Презентація може бути використана в комплекті з розробкою уроку. Буде цікава вчителям не тільки хімії , а й біології та основ здоров я, классним керівникам та всім небайдужим до власного здоров я. Презентація дозволить зробити урок більш цікавим.
Нітрати відіграють велику роль в сільському господарстві, тому що містять поживний елемент Нітроген, їх використовують як мінеральні добрива. Але надмірний їх вміст в продуктах харчування може завдати серйозної шкоди здоров`ю. Отже потрібно знати властивості нітратів, щоб вміти захистити себе.
Характерна хімічна властивість – здатність розкладатися при нагріванні Продукти реакції залежать від хімічної активності металу : (див. електрохімічний ряд напруг металів) Якщо Ме лівіше Mg Me(NO3)х = Me(NO2)х + O2 Якщо Ме від Mg до Cu Me(NO3)х= MeО + NO2 + O2 Якщо Ме після Cu Me(NO3)х= Me + NO2 + O2 Таблиця розкладу нітратів є у підручнику !
Шкідливість нітратів Якщо вміст нітратів у продуктах перевищує 5 мг/кг на добу (для людини масою 50 кг добова норма не більше 250 мг) може: -- порушуватися функція крові як переносника кисню (спричиняють нітрити, що утворюються при розкладанні!) -- виникнути набряк легенів, кашель, блювота -- розвиватися серцева недостатність. ДО РЕЧІ! Невелика кількість нітратів є у сигаретному диму!
У кожного продавця повинен бути сертифікат або довідка у якій зазначено вміст нітратів у продукції. Уникайте споживати в їжу ранні або неприродно великі овочі та фрукти. Недозрілі фрукти та овочі містять більше нітратів! Нітрати можна видалити: -- тривалим вимочуванням та відварюванням -- видаленням частин плоду, які найбільше накопичують нітрати ( капуста – зовнішні листки і качан, морква – серцевина, кабачки – шкірка, кавуни, дині – шкірка та прилеглий до неї недостиглий шар, буряк – верхня і нижня частини плоду, зелень – стебла та черешки листків ). Сприяють нейтралізації нітратів вітаміни ! Особливо А, Е, В9.