Презентація "Науковий опис голуба"

Про матеріал
Матеріал до уроку розвитку мовлення «Науковий опис голуба» Мета презентації – формувати вмiння розрізняти науковий опис від художнього. Складати науковий опис голуба – назвати характернi ознаки певної породи птаха, підібрати слова, словосполучення, що стосуються опису голови, крил, оперення голуба.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Науковий опис голуба

Номер слайду 2

На міжнародній емблемі миру, яку створив відомий художник Пабло Пікассо, зображений білий голуб із маслиновою гілкою в дзьобі. Птах символізує прагнення всіх народів планети жити без воєн, у дружбі та злагоді.

Номер слайду 3

З давніх-давен в українських оселях часто зображували голубів серед квітів на печі, рушниках. Вони були оберегами від пожежі. Люди вірили: у кого в оселі є голуб, того супроводжуватимуть у житті успіх, щастя. 

Номер слайду 4

Ці птахи й зараз є символом любові й ніжності. Тому люди з турботою ставляться до птахів сіро-голубуватого забарвлення, сподіваючись на добро й мир на планеті.

Номер слайду 5

Науковий опис голуба Голуби — птахи, що поширені на всій планеті, крім Арктичних та полярних зон. Відомо, що існує більше 300 видів голубів. Голуби бувають розміром від горобця до курки. Оперення — залежить від виду, воно жорстке, тверде, щільно прилягає до тіла. Під пірним покровом утворюється пудра подібна тальку, яка захищає пір’я від сирості. У найпоширеніших сизих голубів забарвлення сірого, чорного, рудого, або білого кольору, що на світлі переливається синім чи зеленим кольорами. Голова — малого розміру, з вигнутим дзьобом. Очі — малого розміру. Розмах крил досягає не більше 45-ти сантиметрів. Довжина лап близько 15-ти см. Дзьоб шиферно-чорний, з яскраво-вираженим білуватим кольором восковиці в основі. Рух крильців знаходиться під свідомим контролем птаха, хоча і обмежений напрямками, у яких не виникає значної напруги протягом польоту.

Номер слайду 6

Оперення голуба щiльне, але при цьому пiр’я слабо закрiплене у шкiрi. Забарвлення мiнливе. Як правило, голова, шия i груди попелясто-сизi iз зеленуватим або жовтуватим вiдтiнками. Райдужка очей червона, оранжева або золотисто-жовта. При цьому її внутрішнє кiльце блiдiше. Навколо очей є дiлянка неопереної шкiри сiрого кольору. Дзьоб чорний iз яскраво вираженою восковицею в основi. Довжина тiла становить 29–36 сантиметрiв  (З енциклопедії.).

Номер слайду 7

А голуб був чудесний! Не якийсь собi там сивак копiйчаний, а такої чистої сiрої мастi, що, здавалося, хтось умисно, коли голуб був увесь чорний, узяв та рiвненько й дрiбненько поцюкав його бiлим. Тiльки кiнцi пiр’їн на хвостi та на крилах лишилися чорнi, як у чорнило на палець умоченi. Голiвка ж яка: малесенька, витончена, не кругла, а довгастенька! А дзьобик: це ж не дзьобик, а пташине зернятко, нiжне, рожеве… Шийка горда, не довга й не коротка, спинка ввiгнута, хвiст трубою, i пiр’їн у ньому десь не менш тридцяти шести. А крила ж, видко, такi легкi та сильнi, як пушинку, тiло носять . (За В. Винниченком). Художній опис голуба

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Клименко Наталія Серверівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іванова Алла
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 липня 2020
Переглядів
18316
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку