Презентація "Ніл Ґейман. Лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?»

Про матеріал
Презентація із зарубіжної літератури для учнів 10 класу до теми "Сучасна література в юнацькому читанні. Ніл Ґейман. Лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ніл Ґейман. Лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?»Сучасна література в юнацькому читанні

Номер слайду 2

Ніл Річард Маккіннон Ґейман народився 10 листопада 1960 року у Великобританії. Відомий англійський письменник-фантаст, автор графічних романів і коміксів, сценаріїв до фільмів. Ґейману присуджено багато нагород, включаючи премію «Х′юго», премію Брема Стокера, медаль Ньюбері.

Номер слайду 3

Ніл Ґейман ще з чотирирічного віку став пристрасним шанувальником читання – відтоді, як уперше взяв до рук книжку. Письменник переконує, що твори, прочитані в дитинстві (Джон Ру́ел То́лкін, Лью́їс Ке́рролл, Е́дгар По та багато інших), уплинули на весь його літературний шлях. Себе ж письменник завжди називав «дикуном, якого зростили книжки». У дитячі роки, коли його однолітки ловили жаб, грали у війну та лазили по деревах, Ніл читав. Читання сформувало його особистість і те, ким він є сьогодні. Саме через книжки малий Ніл Ґейман пізнавав навколишній світ і навчився жити в ньому.

Номер слайду 4

Творчу діяльність Ґейман почав у 1983 році, захопився коміксами і за два десятиліття став лідером у цьому жанрі, завоювавши численні престижні премії — не лише англійські та американські, а й ще восьми країн. Серія графічних романів Ніла Ґеймана «Сендмен» установила нові стандарти для дорослої та ліричної фантастики в галузі коміксів. У ній майстерно поєднуються сучасна й давня міфології, уплітається сучасна література, історична драма та легенди. Одну з найвідоміших серій Ґеймана — про Пісочну людину - газета «The Los Angeles Times» назвала «найкращим сучасним коміксом у світі».

Номер слайду 5

Найвідоміші твори: «Зоряний пил»«Американські боги»«Кораліна» «Історія з кладовищем» серія коміксів «Пісочна людина»

Номер слайду 6

«Кораліна» «Кораліна» — повість, що поєднує жанри фантастики та жахів. Кораліна — це сучасна Аліса, що потрапила до казки. Одного разу дівчинка знайшла замкнені двері в кімнаті на нижньому поверсі. Відімкнувши їх, вона потрапила до такого самого будинку, як і її. Там мешкали «інші» Мати та Батько. Вони схожі були на батьків Кораліни, за винятком того, що замість очей у них були блискучі чорні ґудзики. У цьому «Іншому світі» все здавалося кращим, там було цікаво й весело. Але згодом виявилося, що він позбавлений материнського тепла й любові. Коли постало питання про вибір, де залишитися, Кораліна вирішила не втрачати себе і вибрала рідних батьків. Пригоди змушують її переоцінити свою родину і більше полюбити батьків. Можливо, героїня переконалася: якщо їй іноді не вистачає уваги батьків, це не означає, що вони її не люблять. Ґейман переконує, що на світі немає нічого, дорожчого за родину. Повість «Кораліна» (2002) дістала премію Британської асоціації фантастики.

Номер слайду 7

«Зоряний пил» (1997)Розповідь про звичайного юнака Трістрана, який помандрував до Чарівної Країни за зіркою для легковажної красуні Вікторії Форестер, а замість цього знайшов свою Мрію. Це справжня казка з ельфами, гоблінами, привидами та єдинорогами, лиходіями в чорному й численними відьмами.

Номер слайду 8

«Історія з кладовищем» Однієї жахливої ночі немовля дивом рятується від безжального вбивці. Малий виповзає з будинку і потрапляє на старе кладовище, де знаходить надійний прихисток. Мешканці кладовища дають хлопчикові ім’я, виховують його й опікуються дитиною. Тут він навчається і потрапляє у вир неймовірних пригод, які допоможуть хлопцеві подорослішати та полюбити світ живих — небезпечний, зворушливий та звабливий.

Номер слайду 9

«Американські боги» (2000) Вийшовши друком десять років тому, «Американські боги» відразу стали класикою. Це історія Тіні — чоловіка, якого випустили з тюрми одразу після того, як його дружина та найкращий друг загинули в автокатастрофі, і якого наймає своїм охоронцем, водієм і попихачем загадковий фіґляр, пан Середа. Так починається темна і химерна мандрівка Тіні, упродовж якої його спіткає безліч чудернацьких персонажів, чиї долі химерним чином переплелися з його власною. А все тому, що під спокійною поверхнею повсякдення закипає буря — епічний герць за кожну душу Америки — і Тінь опинився прямісінько на її шляху.

Номер слайду 10

«Небудь-де» (2016)Ричард Мейг'ю - молодий "білий комірець" із добрим серцем та нудною роботою. Коли одного дня він зупиняється допомогти дівчині, що стікає кров'ю на лондонському хіднику, його життя змінюється назавжди. Маленький добрий учинок затягує його до світу, існування якого він не припускав навіть уві сні, до паралельної дійсності, що існує в підземному лабіринті каналізаційних тунелів і покинутих станцій метро під містом. Він провалюється крізь розколини дійсності й потрапляє до іншого місця, і це місце - Небудь-де. Якщо він хоче коли-небудь повернутися до Лондона, який знав раніше, Ричард мусить навчитися виживати в цьому місті тіней і темряви, чудовиськ і святих, убивць і ангелів

Номер слайду 11

«Океан у кінці вулиці» (2019 р) Головний герой книжки згадує семирічного себе і всі ті речі, які з ним траплялись у дитинстві: часом добрі, часом злі, часом страшні й моторошні. Повернувшись на сільську вулицю свого дитинства, він згадує також дивовижну сусідську дівчинку Летті Гемсток, яка обіцяла його захищати попри все. Сидячи на березі ставка, який Летті вперто називала океаном, він згадує те, що волів би забути. Дивовижна казка для дорослих — часом добра, часом зла, часом страшна і моторошна — запрошує читача у подорож лабіринтами спогадів.

Номер слайду 12

Література і культура За твором Ґеймана зняли ляльковий мультиплікаційний фільм «Кораліна в Країні Жахів», загальний прибуток від його прокату склав близько 124 млн доларів. На думку Американського інституту кіномистецтва, мультфільм визнаний найкращим фільмом 2009 року. Його номінували на премію «Оскар». За романами Ніла Ґеймана зняли чотири художні фільми. Найвідоміші з них — «Зірковий пил» (2007, США — Велика Британія) та «Американські боги» (2017, США). Україна і світ Твори Ніла Ґеймана українською мовою перекладали Олександр Мокровольський, Світлана Філатова, Максим Бакалов, Дмитро Кушнір. Окремі статті та есе — Богдан Романцов та Ніка Чулаєвська.

Номер слайду 13

- Чому майбутнє світу залежить від читання? Що художня література дає людям і як змінює їх? - Чому паперові книжки ніколи не зникнуть? Навіщо в сучасному світі бібліотеки та бібліотекарі? - Як звичайна уява здатна покращити наше життя? - Які обов’язки ми, дорослі, маємо перед дітьми та світом? На ці та інші важливі запитання можна знайти відповіді в лекції письменника, де чітко формулюються думки, наводяться переконливі аргументи та життєві факти. Лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?»

Номер слайду 14

Видатний англійський письменник часто виступає перед різними аудиторіями. Книголюбам він розповідає про свої твори, студентам університету — про те, як писати популярну літературу. А для тих, хто не розуміє, навіщо читати художню літературу та яка від цього користь, у 2012 році він прочитав чудову лекцію «Чому наше майбутнє залежить від читання». Лекція вразила багатьох людей, її було перекладено багатьма мовами. Лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?»

Номер слайду 15

Чому наше майбутнє залежить від читання?… читання художньої літератури, читання для задоволення є однією з найважливіших речей у житті людини. Художня література …відкриває вам залежність від читання. Найпростіший спосіб гарантовано виростити грамотних дітей — це навчити їх читати і показати, що читання — це приємна розвага.

Номер слайду 16

Не відвертайте дітей від читання лише тому, що вам здається, ніби вони читають неправильні речі.… художня література … породжує емпатію. Ви стаєте кимось іншим, і коли настає час повернутись у свою реальність, щось всередині у вас змінюється назавжди.

Номер слайду 17

Ви знаходите в книжках дещо життєво важливе для існування в цьому світі: світові не обов'язково бути саме таким. Все може змінитися.  Література може показати вам інший світ. Вона може взяти вас туди, де ви ніколи не були.

Номер слайду 18

Бібліотеки — це свобода. Свобода читати, свобода спілкуватися. Бібліотеки - це ворота в майбутнє. Книги - це спосіб спілкуватися з мертвими, вчитися у тих, кого більше немає з нами. Якщо ви не цінуєте бібліотеки, значить, ви не цінуєте інформацію, культуру та мудрість. Один з кращих засобів для тих, хто читає без особливого бажання, - історія, від якої вони не зможуть відірватися.

Номер слайду 19

Одного разу Альберта Ейнштейна запитали, як ми можемо зробити наших дітей розумнішими. Його відповідь була простою і мудрою. Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумні, сказав він, читайте їм казки. Якщо ви хочете, щоб вони були ще розумнішими, читайте їм ще більше казок.

Номер слайду 20

Життя письменника стало свідченням того, як хлопчик, який понад усе любив читати, завдяки своєму захопленню досягнув неймовірних висот. Син фармацевтки, «Мауглі з бібліотек», як каже про себе Ніл, є одним із найзатребуваніших авторів англомовного світу, володарем понад 200 літературних нагород і кумиром мільйонів. Висновки

Номер слайду 21

На основі лекції Ніла Ґеймана «Чому наше майбутнє залежить від читання?» напишіть власне есе на тему «Чому читання необхідне і дітям, і дорослим?»Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Великая Аллочка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стовпченко Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 травня 2020
Переглядів
10684
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку