Презентація Наземно-повітряне середовище"

Про матеріал
Добірка презентацій, яка унаочнює вивчення пристосувань тварин в залежності від їхнього середовища існування, умов та властивостей середовища
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наземно-повітряне середовище життя організмів. Вчитель біології Плисак Л. В

Номер слайду 2

Середовище життя – усе, що оточує організм і впливає на нього. Чинники середовища – умови навколишнього середовища, що впливають на організми. Пригадаємо:

Номер слайду 3

c. Наземно-повітряне середовище за своїми умовами найрізноманітнішетемпературавологістьосвітленістьповітря. Провідні чинники неживої природи. NCO2 O2

Номер слайду 4

Особливості наземно - повітряного середовища. Достатня кількість світла і кисню. Значні зміни температури і вологості упродовж доби і протягом року.

Номер слайду 5

Завдяки сприятливим умовам тваринний світ наземно-повітряного середовища різноманітний:

Номер слайду 6

Життя рослин і тварин у наземно-повітряному середовищіУ багатьох наземних тварин добре розвинені зір, слух і нюх.

Номер слайду 7

Достатня освітленість наземно-повітряного середовища допомагає їм добре орієнтуватися завдяки зору. Наприклад, сокіл може побачити мишеня на полі з висоти в кількасот метрів.

Номер слайду 8

Більшість тварин мають добре розвинені органи зору

Номер слайду 9

У повітрі швидко поширюється звук, тож наземні тварини використовують для спілкування різноманітні звукові сигнали. Побачивши наближення хижого птаха чи звіра, ховрахи свистять. Якщо гусенята розбіглися, гуска починає видавати голосні звуки доти, доки гусенята не повернуться.

Номер слайду 10

Спілкування за допомогою звуків

Номер слайду 11

Тварини наземно-повітряного середовища спілкуються також за допомогою запахів. Навколо мурашника багато «пахучих» стежинок. За запахом слідів комахи знаходять дорогу до дому. Хижі звіри дізнаються про наближення здобичі за її запахом.

Номер слайду 12

Пристосування до пересування в наземно-повітряному середовищі Коні бігають, спираючись на пальці. Вони вкриті твердим чохлом, що називається копитом. Широкі копита і довгі ноги лося дають йому змогу рухатися по заболоченій місцевості.

Номер слайду 13

Пристосування до пересування в наземно-повітряному середовищі Стрибками переміщуються зелений коник, тушканчик, заєць, кенгуру. У цьому їм допомагають задні кінцівки, які сильніші й довші за передні.

Номер слайду 14

Пристосування до пересування в наземно-повітряному середовищі Вуж, гадюка мають гнучке тіло. Вони вигинають його хвилеподібно і завдяки цьому повзають.

Номер слайду 15

Пристосування до пересування в наземно-повітряному середовищі У повітрі значну частину життя проводять птахи. Виявляється, у птахів не одне, а ціла низка пристосувань для польоту. По-перше, це пір’яний покрив. Пір’я зменшило вагу птахів. По-друге, легкий та міцний скелет і гарно розвинені м’язи, які спричиняють змахи крил. По-третє, щоб летіти, доводиться витрачати багато енергії. Тому птахи дуже багато їдять.

Номер слайду 16

Комахи і птахи певний час використовують повітряні течії для переміщення, а потім шукають опору наземній поверхні.

Номер слайду 17

Пристосування до пересування в наземно-повітряному середовищі Серед звірів тільки кажани мають крила і здатні до польоту. Деякі звіри лише на деякий час можуть затриматись у повітрі.

Номер слайду 18

У спеку тварини ховаються в нори (скорпіон, павуки тарантул і каракурт, ховрахи, миші полівки)

Номер слайду 19

З нестачею їжі птахи мігрують в придатніші місця (птахи летять у вирій). Впадають у зимову сплячку, літнє заціпеніння

Номер слайду 20

Форма дзьоба птаха вказує на те, чим живляться птахи:короткий і товстий дзьоб для насіння (снігур, горобець, кури)гострий загнутий донизу міцний дзьоб допомагає хижакам розривати здобич (яструб, орел, сова, сокіл)

Номер слайду 21

Форма дзьоба птаха вказує на те, чим живляться птахи:довгий прямий, іноді трохи загнутий до гори дзьоб для слизької здобичі – риб, жаб (лелека, бузьок)короткий та широкий для ловлі на льоту комах (ластівка)

Номер слайду 22

Підсумки

Номер слайду 23

пошук інформації із додаткових джерел “ Які пристосування мають тварини, щоб існувати в наземно-повітряному середовищі ” ( інформація може бути про конкретних тварин)Домашнє творче завдання:

Номер слайду 24

pptx
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
390
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку