Презентація Навчальний проект «Вбивча природа: як забруднення навколишнього середовища впливає на здоров’я»

Про матеріал
Мета: розкрити негативний вплив антропогенного фактору на навколишнє середовище; пояснити сутність глобальних екологічних проблем ; проаналізувати сучасний стан довкілля України; показати негативний вплив антропогенного фактора на здоров'я людини; розробити заходи, спрямовані на покращення екологічного стану планети. розвивати логічне мислення, вміння і навички працювати з додатковою літературою, систематизувати та узагальнювати матеріал, вибирати головне, робити висновки. виховувати почуття відповідальності за долю рідної Землі, за майбутнє планети, почуття патріотизму, прагнення до гармонії, людяності, доброти, дбайливе ставлення до природи, особисту відповідальність за охорону навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проект «Вбивча природа»STEM-урок з біологіїу 6-Б класіНижньосірогозького закладу ПЗСО

Номер слайду 2

Навчальний проект «Вбивча природа: як забруднення навколишнього середовища впливає на здоров’я»Кому загрожує небезпека? Усім. Хіба ви небачите, що перед вами терези, на одній шальціяких ваша могутність, а на іншій-вашавідповідальність?В. Гюго.медикитеоретикианалітикифізикинауковціхімікидослідникижурналісти

Номер слайду 3

Країна, де повітря вбиває

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Слово аналітикам. Забруднення повітря: світова статистика. Статистика показує 120 померлих на 100 000 населення. Забруднення повітря в Україні спричинює у 4 рази більше смертей, ніж у 5 "найчистіших країнах" світу (Ісландія, Фінляндія, Ліберія, Канада,Вануату) разом узятих. Світове господарство щорічно викидає в атмосферу більше 15 млрд т вуглекислого газу, 200 млн т оксиду вуглецю, понад 500 млн т вуглеводнів, 120 млн т золи та ін. Загальний обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу становить більше 19 млрд т. Згідно з дослідженням ВООЗЗабруднення повітря носить глобальний характер. У 2010 році близько 3,3 млн. людей по всьому світі померли через постійну негативну дію часточок пилу та хімічних речовин, якими насичене нині повітря. Цей показник може подвоїтися до 2050 року. В Україні кожен 918-й мешканець під ризиком смерті від забруднення атмосфери.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Увага! Будьте обережні!Смог – викликає ріст онкологічних захворювань!Смог стає причиною появи болі в голові, ускладнення при диханні, викликає запалення слизових оболонок очей, носа, гортані. Порушується обмін речовин, відбувається зневоднення та тепловий удар, спостерігається зниження імунітету, що викликає ряд захворювань. Зростає смертність від легеневих захворювань, бронхіту, астми, пневмонії. Смог – це суміш туману, пилу та забруднюючих речовин. Саме частинки туману в повітрі несуть у собі пил, важкі метали, продукти горіння.  Деякі з цих часточок меншого розміру (PM 2,5) здатні потрапляти глибоко в легені, а далі в кров. Це викликає або загострює захворювання серця (аритмія, серцевий напад), а також астму та бронхіт. Подразнюються очі та горло.

Номер слайду 14

Проблеми зі здоров'ям Людина в середньому за добу вдихає до 20 тисяч літрів повітря. Однак разом з необхідним організму чистим киснем ми проносимо через легені отруйні пари, частинки кіптяви і попелу. Вони осідають в легенях, отруюючи людину. Систематичне вдихання фотооксидантів стає причиною зменшення маси тіла, зниження активності ферментів у крові і зниження потреби в кисні, зменшення вітамінного балансу, а також патологічних змін у внутрішніх органах і ЦНСНаростаюче забруднення повітря свинцем сприяє накопиченню його в печінці, селезінці, нирках та інших органах. Свинець, що міститься у відпрацьованих газах автомобільного транспорту, прискорюючи розпад еритроцитів, діє як протоплазматична отрута. Забруднення повітря відбивається також на генетичному апараті людини. Це призводить до зниження народжуваності, народження недоношених або ослаблених дітей, до їхньої розумової та фізичної відсталостіСвинцеве отруєння зумовлює також функціональні зміни вищої нервової діяльності. Основними скаргами внаслідок свинцевого отруєння є головний біль, запаморочення, підвищена роздратованість, швидка втомлюваність, порушення сну.

Номер слайду 15

Медики стурбовані

Номер слайду 16

Фізики виявляють проблеми забруднення повітря. Шум впливає на систему травлення і кровообігу, серцево-судинну систему. Природний шумовий фон – 20-30 Дб практично нешкідливий для людини. Припустима межа гучності – 80 Дб. У разі постійного шумового фону до 70 д. Б виникає порушення ендокринної та нервової систем, до 90 д. Б — порушує слух, до 120 д. Б — призводить до фізичного болю, який може бути нестерпним. Рівень шуму вимірюється в одиницях, що виражають ступінь тиску звуку на барабанну перетинку вуха, – децибелах (Дб). Шум у 130 Дб викликає у людини болючі відчуття, у 150 Дб – стає нестерпним, а у 160 Дб – може викликати смерть. Шум не лише погіршує самопочуття людини, а й знижує продуктивність праці на 10—15 %. Тривала дія шуму на організм людини призводить до розвитку хронічної перевтоми, зниження працездатності, виникнення таких симптомів як поганий сон, сонливість, зниження слуху, порушення терморегуляції. 

Номер слайду 17

Шкала інтенсивності шуму (у. Дб){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}170 Старт космічної ракети130мотор реактивного літака120дуже голосна музика110автомобільна сирена100дробильна машина, прес90товарний потяг, метро (Шкідливий рівень для слуху)80будильник (Припустима межа)70пилосос60рух автомобілів по автостраді

Номер слайду 18

Вплив ЕПМ на здоров’я людини. Вважається, що особливо чутливі до впливу ЕМП кора головного мозку і проміжний мозок. їхнє ураження викликає порушення процесів регуляції функцій організму з боку центральної нервової системи. Впливу ЕМП піддаються головний мозок, периферичні рецепторні зони  вестибулярного, слухового аналізаторів, сітківка очей. Спричинюються перенапруження м’язів, запалення сухожиль, зміщення хребців. Порушуються фази сну. Знижується імунітет. Може спровакувати попадання блискавки в людину. Генетичні зміни в організмі людини під дією електромагнітних полів можуть викликати рак. Показники депресії серед дітей стали значно вищими 

Номер слайду 19

Дослідження

Номер слайду 20

Дослідження впливу ЕПМ на організм

Номер слайду 21

Дослідження чистоти повітря

Номер слайду 22

Дослідження чистоти повітря методом біоіндикації

Номер слайду 23

Дослідження забрудненості повітря статистичним методом

Номер слайду 24

Запилене приміщення. Пилові кліщі викликають алергію Дрібні частинки пилу можуть спричинити:подразнення очей;кашель;чхання;астматичний напад;алергію. Приблизно дві третини пилу потрапляє в наші домівки зовні: бруд зі взуття, пилок, попіл.Інше – це ворсинки від килиму, одягу, шорстка тварин, пилок, пилові кліщі, комахи та продукти їхньої життєдіяльності Пилові кліщі викликають алергію Приблизно дві третини пилу потрапляє в наші домівки зовні: бруд зі взуття, пилок, попіл.Інше – це ворсинки від килиму, одягу, шорстка тварин, пилок, пилові кліщі, комахи та продукти їхньої життєдіяльності Пилові кліщі викликають алергію

Номер слайду 25

Дослід №6 Виявлення запахів на самопочуття людини. Прведіть дослідження за алгоритмом. Чи є запах повітря після обробки його освіжувачем?Виявити запах повітря. Наведіть приклади рослин-фільтраторів території поблизу навчального закладу. Повітря забруднюється від освіжувачів, духів. Що відчуває людина. Коли дихає таким повітрям. Наведіть приклади рослин-фільтраторів класного приміщення. Що очищує повітря на території шкільного подвір’я?Що очищує повітря у нас в класній кімнаті?

Номер слайду 26

Живі фільтри

Номер слайду 27

Кімнатні фільтри

Номер слайду 28

Дерева, які  володіють пиловловлюючими здібностями. Крім тополі, хорошими пиловловлюючими здібностями в умовах міста мають каштани, які майже також витривалі, як тополі, але здатні зростати лише у відносно теплому кліматі Добре справляються з функцією очищення повітря в'язи, а також такі кущі як шипшина, бузок та акація. Липи і берези, на жаль, не здатні рости в умовах підвищеної загазованості, тому вздовж автомагістралей вони не виживають і можуть існувати лише в паркових зонах і спальних районах.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Екопросвіта. Люди повинні дотримуватися ряду заходів, щоб зменшити кількість викидів отруйних речовин в повітряний простір.дерева поступово знижують дію парникового ефекту, фільтрують повітря і виділяють кисень. Потрібно берегти зелені насадження. У сільському господарстві рекомендується запропонувати поступову відмову від хімікатів, які отруюють ґрунт і повітряну оболонку. Болота по праву вважаються кращими фільтрами нашої планети. Шкідливі речовини осідаючи в них переробляються в нешкідливі. Вже існує завод, що переробляє радіоактивні відходи з атомних електростанцій і підприємств, що виробляють реактивне паливо. Якщо розвинути цей напрямок, то важких металів в атмосфері буде набагато менше. Гній та інші органічні залишки можна використовувати в якості натуральних добрив, безпечних для природи.

Номер слайду 31

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Майстер-класи
Додано
2 січня 2020
Переглядів
2759
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку