Негативні наслідки незбалансованого харчування. Харчові добавки. Харчові отруєння8 клас
Номер слайду 2
Збалансоване харчування Різноманітність( щодня різноманітні корисні продукти)Помірність ( калорії = енергетичні витрати)Збалансованість (білки:жири:вуглеводи - 1:1:6)
Номер слайду 3
Негативні наслідки незбалансованого харчування Хвороби серцево-судинної системи. Причини – надмірне вживання продуктів тванинного походження, солі. Нестача калію, кальцію. Діабет. Причини- надмірне вживання жирів, цукру
Номер слайду 4
Наслідки. Ожиріння Причини- надмірне вживання калорійних продуктів, недостатнє вживання овочів та фруктів Анорексія Причина – відмова від калорійних страв
Номер слайду 5
Харчові добавки. Природні або синтезовані речовини, що цілеспрямовано вводять у продукти харчування з метою надання їм необхідних властивостей, продовжити термін їх придатності
Номер слайду 6
Групи харчових добавок. Регулюють смак( ароматизатори, смакові добавки, регулятори кислотності)Поліпшують зовнішній вигляд продукту ( барвники, стабілізатори кольору)Регулюють консистенцію ( загусники,стабілізатори, емульгатори)Збереження продуктів та збільшення їх терміну придатності( консерванти, антиоксиданти)
Номер слайду 7
Походження харчових добавок. Природні синтетичні
Номер слайду 8
Шкідливі харчові добавки
Номер слайду 9
Продукти, які не можна вживати. Продукти з минувшим терміном придатностіПродукти, що зберігали за неналежних умов. Продукти з пошкодженим пакуванням. Консерви, які роздулись. Отруйні гриби та ягоди. Алкогольні напої
Номер слайду 10
Правила обробки харчових продуктів. МИТИОХОЛОДЖУВАТИ РОЗДІЛЯТИ НАГРІВАТИ
Номер слайду 11
Харчові отруєння Ботулізм Причина – вживання консервів чи продуктів, термін придатності, яких минув
Номер слайду 12
Харчові отруєння. Сальмонельоз Причина- вживання сирих продуктів, заражених сальмонелою
Номер слайду 13
Харчові отруєння Стафілокок. Причина – вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено
Номер слайду 14
Харчові отруєння. Кишкова паличка Причини- потрапляє через брудну воду, продукти, руки
Номер слайду 15
Отруйні гриби та рослини
Номер слайду 16
Що робити при харчовому отруєнні: Викликати швидку. Промити хворому шлунок, дати води або несолодкого чаю. Хворого покласти на лівий бік.