Презентація "Найпоширеніші випадки чергування голосних та приголосних звуків

Про матеріал
Мета презентації : на практиці познайомити учнів з явищем чергування звуків у значущих частинах слова; пояснити на практиці найпоширеніші випадки чергування голосних звуків; удосконалити вміння виконувати морфемний аналіз слів; розвивати мислення, пам'ять, увагу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Найпоширеніші випадки чергування голосних і приголосних звуків. Презентація до уроку з української мови 5 клас

Номер слайду 2

Прочитайте пари слів. Назвіть звуки, які в них змінюються. Слово – слів. Школа – шкільний. Нести – ніс. Рука – ручний. Дорога – дорозі – доріжка. Вухо – у вусі – вушко. Ходити – ходжу.

Номер слайду 3

При зміні форми слів та творенні нових слів деякі голосні та приголосні звуки можуть змінювати один одного, тобто ЧЕРГУВАТИСЯ. Наприклад: село – сільський, книга – книзі – книжка. Чергування може відбуватися в:кореннях слів (друг – дружтити); суфіксах (мудрість – мудрості); префіксах (прорвати - прірва); закінченнях (у рідному – у ріднім).

Номер слайду 4

Вправа 1 До кожгого з поданих слів доберіть його форму або спільнокореневе слово, у якому відбувається чергування голосних звуків. Слова записати парами. Літери, що позначають голосні, які чергуються підкресліть. Коса – Сіль – Віск – Річ – Гірка – Кістлявий – Шостий – Щока - кіскасолівоскуречі горакостішістьщічка

Номер слайду 5

Вправа 2 Перепишіть прислів’я, ставлячи подане в дужках слово в потрібній формі. Літеру, що позначає приголосний звук, який при зміні форми слова чергується, підкресліть. У чужій (пасіка) бджіл не розведеш. Добре тому, хто в (дорога), лежить собі на (віз). Град (черепаха) не страшний. Битому (собака) кия не показуй!Малий чобіт під лавкою, зате на (нога) великий. У закритий рот (муха) не влетіти.

Номер слайду 6

У чужій пасіці бджіл не розведеш. Добре тому, хто в дорозі, лежить собі на возі. Град черепасі не страшний. Битому собаці кия не показуй!Малий чобіт під лавкою, зате на нозі великий. У закритий рот мусі не влетіти. Перевірь себе!

Номер слайду 7

Вправа 3 Для самостійного виконання. Перепишіть речення. Після виділених слів запишіть у дужках форму слова або спільнокореневе слово, у якому відбувається чергування звуків. Знов зозулі голос чути в лісі, ластівки звили гніздечко в стрісі (стріха). Ходять лелеки по лузі, ходять лелеки у тузі. Бусел стоїть, мов опудало, сам на одненькій нозі. А по тих травах у тихій тривозі дівчина ходить. Затишно дітям у пазусі казок.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Опрацювати сторінку підручника 127-129; виконати вправу 271, 272* Виписати прислів’я, в яких відбуваються чергування

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравцова Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
18293
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку