Презентація «Нетканий гобелен»

Про матеріал
Презентація: "Методичні рекомендації до виконання практичної роботи в техніці: «Нетканий гобелен».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методичні рекомендації до виконання практичної роботи в техніці: «Нетканий гобелен»(килимова вишивка)для студентів ІІ курсу«Олександрійський фаховий коледж культури і мистецтв»Розробила викладач вищої категорії спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво та реставрація» Сидоренко Ганна Володимирівна

Номер слайду 2

Матеріали:• Тканина (двунитка, бязь, бортівка)• Нитки (акрилові для вишивки)• Підрамник дерев’яний 30х40, 50х60 або п’яльця.• Степлер меблевий і скоби або кнопки• Фломастер чорний (обов'язково, не перманентний) • Голка для килимової вишивки (середньої товщини), нитковдівач• Клей ПВА, пензель• Ножиці довгі• Пінцет з гострими кінчиками

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Хід роботи: Перед початком роботи необхідно підготувати всі матеріали і інструменти. Нову куплену тканину необхідно випрати в простій воді (щоб вийшов крохмаль і тканину було легко проколювати голкою) і повністю висушити. Натягнути тканину на підрамник степлером або кнопками. Натягувати тканину потрібно якомога сильніше, щоб легше було працювати голкою, але і не дуже туго, оскільки можна прорвати її під час роботи. Підготувати ескіз контурний і колірний. Розмір ескізу повинен бути на 1,5 см менше (з усіх боків) внутрішньої сторони підрамника (тобто вільне поле для роботи голкою). Ескіз переводимо на виворітну (робочу) сторону тканини чорним фломастером (тому що він не злиняє на нитки під час закріплення роботи клеєм)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

4. Для голки середнього розміру будемо використовувати акрилову нитку для вишивки складену вдвоє. За допомогою нитковдівача протягуємо нитку в голку. Зверніть увагу, що кінчик голки зрізаний під кутом. Сторона, де знаходиться зріз - це перед голки. Задня сторона-пряма з вушком для нитки. Під час вишивання необхідно тримати голку тільки передньою або бічною стороною по ходу руху!

Номер слайду 7

5. Кожен стібок в техніці килимової вишивки голкою - це простий рух - голку потрібно ввести в основу до упору і вивести назад. Так на лицьовій стороні утворюється петельчасте полотно вишивки. Кожна петелька створюється простим точковим рухом голки: з вивороту - на обличчя. Злегка відступивши від попереднього проколу, роблять наступний стібок. Їх частота залежить від того, наскільки щільною і об'ємною повинна бути вишивка. Для ефектного лицьового боку роботи кращий крок – 2-3 мм. Важливо, не піднімати голку надто високо і не натягувати нитку, залишаючи- її вільною - інакше петлі вишивки можуть розпуститися.

Номер слайду 8

6. Вишивка виконується по контуру. Тримати голку потрібно перпендикулярно тканини. Проткнути голку крізь тканину до упору і піднімати назад, поки над тканиною чи не з'явиться її кінчик. Слідкуйте за тим, щоб нитка йшла вільно. Інакше петлі будуть розпускатися. Зворотна сторона. Лицьова сторона

Номер слайду 9

Номер слайду 10

7. Для створення елементів різної висоти, для голки використовуються спеціальні насадки. Щоб ворс з лицьової сторони був високим насадки знімаються з голки, і навпаки для короткого ворсу насадки надягаються на голку. Корегування висоти залежить від задуму автора.

Номер слайду 11

8. Після виконання контуру заповнюємо весь елемент повністю. При зміні кольору нитку обрізаємо біля основи тканини на відстані 1см.9. Коли весь малюнок забитий нитками, з лицьової сторони пінцетом обережно підправляємо петельки які вийшли за контури малюнка. 10. Закріплюємо виворітну сторону роботи. Наносимо на всю поверхню роботи суміш клею ПВА і води (одну десяту частину від клею). Клей повинен висохнути 1-2 дні. Тільки після повного висихання знімаємо роботу з підрамника і підвертаємо краї тканини на виворіт і охайно їх підшиваємо і оформлюємо в раму.

Номер слайду 12

Творчі роботи Сидоренко Г. В.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Роботи студентів 2-4 курсів спеціальності ОДМРДавидюк А. Склярова А.

Номер слайду 17

Холохоленко В. Рей А.

Номер слайду 18

Панюта А. Баняс Т.

Номер слайду 19

Салова В. Шпаченко В.

Номер слайду 20

Серебрякова Є. Роботи виконуються дуже легко. Не має обмежень у виконанні розміру і форми малюнку. Виконання нетканого гобелену дуже захоплює і заспокоює. Такі роботи цікаво розглядати і приємно торкатися, вони стануть гарною і незвичайною прикрасою будь-якого інтер'єру. Тому дуже раджу займатись цим видом творчості. Наборы для вышивания в Черновцах от компании «Казка". (kykla.in.ua)Игла для «ковровой вышивки» средняя, цена 93.75 грн. - Prom.ua (ID#61290587)

pptx
Додано
21 серпня 2023
Переглядів
447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку