Презентація "Нервова система"

Про матеріал
Презентація створена для учнів 4 класу до уроків з інтегрованого курсу «Я досліджую світ». З даної презентації учні довідаються про будову нервової системи, функції головного та спинного мозку, про захворювання нервової системи та їх профілактику. А також презентація познайомить з порадами для збереження нервової системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор:вчитель початкових класів. Канівської гімназії імені Івана Франка. Канівської міської ради Черкаської областіДемидова Ірина Юхимівна. Нервова система

Номер слайду 2

Мозок. В голові та у хребтіМаю владу я знайти. Роздаю мільйон наказівІ керую всім відразу. Хто тримає в тілі розум. Здогадалися? Це …

Номер слайду 3

Головний та спинний мозок. Головний мозок міститься у черепі, спинний — у хребті.

Номер слайду 4

Нервова система. Від головного і спинного мозку до всіх органів тіла людини тягнуться нерви. Головний мозок, спинний мозок і нерви — це нервова система.

Номер слайду 5

Нервова система. Завдяки нервовій системі ми відчуваємо тепло і холод, біль і дотики, переживаємо різні емоції, сприймаємо навколишній світ.

Номер слайду 6

це постійний процес, який розпочинається ще в зародковому періоді. Розвиток нервової системи дитини Немовля здатне самостійно здійснювати дихальні рухи, смоктання, ковтання, чхання, кашель, у нього розвинені позотонічні рефлекси.

Номер слайду 7

Головний мозок. Головний мозок набагато складніший, ніж комп'ютер, він працює все життя і не припиняє працювати навіть тоді, коли ви спите.

Номер слайду 8

Мозок складається з двох півкуль: лівої та правої. У розумовій діяльності більшості людей основну роль відіграє ліва півкуля. Тут є центри мови, письма, рахування, читання, пам'яті. У правій - центри музичної та абстрактної пам'яті, запам'ятовування, геометричних і художніх образів. Головний мозок

Номер слайду 9

Спинний мозок. Спинний мозок регулює функції внутрішніх органів (шлунка, кишечнику, судин, сечового міхура, серцевого м'яза).

Номер слайду 10

Найважливіші функції нервової системи:нормальна взаємодія організму з навколишнім світом;забезпечення поведінки згідно з умовами життя;об’єднання і регуляція всіх функцій організму, його органів, тканин і клітин;пускова дія функціонування (наприклад скорочення м ’язів).

Номер слайду 11

Захворювання нервової системи Захворювання нервової системи можуть бути спадковими або зумовлені чинниками навколишнього середовища.

Номер слайду 12

Захворювання нервової системи ПОЛІОМІЄЛІТ — гостре вірусне інфекційне захворювання, яке може призвести до враження центральної та периферичної нервової системи. Найбільш вразливими до нього є діти віком до 5 років. Збудник: вірус поліомієліту. Наслідки: у випадку враження центральної нервової системи можливий параліч або навіть смерть хворого, хворобу легко попередити, але неможливо вилікувати. Профілактика поліомієліту: щеплення.

Номер слайду 13

Захворювання нервової системи ЕНЦЕФАЛІТ — запалення головного мозку. Збудник: вірус енцефаліту. Шляхи зараження: укуси кліщів, комарів; уживання сирого молока та молочних продуктів інфікованих кіз; ускладнення інфекційних хвороб (кір. вітряна віспа).

Номер слайду 14

Профілактика енцефаліту:● щеплення;● ізоляція від хворих менінгітом;● уникнення укусів кліщів або комарів, які є переносниками збудників цього захворювання;● дотримання правил особистої гігієни;● ретельне лікування інфекційних захворювань;● відмова від уживання сирого молока та молочних продуктів кіз.

Номер слайду 15

Захворювання нервової системи Щоб уникнути захворювань нервової системи, слід вчасно діагностувати та лікувати інфекції, вести здоровий спосіб життя, відмовившись від алкоголю і наркотиків, повноцінно харчуватися, уникати стресів і перевтоми.

Номер слайду 16

Для роботи мозку потрібні поживні речовини і кисень. Без кисню мозок гине за кілька хвилин. У сні людина перебуває 1/3 частину свого життя . Без нього вона може померти. Дитина повинна спати не менше 10 годин на добу. Чи знаєте ви, що …

Номер слайду 17

1. Спорт.2. Гігієна тіла.3. Відпочинок на свіжому повітрі.4. Раціональне харчування.5. Здоровий сон. Бережи нервову систему

Номер слайду 18

https://vseosvita.ua/library/prezentacia-na-temu-biologicne-znacenna-zagalnij-plan-budovi-vlastivosti-ta-rozvitok-nervovoi-sistemi-348973.htmlhttps://pres.in.ua/anatomo-fiziologichni-osoblivosti-nervovoyi-sistemi-u-ditej-pr.htmlhttps://vseosvita.ua/library/prezentacia-do-uroku-na-temu-profilaktika-zahvoruvanna-nervovoi-sistemi-16670.html. Використані Інтернет-ресурси:

pptx
Додано
23 січня 2021
Переглядів
7998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку