Презентація " Невідома могила жертв війни"

Про матеріал
Історико - краєзнавча робота " Невідома могила жертв війни". В цьому матеріалі досліджувалася невідома могила солдату , який загинув в період Другої світової війни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історико – краєзнавча робота Підготували учні 5-го класу Драгула Діана, Корпан Олег, Комарницька марта. Керівник - Вчитель правознавства Стефанів Г.Д.

Номер слайду 2

У мальовничому гірському селі Тисів є дуже різних цікавих історій. Хоч деякі розповіді і носять сумні характери, але серце наповнюється гордістю за своє село,та людей які жили і живуть в нім. В участку Церківний в урочищі Перерва в глибині лісу поставлений кам ҆ яний хрест. Після закінчення Другої світової війни в 1946 р. один із жителів нашого села Гринечко Дмитро Васильович вступив в партизанський загін. Там Дмитро отримав псевдонім ˮЛютий ˮ. Народився Дмитро Васильович 1923 р. став партизаном в 23 роки. Радянські солдати вислідили Дмитра та ще двох партизанів на прізвища (Павлишин, Дуб ), один з хлопців на прізвище Дуб встиг заховатися, інших хлопців розстріляли на місці.

Номер слайду 3

Повитягували тіла на коні і везли селом. По дорозі знущалися, проколювали багнетами надіючись, що рідні хлопців вибіжать з хатів і також будуть розстріляні, але з будинків ніхто не виходив. Солдати відвезли героїв в село Поляниця на впізнання. Через деякий час родини вбитих були знайдені і вивезені в Казахстан. Батько Дмитра загинув під час війни, а мати, два брати, їхні жінки і діти були вивезені. В 1958 році рідні Дмитра повернулися в Україну. Брат Дмитра, Юрій, якому було 20 років (1926 року народження), під час вивезення рідних втік босий по снігу в ліс і там прожив два тижні, на щастя йому вдалося вижити.

Номер слайду 4

Саме цей брат Юрій і ще два брати Михайло та наймолодший брат Василь і поставили цей пам ҆ ятний хрест. В 1991 році в травні місяці хрест був посвячений греко - католицьким священником отцем Михайлом Дударем.

Номер слайду 5

Тіло Дмитра рідним не повернули. Він був спалений в м. Болехові

Номер слайду 6

1991 Рік Посвячення хреста. Брат Михайло, брат Василь та Юрій. Племінник Богдан, о. Михайло Дудар.

ppt
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
262
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку