Презентація "Настя Лісовська, Роксолана, Хюррем"

Про матеріал
Ім'я Роксолани ввійшло в історію як символ розуму, стійкості духу, величі, нездоланності українства, витривалості, непереможності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала Вчитель історії ЗОШ І – ІІІ ст. с. Оглядів Паньків Василина Петрівна

Номер слайду 2

ТАТАРСЬКІ НАБІГИ – ТРАГЕДІЯ ДЛЯ УКРАЇНИ

Номер слайду 3

ТАТАРСЬКІ НАБІГИ – ТРАГЕДІЯ ДЛЯ УКРАЇНИ

Номер слайду 4

За основною версією, Роксолана була дочкою православного священика з Рогатина. У 15-тирічному віці вона потрапила в полон під час набігу кримських татар і була продана на невільничому ринку в Стамбул. Так вона потрапила в гарем султана Сулеймана і враз його приворожила.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Історики не дійшли згоди щодо справжнього імені жінки. Ніхто не заперечує того факту, що султан називав її Хюррем, що у перекладі означає "усміхнена", "весела". Роксоланою полонянку назвали європейські посли. А от як її звали в Україні – лишається загадкою.

Номер слайду 7

Роксолана – жінка-легенда, дружина османського правителя Сулеймана II

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Згодом, коли дівчина не тільки привернула до себе увагу Сулеймана Пишного, а й стала його улюбленою наложницею, сам султан дав дівчині прізвисько Хюррем, що означає «та що сміється». Через багато років, Хюррем вдалося офіційно вийти заміж за султана. На ті часи це було нечувано і майже неможливо, але факт залишається фактом. Роксолана стала єдиною офіційною дружиною османського султана Сулеймана Пишного.

Номер слайду 10

Весілля Сулеймана і Роксолани відзначалося в 1530 році. В історії османів це був небачений випадок - султан офіційно одружився на жінці з гарему. Роксолана стала для нього втіленням усього, що він любив в жінках вона цінувала мистецтво і розбиралася в політиці, була поліглотом і прекрасної танцівницею, вміла любити і приймати любов. Ніщо їх так не радувало, як можливість побути наодинці.

Номер слайду 11

Дружина султана Султан надав їй ранг баш-кадуни — головної (а фактично — єдиної) дружини і звертався до неї «Хасекі», що означає «Мила серцю». Роксолана приймала іноземних послів, відповідала на послання іноземних правителів, впливових вельмож і художників. В XVI столітті флорентійці навіть помістили парадний портрет Хюррем у своїй картинній галереї.

Номер слайду 12

Хюррем народила Сулейману п'ятьох хлопчиків і одну дівчинку — Міхрімах. Що цікаво, Міхрімах — єдина дочка Сулеймана, якій вдалося вирости, подорослішати і прожити відносно довге життя. Всі інші дочки султана вмирали в дитинстві.

Номер слайду 13

Будучи дружиною султана Сулеймана I, Роксолана впливала на зовнішню політику Османської імперії — найпотужнішої на той час азіатсько-європейської держави. Вона відкривала школи і караван-сараї, фінансувала будівництво мечетей. Роксолана для Туреччини зробила багато чого. А що вона зробила для України?

Номер слайду 14

Вона зробила усе можливе, що б зупинити походи турецьких і татарських військ на наші землі. Існують достовірні дані про те, що Сулейман стримував татарську орду від нападів на терени, підпорядковані Речі Посполитої, до якої у той час належала більшість території України. Вважається, що, пам'ятаючи про свою батьківщину, Роксолана стримувала агресію османського війська щодо українських земель і піклувалася про долю слов'янських невільників і козаків.

Номер слайду 15

Попри усталену думку про успішне та яскраве життя Роксолани, вона пережила чимало труднощів. Втрата батьків, полон, перебування у гаремі, боротьба за власних дітей, а потім їх смерть добряче підкосили здоров'я жінки. Вона померла у віці 50 років від раку легенів.

Номер слайду 16

«Ось та Роксоланка, Що то трясла цілим Сходом, Була наша подолянка З Чемерівців родом».

Номер слайду 17

Роксолану поховано в мавзолеї мечеті Сулейманіє Джамі разом з чоловіком. Померла Хасекі сутан в 1558г. Сулейман дуже сумував за нею і до кінця свого життя навіть і не пробував шукати заміну. Султан наказав посадити розарій навколо її могили, а за рік звів розкішну гробницю. Роксолана стала першою дружиною султана, яку поховали у власному мавзолеї.

Номер слайду 18

ppt
Додано
26 травня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку