Контрольна робота №1 з тем «Вступ», «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»
І варіант
І рівень (за кожну правильну відповідь 0,5 бала, всього 3 бали)
Виберіть одну правильну відповідь.
1. Яка тканина побудована з видовжених клітин зі скоротливими волоконцями?
А) нервова; Б) м’язова; В) сполучна; Г) епітеліальна.
2. Вкажіть органели , які відсутні у клітинах людини:
А) лізосоми; Б) ендоплазматична сітка; В) рибосоми; Г) хлоропласти.
3. Частина організму, що має певне розташування, форму, будову і виконує специфічні функції – це: А) клітина; Б) тканина; В) орган; Г) система органів.
4. Речовини у складі харчових продуктів, що мають харчову та енергетичну цінність – це: А) харчові продукти; Б) додаткові речовини; В) вітаміни; Г) поживні речовини.
5. Які органічні, не розчинні у воді сполуки складаються з жирних кислот і спиртів?
А) жири; Б) вуглеводи; В) вітаміни; Г) білки.
6. Процес синтезу – утворення складних органічних сполук із простих має назву:
А) енергетичний обмін; Б) асиміляція; В) дисиміляція; Г) метаболізм.
ІІ рівень (за кожну правильну відповідь на питання 1 бал, всього 2 бали)
Виберіть три правильні відповіді
7. Оберіть додаткові речовини їжі:
А) жири; Б) клітковина; В) мінеральні речовини; Г) вуглеводи; Д) вода.
8. Оберіть характеристики процесу дисиміляції:
А) енергія виділяється; Б) енергія поглинається; В) речовини утворюються;
Г) речовини розпадаються; Д) енергетичний обмін; Е) пластичний обмін.
ІІІ рівень (за правильну відповідь на питання по 2 бали, всього 4б).
9. Установіть відповідність між рівнем організації організму людини та його прикладом:
А) молекулярний |
1. сполучна тканина |
Б) клітинний |
2. серце |
В) тканинний |
3. білок |
Г) органний |
4. еритроцит |
10. Установіть відповідність між органом та тканиною, якою він утворений:
А) епітелій |
1. головний мозок |
Б) сполучна тканина |
2. серцевий м’яз |
В) м’язова тканина |
3. шкіра |
Г) нервова тканина |
4. кістка |
ІV рівень (повна відповідь 2 бали)
11. Доведіть надзвичайно важливе значення вітамінів для організму людини.
Контрольна робота №1 з тем «Вступ», «Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини»
ІІ варіант
І рівень(за кожну правильну відповідь 0,5 бала, всього 3 бали)
Виберіть одну правильну відповідь
1. Яка тканина складається із зірчастих клітин нейронів?
А) нервова; Б) м’язова; В) сполучна; Г) епітеліальна.
2. Вкажіть органели , які відсутні у клітинах людини:
А) лізосоми; Б) ендоплазматична сітка; В) вакуолі; Г) мітохондрії.
3. Сукупність клітин та міжклітинної речовини, подібних за походженням, особливостями будови та функціями – це:
А) клітина; Б) тканина; В) орган; Г) система органів.
4. Речовини, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність неможливі, – це:
А) харчові продукти; Б) додаткові речовини; В) вітаміни; Г) поживні речовини.
5. Які органічні високомолекулярні сполуки складаються з амінокислот?
А) вуглеводи; Б) жири; В) вітаміни; Г) білки.
6. Процес розпаду – перетворення складних органічних сполук на прості має назву:
А) пластичний обмін; Б) асиміляція; В) дисиміляція; Г) метаболізм.
ІІ рівень (за кожну правильну відповідь на питання 1 бал, всього 2 бали)
Виберіть три правильні відповіді:
7. Оберіть поживні речовини їжі:
А) жири; Б) клітковина; В) білки; Г) вуглеводи; Д) вода.
8. Оберіть характеристики процесу асиміляції:
А) енергія виділяється; Б) енергія поглинається; В) речовини утворюються;
Г) речовини розпадаються; Д) енергетичний обмін; Е) пластичний обмін.
ІІІ рівень (за правильну відповідь на питання 2 бали, всього 4 бали).
9. Установіть відповідність між рівнем організації організму людини та його прикладом:
А) молекулярний |
1. нервова тканина |
Б) клітинний |
2. спинний мозок |
В) тканинний |
3. білок |
Г) органний |
4. нейрон |
10. Установіть відповідність між органом та тканиною, якою він утворений:
А) епітелій |
1. залози |
Б) сполучна тканина |
2. м’язи спини |
В) м’язова тканина |
3. спинний мозок |
Г) нервова тканина |
4. кров |
ІV рівень (повна відповідь 2 бали)
11. Вкажіть чинники, від яких залежить інтенсивність обміну речовин в організмі людини.