Презентація народної гри "Цурка"

Про матеріал
«Як дитина бігає і грається, так їй здоров’я усміхається», - стверджує прислів’я. Чим більше дитина рухається, тим краще росте й розвивається. Народні рухливі ігри за змістом і формою прості та доступні дітям різного віку. Гра "цурка" цікава та проста.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська народна гра“Цурка”Підготувалиучасники команди “Сонячні зайчики”навчального мережевого проекту “Будьте здорові”учні 3-А класу. Лохвицької гімназії №1 Полтавської області

Номер слайду 2

Історія гри«Як дитина бігає і грається, так їй здоров’я усміхається», - стверджує прислів’я. “Пішли у цурки грати” - так зазвичай запрошували до гри з давніх давен. Народна гра “Цурка”, яка залишилася нам від наших прададів є неоціненним виховним скарбом, однією із форм фізичного загартування. Гра на перевірку спритності, вправності, рухливості.

Номер слайду 3

Словник Мовознавець нашої команди Крістіна Б. дізналася значення слова із словника української мови. Цурка - це короткий обрубок дерева; цурпалок. Цурка – загострена з обох кінців паличка з міцного дерева завдовжки 20-30 сантиметрів. Для гри в цурку потрібна ще замашна палиця завдовжки 70 - 100 см і завширшки 2-3 см.

Номер слайду 4

Правила гри. Дослідження ігор дає багатющий матеріал для з’ясування історичних основ формування української нації, коріння її звичаїв, вірувань та традицій. Історик нашої команди Богдан Д. дізнавався що це за гра та її правила. Цурка - дитяча гра, в якій кийком вибивають шматочок дерева з окресленого на землі кола чи з викопаної для цього ямки.

Номер слайду 5

Різновид гри. Правила гри. ЦУРКАДля гри потрібно дві палиці: одна-завдовжки 1 м, друга- 20-З0 см. Довга - кий, коротка - цурка. На землі креслять квадрат, у центрі викопується ямка. На неї кладуть цурку. Кий лежить поряд з нею у квадраті. Діти обирають ведучого. Він підходить до квадрата, бере кий і за словами дітей -Лети, лети цурко,Кому вона попаде -Той і гру поведе!-підкидає києм цурку вгору. Діти намагаються спіймати її, щоб цурка не впала на землю. Хто зловив, одержує 50 очок. Після цього він вкидає цурку у квадрат з того місця, де зловив її. Якщо попав - одержує ще 100 очок і стає ведучим. Якщо не попав у квадрат, гру продовжує попередній ведучий. Якщо ведучий підкинув цурку і її ніхто не зловив, він одержує 10 очок. Знову повторює свій кидок.

Номер слайду 6

Моральні норми, закладені у гріГраючи в народні ігри, діти знайомляться з традиціями свого народу, звичаями та обрядами, віруваннями, культурою, що є запорукою виховання національної самосвідомості. Народна гра ”Цурка” – є джерелом радісних емоцій, естафетою традицій поколінь. У ній яскраво виражаються спосіб життя людей, бажання бути сильним, спритним, вольовим, уміти досягати мети. Також залучає дітлахів до вивчення історії свого народу.

Номер слайду 7

Вплив гри на фізичне здоров’я людини. Звичайно ж, народні рухливі ігри займають чільне місце у фізичному розвитку дітей, зміцненні їхнього здоров'я, формуванні здорового способу життя. Дана гра має дійсно оздоровчий ефект, бо має проводиться на свіжому повітрі незалежно від пори року. Це зміцнює мускулатуру, покращує діяльність дихальної, серцево-судинної системи, збільшує рухливість суглобів, міцність зв’язок, стимулює обмінні процеси, позитивно впливає на нервову систему, підвищує опірність організму до простудних захворювань.

Номер слайду 8

Інтерес до народної гри не згасає.І нині дітлахи охоче грають у “Цурку”. Фотокореспондент команди Іван Б. сфотографував дітей, що грають у його дворі в цю гру. І сам з батьками із задоволенням грає у неї.

Номер слайду 9

Інформатики Марія Ю. та Олександра Ш. знайшли інформацію про відновлення давньої традиції у нашій місцевості ( у сусідньому селі”Христанівка “активно грають у цю гру) та представили її на фестивалі у м. Лубни, що поруч біля нас. Цурки- палки на Лубфесті9 червня 2018 р.у Лубнах на Замковій горі відбувся фестиваль "Луб. Фест". Команду "Музею історій Христанівки" туди запросили, щоб навчити лубенців і лубенок грати у давні ігри нашого села - "цурки-палки" і "махуна".

Номер слайду 10

Граймо з нами! Будьте здорові!

Номер слайду 11

Використанні джерела: Слово Просвіти. Українські скарби. Словник української мови. Народні ігри Цурки-палки на Лубфесті

pptx
Додано
28 березня 2019
Переглядів
2862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку