Презентація "Народнопісенна лірика - душа народу"

Про матеріал
Ця презентація допоможе учням з'ясувати, що ж таке народнопісенна лірика,які існують види народних пісень, які пісні належать до соціально- побутових, козацьких, чумацьких.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народнопісенна лірика: душа народу. Народні пісні - це скарбниця української культури, що передає традиції, вірування та емоції народу.

Номер слайду 2

Жанри народних пісень1 Колядки. Пісні, що виконуються на Різдво, прославляють народження Ісуса Христа.2 Щедрівки. Пісні, що виконуються на Новий рік, бажають достатку та щастя.3 Веснянки. Пісні, що виконуються навесні, вітають прихід тепла та прокидання природи.4 Ой, ранішні... Пісні про кохання, надію та жалі.

Номер слайду 3

Теми народних пісень. Кохання. Пісні про кохання та його труднощі, про закоханих та їх почуття. Смерть. Пісні про скорботу, прощання з покійним та згадку про нього. Праця. Пісні про труд та тяжкі умови праці селян. Війна. Пісні про війну, про героїзм та смерть у бою.

Номер слайду 4

Музичні інструменти. Бандура. Традиційний український струнний інструмент, що грає важливу роль у народній музиці. Кобза. Стародавній український струнний інструмент, що відомий своїм унікальним звуком. Сопілка. Традиційний український духовий інструмент, що надає звуку містичне звучання.

Номер слайду 5

Ритм і мелодія. Ритм. Народні пісні мають чіткий ритм, що дозволяє легко їх танцювати та співати. Мелодія. Мелодія народних пісень часто мелодійна та емоційна, що відбиває почуття співака. Тексти. Тексти народних пісень часто є простими, але глибокими, що виражають душу народу.

Номер слайду 6

Традиції співу1 Співи навколо вогнища. Пісні співалися навколо вогнища під час вечірніх посиденьок.2 Співи під час свят. Пісні співалися під час святкувань, таких як Великдень та Різдво.3 Співи в церквіПісні співалися в церкві під час релігійних обрядів.

Номер слайду 7

Вплив на українську культуру. Література. Народні пісні вплинули на українську літературу, надаючи їй емоційності та образності. Образотворче мистецтво. Народні пісні надихнули українських художників на створення картин, що відбивають дух народу. ТанціНародні пісні дали поштовх розвитку українського народного танцю.

Номер слайду 8

Збереження народних пісень. Фольклорні колективи. Фольклорні колективи зберігають та розповсюджують народні пісні. ЗбірникиІснують збірники народних пісень, що документують традиції та культуру. Музичні школи. У музичних школах викладають народні пісні та традиції. ФестиваліФестивалі народної музики заохочують нових поколінь до знайомства з традиціями.

Номер слайду 9

Сучасне значення народних пісень. Вираження національної ідентичностіНародні пісні допомагають зберегти та передати національну ідентичність. Збереження традицій. Народні пісні зберігають традиції та культуру українського народу. Натхнення для творчостіНародні пісні надихають сучасних композиторів та музикантів.

Номер слайду 10

Майбутнє народних пісень. Народні пісні продовжують жити в серцях українців, надихаючи нових поколінь та зберігаючи багатство нашої культури.

pptx
Додано
11 вересня
Переглядів
191
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку