Презентація "Настільні ігри"

Про матеріал

Дана презентація може бути використана під час дистанційного уроку з фізичної культури. На основі даної презентації створено тест "На урок"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАСТІЛЬНІ ІГРИЛоза Іван Олексійович

Номер слайду 2

ВИДИ НАСТІЛЬНИХ ІГОРКласичні настільні ігри. Класика залишається в тренді та не втрачає своєї популярності. Інтелектуальні настільні ігри Логічні настільні ігри (головоломки) Навчальні та розвиваючі настільні ігри Ходилки (бродилки) Азартні настільні ігри Психологічні настільні ігри Економічні настільні ігри

Номер слайду 3

Користь настільних ігор. Будь-яка гра приносить задоволення як дітям, так і дорослим. Настільні ігри в колі сім'ї або друзів доволі корисні, оскільки вони підвищують якість вашого життя, сприяють розумовій діяльності, покращують здоров'я і характер. А якщо у вас є діти, то грати з ними регулярно просто необхідно. Багато настільних ігор розвивають дітям пам'ять, увагу, спостережливість та логічне мислення. Допомагають краще концентруватися, приймати самостійні рішення і мислити стратегічно. Настільні ігри — це прекрасний спосіб допомогти дітям набути та розвинути різноманітні навички, зокрема уважність, пізнання, асоціації та запам’ятовування, а також сприяють соціалізації та взаємодії з однолітками та друзями.

Номер слайду 4

Класичні настільні ігри. Класика залишається в тренді та не втрачає своєї популярності. Правила ігор із цієї категорії знають усі покоління гравців. Вони підходять і для дітей, і для дорослих. Ці ігри з’явилися багато років (деякі — навіть тисячоліття) тому. Вони, розвиваючись та вдосконалюючись, стали частиною історії та життя людини. Цю категорію відрізняє наявність багатої та тривалої історії. Більшість із них непросто розважають, а й розвивають розум. Частина з них залежить від випадковості — велика роль відводиться простому везінню. Інша частина вимагає залучення всіх своїх інтелектуальних здібностей, навичок аналізу ситуації, прорахунку майбутніх ходів. Класичні настільні ігри мають різні рівні складності. Правила одних зрозуміти дуже легко — можна розібратися з першого разу. З іншими набагато складніше — на вивчення всіх підводних каменів можуть піти навіть роки. Приклади ігор: Шахи, Доміно, Шашки, Лото, Го, Бридж.

Номер слайду 5

Інтелектуальні настільні ігри. Ця категорія ігор призначена для людей, які хочуть підвищити особисту ерудицію та продемонструвати знайомим свої інтелектуальні можливості. Такі ігри не просто цікаві та красиві, але ще й дуже корисні. Вони захоплюють та розвивають інтелект.Ігрові процеси бувають дуже різноманітними. Можна збирати комбінації з фігур (це більше для дітей, але затягує навіть дорослих), складати та віднімати числа, згадувати слова на задану літеру, збирати слова у вигляді кросворда, вибудовувати послідовності, влаштовувати вікторини та багато іншого. У цих іграх не допоможе просте везіння, тут треба багато розмірковувати, продумувати стратегію та слідувати їй. Приклади ігор: Скрабл, Колір код, Квіз.

Номер слайду 6

Логічні настільні ігри Вирішення головоломок — захоплива вправа. Їх відрізняють один від одного рівні складності та час, що дається на відповідь. Деякі навіть мають вікові обмеження. Незалежно від сюжету та особливостей гри, мета одна — учасникам (або учаснику) потрібно вирішити логічне завдання. Воно може бути складним, але для цього не потрібна наявність спеціальних знань чи навичок. Достатньо застосувати кмітливість. Приклади ігор: П’ятнашки, Кубик Рубіка, Джунглі: ховай та шукай, Золото гнома. 

Номер слайду 7

Психологічні настільні ігри. Ця категорія випробовує можливості психіки. Найчастіше ігри мають кримінальний сюжет, вимагають відгадування складних загадок. Одні учасники плетуть інтриги, інші намагаються їх розгадати. Потрібно застосувати всі свої навички психологічного аналізу, щоб виявити вбивцю, зрадника, грабіжника та інших персонажів, що відрізняються від мирних жителів. У багатьох таких іграх є голосування, що визначають хід та результат дійства. Люди вчаться прислухатися до чужої думки, тактовно домовлятися, поступатися один одному або обстоювати власну позицію, приходити до спільного рішення. Не в усіх іграх є кримінал. У частині навпаки створюється позитивна атмосфера. У них учасники спільно творять історії, вчаться спілкуватися і слухати товаришів. Вони дізнаються багато нового про інших людей і про себе. Приклади ігор: Мафія, Сірий кардинал.

Номер слайду 8

Спортивні настільні ігри. Для заняття спортом необов’язково відвідувати зал, тенісний корт, волейбольне або футбольне поля. Є ігрові набори, що займають мало місця. Їх можна використовувати вдома, на дачі, у дворі. Відчувається дух азарту, адже розвага організована у формі змагань. Спортивні настілки знімають і з дітей, і з дорослих інтелектуальне навантаження та психологічну напругу. Вони забезпечують активне дозвілля. Учасникам не треба проходити виснажливі тренування. Перемога визначається не рівнем фізичної сили, а спритністю, рухливістю та кмітливістю. Спортивні настільні ігри імітують різні види спорту. Вони розвивають окомір, тактичне мислення, спритність, швидкість реакції. Приклади ігор: Настільний теніс, Настільний футбол, Настільний хокей, Шафлборд. 

Номер слайду 9

Економічні настільні ігри. Економічні настільні ігри вчать розпоряджатися грошима, отримувати зиск. Прищеплюють дітям навички поводження з фінансами, грамотного розподілу бюджету. Ігри із цієї категорії не є заміною підручника з бізнесу, але формують розуміння основ економіки. Сюжети бувають абсолютно різними. Учасники процесу освоюють незвідані території, обробляють землі, прокладають дороги, розвивають сільське господарство та займаються торгівлею. Вони керують економікою та промисловістю країн, роблять науково-технічні перевороти, здійснюють фінансові операції. Основне завдання — керувати ресурсами та отримувати з них максимум вигоди. Зазвичай ігрове поле супроводжується картками із завданнями, заохоченнями та покараннями для учасників. Приклади ігор: Монополія, Менеджер, Супер Фермер, Великий бізнес, 7 чудес, Колонізатори.

Номер слайду 10

«Мафія»«Мафія» — легендарна психологічна гра з кримінальним сюжетом, яка кілька десятиліть впевнено виходить в лідери продажів в різних країнах, особливої популярності набула в кінці минулого століття в США, звідки і почала свій тріумфальний хід по планеті. Мирні жителі, небезпечні мафіозі на чолі з доном, шерифи — бажаєте приміряти на себе ці ролі? Тоді саме час прикупити відповідну ігрову атрибутику. Тим більше, виробники пропонують набори «Мафія», адаптовані навіть для учнів молодших класів!Асортимент психологічних настолок, насправді, значно ширше. Подобається випробовувати можливості своєї психіки? Зверніть увагу на «Імаджинаріум», «Клуедо», «ЕГО» та інші.

Номер слайду 11

ОЛІМПІЙСЬКІ НАСТІЛЬНІ ВИДИ СПОРТУНа засіданні Міжнародного Олімпійського Комітету в Лозанні, була схвалена заявка Всесвітньої Федерації Настільних Ігор (WFBG) на визнання настільних ігор олімпійським видом спорту! Шахи. Спортивний покер.  Саботер.  Квиток на Поїзд. Монополія. Дженга. 

Номер слайду 12

САБОТЕР САБОТЕР Карткова гра про гномів, яка підкорила мільйони сердець настільніків по всьому світу. Чемпіонати з цієї проходять по всьому світу, в т. ч. і в Україні.

Номер слайду 13

Дженга. Дженга. Здавалося б, ще один представник ігор на спритність, але ні! Дженга буде чи не силовим видом спорту. Вежу планують збільшити до двох метрів заввишки, а вага одного бруска складе 20 кг. Причому, гра буде проходити на час. Так що нас чекають досить веселі і захоплюючі партії.

Номер слайду 14

Монополія. Монополія. Бувалих настільників може здивувати цей вибір, АЛЕ (!) врахуйте, що Монополія залишається найпопулярнішою настільною грою на нашій планеті. Десятки мільйонів фанатів не пробачили б її відсутність на Олімпіаді. Так що, розуміємо і підтримуємо цей вибір.

Номер слайду 15

Квиток на Поїзд. Квиток на Поїзд. Дуже класно МОК підійшов до вибору цієї гри, адже тут спортсменів чекає триборство: на карті Європи, Америки і карті світу.

Номер слайду 16

ІГРОВІ КАРТИКарти як такі були створені близько 700 років тому в Китаї, і вони прийшли в Європу в другій половині XIV століття. Отже, ми бачимо, що карткова гра не може бути старше самих карток. У свою чергу, карткові ігри з'являються приблизно через 100 років. Більшість з них були пов'язані зі ставками на певні системи, і правила гри були схожі на кістки. Покер як картярська гра існує понад 500 років. Перші згадки про гру, схожу на покер, відносяться до 1526 року: у Італії і Іспанії дуже любили грати в «primero», у Франції цю ж гру називали «la prime». Кожному гравцеві роздавалися по 3 карти, після чого по кругу оголошувалися ставки, і у результаті вигравала одна з комбінацій: три або дві карти однакової цінності, або ж три одномасні карти.

Номер слайду 17

БРИДЖ

Номер слайду 18

БРИДЖБридж (англ. bridge) — карткова командна гра. Спортивний бридж — єдина карткова гра,яку Міжнародний олімпійський комітет визнав видом спорту. Гра в бридж потребує значних інтелектуальних зусиль. Фактор випадковості зведений до мінімуму, а при командних іграх — до нуля (команди розігрують однакові роздачі карт). Особливим в бриджі є те, що під час торгівлі партнери (цілком легально) стараються передати один одному інформацію про свої карти. Часто карти гравця в бриджі називають рукою.

Номер слайду 19

СПОРТИВНИЙ ПОКЕР

Номер слайду 20

Спортивний покер«Спортивний покер» — це інтелектуальна спортивна гра, в якій учасники змагаються між собою за затвердженими правилами гри у вмінні та майстерності обчислювати різноманітні математичні ймовірності та шанси на перемогу в кожній окремій роздачі (грі) та в цілому у змаганні

Номер слайду 21

ІСТОРІЯ ПОКЕРУУ XX столітті з'явився клубний покер, що має сьогодні більше десятка різновидів, серед яких «Техаський Холдем», «Омаха», «Дро-покер», «Стад-покер». Сьогодні до слова, за право називатися родоначальниками покеру сперечаються французи і німці. Перший картковий гравець, як стверджують історики, - Христофор Колумб. Імовірно, саме він придумав нанести зображення на листя, щоб використовувати його в якості звичних нам карт.

Номер слайду 22

ДОМІНО

Номер слайду 23

ГРА ДОМІНО ВПЛИВАЄ Гра впливає на: розвиток асоціативного і логічного мислення, уваги, пам'яті, уяви;збагачення та уточнення словникового запасу, вдосконалення звукового та граматичного ладу мови;розвиток навичок систематизації та класифікації;розвиток умінь вловлювати зв'язок, асоціації між малюнками доміно;удосконалення зв'язного мовлення, вміння пояснювати, міркувати, доводити;розвиток навичок ігрового спілкування, партнерства.

Номер слайду 24

Різновиди гри Доміно. Крім класичного доміно, найбільш популярними іграми є:«Спортивне доміно»;«Козел»;«Морський козел»;«Чечеве»;«Осел»;«Телефон»;«Генерал» («Генеральський козел»);«Ковбаса»;«Сімка».

Номер слайду 25

ІСТОРІЯ ДОМІНОВажко знайти людину, яка нічого не чула про гру доміно. «Батько» доміно – гральні кістки. Платівка (яку, до речі, також називають «кістку») – ні що інше як розворот звичних гральних кісток, які використовують для гри в нарди, наприклад. А самі кістки з'явилися у Китаї приблизно у 12 столітті. Китайський варіант довший за європейський. Появі доміно в Європі ми зобов'язані Марко Поло, принаймні саме йому приписують цей факт. Купець і мандрівник із Венеції привіз на батьківщину розвагу з чергової подорожі Азією. Першими шанувальниками розваги стали ченці. Святим отцям заборонялися карткові ігри, телевізора та інтернету ще не було, тому вони з великим захопленням зустріли нову розвагу. Одна з версій походження назви зводиться до того, що її назвали на честь чорно-білих плащів ченців-домініканців. У Кореї та Індії за допомогою кістяшок досі пророкують долю. Усього на сході існує близько 50 різновидів гри

Номер слайду 26

Доміно. Доміно́] — настільна гра, у якій гравці почергово викладають на ігровому столі гральні кісточки («плитки», «камінці», «кості»), одна до одної, боками з однаковою кількістю очок. Уперше згадується в Китаї XI століття. Стандартний набір доміно має 28 прямокутних кісточок. Вони поділені на дві рівні частини, на яких розміщені очки від 0 до 6 Кількість кісточок у доміно розраховується за формулою: (n+1)(n+2)2, де n — максимальна кількість очок. Наприклад, уже описаний «стандартний» набір містить (6+1)(6+2)2 = 28 кісточок.Існує велика кількість варіантів ігор у доміно — «козел», «морський козел», «осел», «генерал», спортивне

Номер слайду 27

ШАХИ

Номер слайду 28

Чому шахи це спорт. Першочерговим призначенням спорту є прояв власного «Я», досягнення вершин і результатів. Передбачено тут: фізичний, інтелектуальний розвиток, тренування, Самовладання,емоційна стійкість. Ці характеристики можна віднести і до шахів.

Номер слайду 29

Яка користь від гри в шахи. Шахи – цікава, захоплююча і корисна гра, яка розвиває: Логічне, аналітичне, творче,абстрактне мислення. Вона тренує витривалість і вміння мислити на перспективу, планувати і вибудовувати дії заздалегідь. Шахи вчать дотримуватися правил і бути організованим, позитивно впливають на успішність у школі.

Номер слайду 30

ІСТОРІЯ ШАХІВБатьківщиною шахів вважають Індію, в якій не пізніше кінця VI століття н. е. була відома гра чатуранга — вірогідний прямий попередник шахів. У чатурангу на дошці 8x8 грали комплектом фігур, схожих на шахові, а метою гри було поставити мат королю супротивника. Найбільш поширеним переконанням є те, що шахи виникли в Індії, де вони називалися Чатуранга, яка, як згадується, була винайдена в 6 столітті нашої ери. Хоча зазвичай вважається, що перси створили сучаснішу версію гри після індіанців.

Номер слайду 31

Шахи  Ша́хи —  інтелектуальна гра на дошці,  яку поділено на 64 світлі та темні клітини (поля). Кожна сторона ("білі" і "чорні") має комплект з 16 фігур і пішаків. Гра здійснюється за встановленими правилами. В офіційних змаганнях час на обдумування регламентовано і передбачено використання годинника. "Класика" передбачає досить великий ліміт часу кожному гравцеві (скажімо, 1,5 години на 40 ходів, потім ще 30 хвилин на певну кількість ходів тощо). Менша кількість часу - рапід (півгодини на партію, 15 хвилин на партію). Бліц - традиційно 5 хвилин кожному на всю партію

Номер слайду 32

ШАШКИ

Номер слайду 33

Шашки Шашки або дамки — настільна гра. Існує багато різновидів шашок. У більшості з них гра ведеться на дошці у клітинку, гравці почергово роблять хід, пересуваючи одну зі своїх шашок по діагоналі. Шашка може перестрибнути через шашку суперника, якщо за тією є вільне поле. При цьому шашка суперника знімається з дошки.

Номер слайду 34

Види шашок. Стовпові шашки. Ласка (шашки Ласкера)Міжнародні шашки. Бразильські шашки. Англійські шашки (чекерс)Канадські шашки. Пул (Pool Checkers)

Номер слайду 35

Що розвивають шашки. Шашки – одна з найулюбленіших настільних ігор утосівців (незрячі). Гра в шашки – це чудовий спосіб провести вільний час з користю, бо ця гра покращує: діяльність мозку, покращує пам'ять, розвиває логічне мислення, концентрацію уваги.

Номер слайду 36

Стовпові шашки. Стовпові шашки (вежі, стовпи, багатоповерхові шашки, тури, «стовпчики», «колонні шашки» і навіть «китайські шашки», англ. column draughts, в якій гра ведеться за звичайними шашковими правилами, але з тією відмінністю, що побита шашка не видаляється з ігрового поля, а забирається під ударну фігуру (шашку або вежу). Утворені при цьому вежі пересуваються по дошці, цілком «підкоряючись» верхній шашці. При взятті вежі з неї знімають тільки верхню шашку. Якщо під верхньою виявляється шашка іншого кольору, ніж знята в результаті бою, то вежа стає вежею суперника. Правила ходів простих шашок і дамок відповідають правилам.

Номер слайду 37

Міжнародні шашки Гра проходить на дошці розміром 10х10, тому міжнародні шашки називають ще стоклітковими. Для нотації чорні поля пронумеровані від 1 до 50, починаючи зверху. На початку гри шашки розташовуються на полях 1-20 (чорні) і 31-50 (білі). Першими ходять білі. Загальні правила гри дуже схожі на правила класичних шашок, однак є три відмінності. Правило більшості — при кількох варіантах побиття гравець зобов'язаний побити максимальну кількість шашок. Якщо шашка потрапляє на дамкове поле під час побиття, то вона стає дамкою тільки з наступного ходу. Якщо шашка в процесі побиття пройшла через дамкове поле, але була зобов'язана бити далі, зупинившись врешті на недамковому полі, то вона залишається простою шашкою. Стокліткові шашки з огляду на більший розмір дошки і більшу кількість шашок, а також на специфічні правила, є більш комбінаційними. Однак, для того, щоб упіймати одну дамку суперника гравцеві потрібно чотири свої дамки , що спричиняє в іграх на високому рівні велику кількість нічиїх.

Номер слайду 38

НАРДИНа́рди — збірна назва настільних ігор для двох гравців на спеціальній дошці, розділеній на дві половини. Ціль гри — кидаючи кісточки та пересуваючи шашки відповідно до очок, що випали, пройти шашками повне коло по дошці, зайти ними до своєї хати, а відтак викинути їх за дошку раніше, ніж це зробить суперник. За словами вчених, шашки та шахи допомагають розвивати в першу чергу інтелектуальні здібності та логіку. У той же час нарди спрямовані на розвиток психологічної зрілості, адже ця гра має східні корені. Дитина зможе зрозуміти, що таке везіння і наскільки воно буває мінливим. Настільні ігри в цілому ‒ хороша можливість навчити дитину правильно ставитися до програшу і не робити з цього трагедії. Адже в житті дуже важливо не тільки вигравати, а й вміти програвати з гідністю

pptx
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку