Презентація "Наукове та практичне значення виділення шельфу на топографічних картах"

Про матеріал
Презентація на тему "Наукове та практичне значення виділення шельфу на топографічних картах"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наукове та практичне значення виділення шельфу на топографічних картах. Виконавець: Гамаль Н. М. – вчитель географії Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 39.

Номер слайду 2

Виділення шельфу використовується в найрізноманітніших галузях людських знань, зокрема географії, геології, морських науках. Шельф (з англ. – полиця), або материкова відмілина. Являє собою підводну, затоплену морем частину материка. Це рівнинна частина дна, яка прилягає до суходолу й має однакову з ним геологічну будову. Глибини шельфової зони зазвичай не перевищують 200 м. Двохсотметрову ізобату вважають межею шельфу та материкового схилу. - Шельф

Номер слайду 3

Топографічні карти шельфу – нова система загальногеографічних карт. Топографічні карти шельфу є продовженням топографічних карт суходолу;докладно зображуються характерні риси ландшафтів і результати  господарського засвоєння берегової зони, дна й покриваючих вод мілководної прибережної частини морів і океанів; складаються в проекції Гауса  (рівнокутної поперечно-циліндричної), мають єдині системи координат і висот,  розграфлення й номенклатури аркушів. Топографічна карта шельфу Херсонської областіМасштабний ряд карт і планів шельфу – від 1:2 000 до 1:1 000 000

Номер слайду 4

Топографічні карти шельфу призначені для наступних цілей: забезпечення досліджень і освоєння природних ресурсів шельфу; проведення геологорозвідувальних і геофізичних робіт; складання проектів експлуатації корисних копалин і будівництва підводних і надводних інженерних споруд; організації підводних плантацій, ведення рибного і промислового господарства та розв’язання різних народногосподарських завдань. Топографічні карти шельфу є топографічною основою для складання спеціальних геологічних та інших тематичних карт, розв’язування завдань науково-дослідницького характеру.

Номер слайду 5

Шельф здавна використовується для рибальства та промислу морських тваринпромисловий вилов риби  у шельфових зонах становить 92% від загального. Морський промисел є ключовою ланкою у розвитку місцевої економіки всіх без винятку приморських міст і населених пунктів, незалежно від рівня економічного розвитку країни. У багатьох країнах існують спеціальні риболовецькі флотилії.

Номер слайду 6

Розвідка й експлуатація корисних копалин на шельфіЗа останніми даними, в Світовому океані відомо близько 400 нафтогазоносних басейнів. відкрито близько 1500 родовищ! Розвідку на нафту і газ проводять у своїх водах більш як 100 країн. в надрах морського дна залягає 65-70% запасів нафти Планети. На площі українського шельфу Чорного моря(133,7 тис. км2), за даними Державної служби геології та надр України, потенційні запаси енергоресурсів (нафти і природного газу) оцінені в 2,3 млрд т у. п. Цей показник складає близько 40% усіх енергетичних запасів нашої країни. Лише 10% корисних копалин на шельфі достатньо, щоб забезпечити світові потреби в сировині на 1000 років, за умов сучасного рівня видобутку.

Номер слайду 7

Морська аквакультура (марикультура) Ферма лосося. Продукція марикультури перевищує 6 млн. тонн на рік, з яких 84% (5,4 млн. тонн) дають азіатські країни, 13,2% (0,8 млн. тонн) європейські, 1,7% (0,1 млн. тонн) африканські і 1,1% (0,07 млн. т) – американські.

Номер слайду 8

Практичне значення шельфу для господарського розвитку певної території .

Номер слайду 9

Висновок: Проблеми, пов’язані з вивченням та освоєнням Світового океану постійно хвилюють людство, особливу актуальність набуває питання про шельф, який найбільш інтенсивно вивчається і освоюється. Топографічні карти шельфу необхідні для загальногеографічного вивчення, забезпечення геолого-геофізичних розвідувань, експлуатації підводних родовищ корисних копалин, будівництва інженерних гідроспоруд, а також використовуються, як основа, для складання різних тематичних карт.

pptx
Додав(-ла)
Гамаль Наталія
Додано
30 січня 2019
Переглядів
1176
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку