презентація науково-практичної роботи "Феномен ліворукості, частота її проявів та походження"

Про матеріал
Актуальність проблеми дослідження визначається недостатнім вивченням феномену ліворукості, що викликає гострі суперечки і дискусії. Така увага зумовлена, в більшості випадків тим, що батьки і вчителі не володіють інформацією про причини виникнення ліворукості та психофізіологічні особливості розвитку ліворуких дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Філія - Дружелюбівський НВК КЗ «Добровеличківске НВО»Феномен ліворукості, частота її проявів та походження. Роботу виконав. Чередніченко Олег,учень 9 класу

Номер слайду 2

Актуальність проблеми дослідження. Актуальність проблеми дослідження визначається недостатнім вивченням феномену ліворукості, що викликає гострі суперечки і дискусії. Така увага зумовлена, в більшості випадків тим, що батьки і вчителі не володіють інформацією про причини виникнення ліворукості та психофізіологічні особливості розвитку ліворуких дітей.

Номер слайду 3

Предмет дослідження: походження ліворукості, чисельність та особливості ліворуких дітей. Об'єкт дослідження: ліворукі діти та їх сім’ї, причини виникнення ліворукості. Мета роботи: теоретично обґрунтувати феномен ліворукості, провести дiaгностику ліворукості у дітей, встановити її походження та психофізіологічні особливості.

Номер слайду 4

: Завдання дослідження: - Здійснити теоретичний аналіз феномену ліворукості. - Експерементально перевірити чисельність ліворуких дітей у школі, походження ліворукості та порівняти особливості лівшів і правшів.- Розробити рекомендaцiї для роботи з ліворукими дітьми.

Номер слайду 5

За домінуванням ведучої руки люди діляться. Ліворукі ПраворукіАмбідекстри

Номер слайду 6

Ліворукість – це переважне використання лівої руки під час виконання життєво важливих практичних дій(їжі, письма, праці) Праворукість – це надання переваги у користуванні правої руки над лівою. Амбідекстрія - проявляється тим, що людина в рівній мірі володіє правою і лівою рукою, без виділення ведучої. Визначення понять:

Номер слайду 7

Спадкова теорія Походження ліворукостіБіологічна теорія. Соціальна теорі

Номер слайду 8

Суть спадкової теоріїСуть спадкової теорії полягає у рецесивному типі успадкування ліворукості. А також доводить її прояв при гетерозиготності батьків за обома ознаками.

Номер слайду 9

Суть соціальної теоріїФактори (наслідування) ліворукості Сім'я Освітнє середовище. Події

Номер слайду 10

СУТЬ БІОЛОГІЧНОЇ ТЕОРІЇРівень тестостерону. Травма правої руки. Функціональна асиметрія півкуль. Біологічні фактори

Номер слайду 11

Експеримент проводився в Дружелюбівському НВК протягом 6 місяців. В дослiдженнi взяли учaсть 58 учнiв, вiком вiд 6 до14 рокiв тa їх родини. Організація дослідження

Номер слайду 12

Методи дослідження

Номер слайду 13

Кількісна оцінка ведучої руки

Номер слайду 14

Кількісна оцінка вікової ліворукості

Номер слайду 15

Кількісна оцінка ліворукості за статтю

Номер слайду 16

Психофізіологічні особливості ліворуких. Мають артистичні здібностіМислять образами. З яскравою індивідуальністю. Вникають в проблему. Мають багату уяву. Вразливі і песимістичніЦілісні натури

Номер слайду 17

Походження ліворукості

Номер слайду 18

Аналіз дослідження. Таким чином, підтвердилася гіпотеза нашого дослідження про те, що ліворукі діти складають близько 15% від загальної кількості дітей Більший відсоток ліворуких учнів у початковій школі, і переважно – це хлопчики. За походженням ліворукість цих учнів спадкова.

Номер слайду 19

Отже, ліворукість не можна вважати причиною порушень або відхилень у розвитку. Ціною великих зусиль можна навчити ліворуку дитину працювати правою рукою, але змінити її біологічну суть не можна. Якщо ліворука дитина нормально росте і розвивається, якщо її не переучували, то підхід до неї істотно не відрізняється від підходу до праворукої дитини. Головне, необхідно враховувати її індивідуальні особливості, бути терплячим і вміти зрозуміти дитину. Висновок

Номер слайду 20

pptx
Додано
30 серпня 2019
Переглядів
1630
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку