Презентація "Населення та держави Північної Америки"

Про матеріал
Презентація "Населення та держави Північної Америки" містить короткі відомості про населення та найбільші держави Північної Америки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення. Держави Північної Америки. Україна і держави Північної Америки

Номер слайду 2

НАСЕЛЕННЯ   - Монголоїдної раси

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Як вам уже відомо, далекі предки корінних жителів материка — індіанців — прийшли з Азії близько 40 тис. років тому. Поступово вони заселили весь материк і заклали основи своєрідної американо-індіанської цивілізації  Індіанці майя досягли великих успіхів у будівництві. Їхні піраміди відрізняються не тільки складністю архітектури, але й абсолютно точною орієнтацією за сторонами світу. Астрономи майя прогнозували час сонячних затемнень, періоди обертання Місяця та планет Сонячної системи.

Номер слайду 5

Наприкінці ХV ст. держава ацтеків займала Центральну Мексику. Її столиця  – Мехіко-Теночтітлан – була тоді одним з найбільших світових міст.  Високогір’я сполучалися з центром імперії мережею шляхів. Чудові землероби, ацтеки вирощували кукурудзу ще понад 7 тис. років тому. Ми завдячуємо їм не лише цією культурою. Із Центральної Америки до нас прийшли какао, арахіс, помідори, перець, квасоля, бавовник, гарбузи, кавуни. Серед свійських тварин ацтеки тримали чудернацьких індиків. Ацтеки

Номер слайду 6

На території сучасної Мексики були знайдені наскальні малюнки і стародавня столиця народів ацтеків – Теночтитлан. А на півострові Юкатан стародавнє місто майя – Чиченитен.

Номер слайду 7

Календар майя Майя

Номер слайду 8

Доказом цього є, зокрема, численні зовнішні ознаки корінних жителів: темна шкіра з червонуватим відтінком, жорстке пряме волосся, рідкий волосяний покрив на тілі, темний колір очей, широке обличчя.

Номер слайду 9

Вони займалися переважно полюванням, збиранням плодів, рибальством. Крім полювання вони вирощували боби, гарбузи, кукурудзу.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

На узбережжі Північного Льодовитого океану та на півдні Гренландії живуть ескімоси та алеути. Такий низький вхід робиться для того, щоб тепле повітря, що знаходиться під стелею, не виходив назовні.

Номер слайду 12

Через работоргівлю, що тривала протягом трьох століть, у Північній Америці опинилося багато мільйонів африканців. Але положення негрів залишалося важким до початку 60-х рр. ХХ ст. Згодом у країні була проведена масова компанія “Рух за права людини”, лідером якого був Мартін Лютер Кінг. З того часу права чорних та білих громадян США були зрівняні. У деяких острівних країнах у Карибському морі вони згодом стали переважною частиною населення. Жителі Куби

Номер слайду 13

Вікінги 12 ст. Франція 16-17 ст. Великобританія 17 ст. Швеція Нідерланди 18 ст. Іспанія 18 ст. Росія 18 ст. Колоніалізація материка

Номер слайду 14

Країни Центральної Америки разом з країнами Південної Америки становлять регіон, що називається Латинською Америкою. Населення цього регіону говорить в основному іспанською і португальською мовами, що мають латинське походження.

Номер слайду 15

Сучасне населення Північної Америки сформувалося в результаті тривалого процесу освоєння та заселення материка. Прихід європейців призвів до краху індіанських цивілізацій, знищення значної частини корінного населення.

Номер слайду 16

Чимало людей переселяються до США й Канади і в наш час. У цих країнах Північної Америки проживають багато наших співвітчизників: українська діаспора тут налічує близько 1,8 млн осіб.

Номер слайду 17

Розміщується населення на материку вкрай нерівномірно. На це вплинули історія заселення материка і його природні умови. Найбільша густота населення на півдні материка і сході, де осідали перші переселенці з Європи. Найменша густота – в Гренландії, північних і західних пустельних районах, тундра й тайга, посушливі плоскогір’я Кордильєр, мало придатних для життя. Внутрішні області Гренландії та деяких полярних островів зовсім безлюдні.

Номер слайду 18

Густота населення (чол./км2) незаселені території Кількість жителів у містах (агломераціях) 579 млн. чол. (7,5% населення світу) Середня густота 23 чол./км2 Найбільша: >100 чол./км2 східне узбережжя, Антильські острови, Мексиканське нагір'я “Білі плями” та мало заселені: Гренландія та північ, Аляска, Кордильєри Причини нерівномірності розселення людей: природні; історичні; економічні. Густота населення

Номер слайду 19

Близько 3/4 населення Північної Америки проживає в містах. На Північноамериканському континенті розміщені великі міста: Мехіко (із передмістями близько 21 млн осіб), Нью-Йорк (19 млн осіб), Лос-Анджелес (14,5 млн осіб), Торонто (4,5 млн осіб), Монреаль (3,4 млн осіб).

Номер слайду 20

Здійснюючи мандри політичною картою світу ми можемо побачити, що на материку розміщено 24 держави.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Гренландія С Ш А Мексика К а н а д а (Брит.) Луїзіана Ньюфаундленд Нова Франція Колоніальні володіння: – Данії – Іспанії – Великої Британії – Росії – Франції Нова Англія У 1776 р. вибороли незалежність США. За наступні 85 років США збільшили свою територію в 10 разів. Тривала боротьба англійців та французів за Канаду завершилися перемогою Великої Британії. Від Британського панування Канада звільнилася остаточно у 1931 р. Мексика та більшість країн Перешийку звільнилася від Іспанії у 1821 р. Більшість острівних країн (крім Гаїті (1804) та Домініканської Республіки (1844) стали незалежними у ХХ ст.

Номер слайду 23

У Північній Америці розташовані найбільш розвинені держави світу — США та Канада. Мексика та інші країни материка належать до країн, що розвиваються.

Номер слайду 24

Сполучені Штати Америки (США) • Площа: 9,36 млн км2 • Населення: 325 млн осіб (2015 р.) • Столиця: Вашингтон • Державна мова: англійська

Номер слайду 25

США мають 6 міст – мільйонерів, міських агломерацій - понад 40. Державний лад – федеративна республіка у складі 50 штатів та федерального округу Колумбія. Кожен з 50 штатів має свою конституцію, систему органів влади і управління.

Номер слайду 26

Столиця - Вашингтон. Місце для столиці запропонував перший американський президент Джордж Вашингтон, на честь якого вона і названа.

Номер слайду 27

За економічними показниками США утримують світове лідерство. Промисловість відрізняється високим рівнем розвитку.

Номер слайду 28

Сільське господарство також має високий рівень розвитку, основною формою ведення сільськогосподарського виробництва є ферми, що виробляють продукцію на продаж.

Номер слайду 29

Найбільші міста Нью-Йорк Лос-Анджелес Чикаго

Номер слайду 30

Канада • Площа: 9,97 млн км2 • Населення: 35,4 млн осіб (2015 р.) • Столиця: Оттава • Державні мови: англійська, французька

Номер слайду 31

Канада Назва походить від індіанського каната – «селище». Проживають англо – канадці, франко – канадці, німці, італійці, індіанці, ескімоси.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Це індустріально – аграрна країна.

Номер слайду 34

Найбільші міста Оттава Монреаль Ванкувер

Номер слайду 35

Канадці зробили багато важливих для людства винаходів, включаючи електронний мікроскоп, електричний орган, інсулін, снігохід і електроплиту.

Номер слайду 36

Значну роль у житті Канади відіграє українська діаспора, яка нараховує понад 1 млн. чол.. Українці почали переїжджати до Канади на початку ХХ ст.., насамперед із земель, що тоді перебували у складі Австро – Угорщини.

Номер слайду 37

Мексика • Площа: 1,9 млн км2 • Населення: 120,0 млн осіб (2015 р.) • Столиця: Мехіко • Державна мова: іспанська Мехіко – найбільше місто материка. Колона Незалежності

Номер слайду 38

Мексика — п'ята за величиною країна на американському континенті та 14-та у світі. З населенням 118 мільйонів чоловік Мексика має найбільшу кількість іспаномовного населення у світі. Є членом ООН та численних латиноамериканських організацій.

Номер слайду 39

Мексика – одна з найбільш розвинутих країн Латинської Америки. Це – дуже цікава країна. Має чудовий теплий клімат, у ній дуже багато пляжів і інших місць для відпочинку.

Номер слайду 40

На території Мексики розвивався ряд художніх культур індіанців (ольмеків, тольтеків, сапотеків, майя, ацтеків), пам'ятники яких вражають достатком і яскравістю форм

Номер слайду 41

У промисловому виробництві, особливо в легкій і харчовій промисловості, переважають дрібні, нерідко напівкустарні підприємства; у важкій промисловості - головним чином великі підприємства.

Номер слайду 42

ЗВ’ЯЗКИ УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ Основними торговельними партнерами в Північній Америці є США, Канада, Мексика та Куба. А США є ще й стратегічним партнером. Зв'язки нашої держави не обмежуються лише торгівлею. Розвивається культурно-гуманітарне, науково-технічне, військово-політичне співробітництво. США є також провідним інвестором в економіку нашої країни. Велику роль у відносинах України з країнами Північної Америки відіграє українська діаспора.

Номер слайду 43

Україна має розгалужені партнерські відносини з країнами Північної Америки. Сполучені Штати Америки встановили дипломатичні стосунки з Україною у 1991 році, після набуття країною незалежності. Договірно-правова база відносин України та США нараховує 134 документів, які охоплюють широкий спектр галузей двостороннього співробітництва, включаючи торговельно-економічну, науково-технічну, гуманітарну, правоохоронну та ін. 

Номер слайду 44

Отже, Північна Америка – країна природних контрастів. Основну частину населення складають вихідці з країн Європи. Більшість мешканців говорить на англійській мові. В Канаді на англійській та французькій, в Мексиці та Центральній Америці – в основному на іспанській. Чисельність населення біля 579 млн. осіб.

Номер слайду 45

Поясни що означають слова та цифри????

Номер слайду 46

Домашнє завдання 1. Опрацювати §41, 42 підручника. 2. Підготувати повідомлення з тем: Українська діаспора в Канаді. Українська діаспора в США. 3. Перевір свої знання з номенклатури Пн Америки http://surl.li/fdvjd (гра) 4. Нанесіть на контурну карту країни Північної Америки зі столицями.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шулік Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Гілецький Й.Р., Чобан Р.Д., Сеньків М.І.)
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
8067
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку