Презентація "Навчання орієнтуванню учнів у мікро- та макропросторі"

Про матеріал
Презентація на тему "Навчання орієнтуванню учнів у мікро- та макропросторі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи навчання учнів орієнтуванню у мікро- і макропросторі

Номер слайду 2

Важкі порушення сенсорної сфери у дітей зі зниженим зором впливають на їхній розвиток, вимагають особливого підходу до процесу навчання та умов життєдіяльності. Характерний для слабозорих дітей вербалізм уявлень призводить до формального заучування та викладу знань, набутих з комунікативного оточення та інформаційних джерел. Нечіткість, уповільненість, вузькість сприйняття зумовлюють труднощі впізнавання, розрізнення предметів і явищ довкілля, їхніх форм, характерних зовнішніх ознак тощо. Недорозвиненість тактильних відчуттів, загальної й дрібної моторики спричиняє неточність координації рухів, труднощі в орієнтуванні, уповільнює виконання дій. Особливості психофізичного розвитку дітей зі зниженим зором вимагають специфічної організації змісту освіти, особливих методів і прийомів їх навчання та виховання. Спеціально організоване навчання сприяє формуванню життєвих компетенцій у дітей з вадами зору. З цією метою розробляється блок корекційно-розвивальних занять, однією зі складових якого є орієнтування у мікропросторі (за столом, на аркуші паперу) та макропросторі (кімната, школа, клас, вулиця, транспорт).

Номер слайду 3

Print master I етап Ознайомлення з малим простором та предметами ближнього оточення: - орієнтування в підручнику, на парті, за столом; - орієнтування на своєму тілі й відносно нього; Вивчення життєво важливих маршрутів: «клас-спальня»,«клас-їдальня» тощо. Навчання алгоритму обстеження предметів. Розвиток збережених анализаторів до сприйняття ознак оточуючого світу. II етап Розширення простору: вивчаємо територію школи, вулиці поряд з нею, правила дорожнього руху і вивчення видів транспорту, ускладнення маршрутів. III етап Використання громадського транспорту, вивчення маршрутів в межах міста: «школа-аптека», «школа-автовокзал», «школа-пошта», «школа-залізниця». Орієнтування в закладах громадського призначення. Розвиток комунікативних навиків. Навчання орієнтуванню в макропросторі проходить в три етапи:

Номер слайду 4

Уявлення і мислення слабозорих дітей відрізняється від уявлень зрячих. Щоб уявлення були найбільш наближені до реальних, на заняттях з орієнтування використовуються різноманітні види наочності: макети, рельєфні схеми, мапи міста, доступні сприйняттю на дотик та за допомогою залишкового зору.

Номер слайду 5

Завдяки активним дотиковим рухам стає можливим не лише визначення окремих властивостей і якостей, а й виокремлення форми й контурів об’єктів, на основі чого формується цілісний орбраз сприйняття.

Номер слайду 6

Необхідно, починаючи з наймолодшого віку, за допомогою різномнітних ігор навчати дітей орієнтуватися в макропросторі. Вчити визначати просторове розташування предметів з точкою відліку від себе, орієнтуватися за допомогою тактильних відчуттів (далі, ближче, ліворуч, праворуч). Розташування й знаходження предметів в названих напрямках навколишнього простору «від себе». Орієнтування на звук. Вчити розташовувати і знаходити предмети в заданому напрямку, пересуватися й виконувати дії згідно зі словесними інструкціями (Ігри «Ідемо до театру», «Магазин», «Дзвіночок», «Хованки», «Піжмурки», «Знайди предмет» тощо)

Номер слайду 7

Предметно-практична діяльність розвиток дотикового сприйняття та орієнтування в мікропросторі Пальчикові вправи Развивальні игри              Методи розвитку дрібної моторики та орієнтування в мікропросторі

Номер слайду 8

Наочні посібники та розвивальні ігри

Номер слайду 9

Саморобні тактильні розвивальні іграшки

Номер слайду 10

Предметно-практична діяльність сприяє формуванню просторового образу. Різноманітні види діяльності сприяють розвитку рухливості пальців, зміцненню м’язів зап’ястя.

Номер слайду 11

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
4 березня 2019
Переглядів
996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку