Презентація " Неслухняність чи спосіб утвердження власного Я? (за оповіданнями В.Винниченка «Федько-халамидник» та А.Тарковського «Точильники»)

Про матеріал

Мета: поглибити знання учнів про життєву долю В.К.Винниченка; навчати аналізувати зміст оповідання, висловлювати своє ставлення до зображуваного, виділяти риси характеру Федька й Толі, коментувати їх; розвивати культуру зв'язного мовлення, увагу, вміння робити висновки; сприяти вихованню порядних, чесних людей, які вміють постояти за себе.

Неслухняність чи спосіб утвердження власного Я? (за оповіданнями В.Винниченка «Федько-халамидник» та А.Тарковського «Точильники»)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Неслухняність чи спосіб утвердження власного Я? (за оповіданнями В. Винниченка «Федько-халамидник» та А. Тарковського «Точильники»)

Номер слайду 2

А. Тарковський“Точильники”В. Винниченко“Федько-халамидник”

Номер слайду 3

Девіз уроку: Не просто слухати, а чути. Не просто дивитися, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно і плідно працювати.

Номер слайду 4

Сторінка перша: В. Винниченко „Життя, сповнене випробувань…»Група № 1:«Анкета письменника»1. Коли, де, в якій сім’ї народився В. Винниченко?2. Скільки в сім’ї Винниченків було дітей?3. Де навчався письменник?4. Чиїми творами захоплюється?5. Як називалось перше оповідання В. Винниченка?6. З якого оповідання «починається» Володимир Кирилович, як дитячий письменник?7. Яку посаду обіймав Винниченко в 1917 році після створення Української Центральної Ради?8. Прокоментуйте щоденниковий запис поета: "Нехай український обиватель говорить і думає, що йому хочеться, я їду за кордон, обтрусюю з себе всякий порох політики, обгороджуюсь книжками й поринаю в своє справжнє, єдине діло — літературу… Тут у соціалістичній совєтській Росії я ховаю свою 18-літню соціалістичну політичну діяльність. Я їду як письменник, а як політик я всією душею хочу померти".9. Коли помер Володимир Винниченко, де похований?

Номер слайду 5

Сторінка перша: В. Винниченко „Життя, сповнене випробувань…» Група № 2:«Риси психологічного портрета В. Винниченка»

Номер слайду 6

Сторінка перша: В. Винниченко „Життя, сповнене випробувань…» Група № 3:«Сенкан»: В. Винниченко: політик/літератор Слово «сенкан» походить від французького слова «п’ять» і позначає вірш у п’ять рядків.1-й рядок має містити слово, яке позначає тему (зви­чайно, це іменник).2-й рядок — це опис теми, який складається з 2-х слів (два прикметники).3-й рядок визначає дію, пов’язану з темою; він скла­дається з трьох слів (дієслів).4-й рядок є фразою, яка складається з 4-х слів і виражає ставлення до теми, почуття з приводу обговорюваного. Останній рядок складається з одного слова; у ньому висловлюється сутність теми, ніби робиться підсумок. Слова не повинні повторюватися і бути спільнокоре­невими.

Номер слайду 7

Переказ фрагментів твору за ілюстраціями

Номер слайду 8

Словникова робота: Халамидник – бешкетник, пустун, урвитель. Незабрукована – вулиця, не вимощена камінням. Розсотувати – розмочувати, розкручувати. Набакир – набік. Проскура – церковний хлібець. Ринва – труба або жолоб для стікання води. Пацати – ляскати по воді. Випещені – доглянуті. Шворка – тонкий мотузок.

Номер слайду 9

Богоявленська церква1615 року, коли було засновано Київське церковне братство, воно отримало в подарунок маєток на Подолі поруч із Маґістратською площею. Цей розкішний дар надійшов від далекоглядної жінки Гальшки (Єлизавети) Гулевич; вона поставипа вимогу, щоб ту землю було вжито під монастир, притулок для прочан , під школу для дітей шляхетського і простого роду. Протягом наступних десятиліть Братський монастир і Академія при ньому процвітали, підтримувані поколіннями української шляхти. Особливо сприяв їм гетьман Мазепа; він збудував між 1690-93 роках велику нову кафедральну Богоявленську церкву, а 1703 року почав будівництво кам'яного дому Академії. Комплекс будівель Братського монастиря був водночас і релігійним і освітнім закладом.

Номер слайду 10

Ми з’ясували, що…Після перемоги більшовизму на Україні Братський монастир було закрито. У 1935 році цю велику й масивну будівлю зруйнували, а її дзвіницю розібрали. Часто перебудовувану трапезну монастиря, сонячного годинника з вісімнадцятого століття і пізніші монастирські будівлі залишено. Цим радянська влада яскраво показала, що радянські планувальники, руйнуючи одну з найбільших пам'яток української історії, не розчищали місце для нових будівель чи парків, але винищували те, що вони вважали небажаними (або навіть більше — шкідливими) українськими національними символами, які перешкоджали створювати нове соціалістичне суспільство. Церква:краса, велич, душевна гармонія = ЗНИЩЕННЯ;Федько:честь, совість,добро = СМЕРТЬ

Номер слайду 11

Сторінка третя: «Спільне та відмінне»

Номер слайду 12

«Кольорова феєрія»Чи задоволені ви своєю роботою? Червоний – так Жовтий – ні Зелений – не зовсім

Номер слайду 13

Домашнє завдання:«Вибери сам»: Достатній рівень: Скласти усний твір «Якби я був Федьком…»Високий рівень: Які моральні цінності роблять людину душевно багатою?

pptx
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
1245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку