет. Герої

Номер слайду 7

Зазвичай казки починаються словами: «Був собі...» «Жили-були собі дід та баба...» «Не за горами високими, не за морями глибокими...»

Номер слайду 8

Деякі казки й закінчуються своєрідно: «От вам казка, а мені — бубликів в’язка» «Стали гарно жити та долю хвалити» «І я там був, мед-вино пив, по бороді текло, та в рот не попало».

Номер слайду 9

Часто описують фантастичні події, висміюють ледарів, дурнів, боягузів, засуджують жадібність, жорстокість, бездушність. А ще в казках добро обов’язково перемагає зло!

Номер слайду 10

Герої казок — сміливі, чесні, працьовиті, мудрі, часто наділені надлюдськими можливостями.

Номер слайду 11

Казки, казки... У світі їх багато. В них мрія людства, мудрість поколінь. То ж розгорніть сторінку в будень чи у святоІ почерпніть наснагу і глибінь. Казок народних, щоб душа прозрілаІ повернулась у дитячий вік. Щоб засвітилась радо, заясніла...І помудрішає дорослий чоловік. Надія Красоткіна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мовчан Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 червня 2022
Переглядів
7690
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку