Презентація наукової роботи на тему: "Теоретико - методологічні засади дослідження професійного самовизначення старшокласників з різним соціометричним статусом"

Про матеріал
Професійне самовизначення- це не одномірний акт, а процес, що складається з ряду етапів, тривалість яких залежить від зовнішніх умов та індивідуальних особливостей суб'єкта вибору професії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕОРЕТИКО- МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯПРОФЕСІЙНОГО САМОВИЗНАЧЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ З РІЗНИМ СОЦІОМЕТРИЧНИМ СТАТУСОМВиконала : Студентка 53 групи. Крапивницька Анастасія. Науковий керівник: кандидат філософських наук, доцент Г. В. Пирог

Номер слайду 2

Об’єкт дослідження: професійне самовизначення старшокласників. Предмет дослідження: психологічні особливості професійного самовизначення старшокласників з різним соціометричним статусом. Гіпотеза дослідження: психологічні характеристики професійного самовизначення будуть відмінними у старшокласників з низьким та високим соціометричним статусом. Мета дослідження: визначити психологічні особливості професійного самовизначення старшокласників з різним соціометричним статусом. Завдання дослідження : Проаналізувати науково-психологічну літературу з проблеми професійного самовизначення старшокласників та його зв’язку з соціометричним статусом. Розробити теоретичну модель зв`язку професійного самовизначення старшокласників з соціометричним статусом. Визначити методики дослідження на основі методологічного аналізу даної проблеми.

Номер слайду 3

Методологічні та теоретичні основи дослідження: методологічною основою дослідження стали вихідні положення про сутність професійного самовизначення (Пряжніков М. С.), психологічні проблеми професійного самовизначення(Зеєр Є. Ф.),соціально- психологічні фактори професійного самовизначення (Климов Є. О.); про психологічні особливості вибору професії у підлітковому віці (Мітіна Л. М., Гінзбург М. Р.); методологічні засади вивчення соціометричного статусу ( Морено Я.). Методи та організація дослідження. З метою реалізації поставлених завдань було використано методи: теоретичні – аналіз наукової психологічної літератури; емпіричні – методика А. А. Азабель, А. Г. Грецова «Вивчення статусів та професійної ідентичності» та методика Я. Морено «Соціометрія». Надійність та вірогідність дослідження забезпечується послідовною реалізацією теоретичних положень, застосуванням методів емпіричного дослідження, які відповідають валідності та надійності, співвідносяться з метою та завданнями дослідження.

Номер слайду 4

Самовизначення- це визначення своїх особистих якостей, переваг і здійснення на їх основі вибору. (А. Маслоу )Професійне самовизначення є самостійним і усвідомленим узгодженням професійно-психологічних можливостей людини зі змістом та вимогами професійної праці, а також знаходження сенсу виконуваної діяльності в конкретній соціально-економічній ситуації .(Зеєр Є. Ф.)Професійне самовизначення- це не одномірний акт, а процес, що складається з ряду етапів, тривалість яких залежить від зовнішніх умов та індивідуальних особливостей суб'єкта вибору професії.(Пряжніков М. С.)

Номер слайду 5

Соціометрія- означає вимір міжособистісних взаємин в групі (Морено Я.). Соціометричний метод — це метод опитування, націлений на виявлення міжособистісних відносин шляхом фіксації взаємних почуттів симпатії і неприязні серед членів групи . Соціоматриця- це таблиця, в якій у рядках розміщують відповіді кожного з членів групи. Соціограма — графічне зоб­раження зв'язків усередині групи, що визначається на ос­нові соціометричного опиту­вання. Соціометричний індекс — число обрань певного виду, поділене на загальну кількість можливих обрань цього ж виду. Соціометричний статус -це властивість особистості як елементу соціометричної структури займати певну просторову позицію в ній, тобто певним чином співвідноситися з іншими елементами.

Номер слайду 6

Професійне самовизначення старшокласників. Фактори. ЗовнішніВнутрішніПоінформованість про професії;Популярність та заробіток. Особистісні характеристики. Соціометричний статус Високий. Соціометричний лідер чи зірка. Їх характеризує : відкритість, активність. Середній. Бажані чи популярні. Вони правильно оцінюють себе, здібні, розумні, заздрять лідерам. Низький. Знехтуванні чи ізгої. Характеризує їх неврівноваженість , потайливість, заздрість, скритість та пасивність. Особливості професійного самовизначення з різним соціометричним статусом{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}З майбутньою професією вони визначаються легко і швидко. Для них головне: престижність майбутньої професії, авторитетність, велика заробітна плата, і щоб вони були головні, все і всі крутилися біля них. З самовизначенням професії визначаються досить швидко. При воборі професії вони можуть приймати до уваги як свою думку та смак так і думку очоючих людей. При професійному самовизначенні зазвичай дослухаються до інших ніж до власних думок, бажань.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Висока самооцінка. Низька самооцінка. Вибираютьпрофесії, які є популярні та затребовані, ввибір навмання чи підлаштовуються під впливовіших, авторитетних людей. Визначаються з професією і вибирають досить довго і зазвичай враховують думку найблищого оточення.

Номер слайду 7

Планування емпіричного дослідження{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Завдання етапу емпіричного дослідження. Методика дослідження. Показники отримані за методикою. Визначити соціометричний статус старшокласників« Соціометрія» Я. Морено. Соціометричний статус учня в міжособистих та ділових стосунках. Вивчити характеристики професійного самовизначення «Вивчення статусів та професійної ідентичності» А. А. Азбель, А. Г. Грецова. Статуси професійної ідентичності : невизначений стан професійної ідентичності, сформована професійна ідентичність, мораторій ( криза вибору), нав`язана професійна ідентичність« Професійна готовність» А. П. Чернявська Причини вибору : автономно, інформовано про професії, прийняття рішень, планування, емоційне відношення. Зіставлення характеристик професійного самовизначення з соціометричним статусом. Методи кількісного (порівняння) та якісного (кореляція Пірсона) аналізу. Визначення особливостей професійного самовизначення старшокласників з різним соціометричним статусом

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
16 листопада 2019
Переглядів
911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку