Презентація "Новела М. Коцюбинського "Intermezzo"

Про матеріал

Презентація містить ілюстрації до твору, теоретичний матеріал, пояснення образів-символів тощо. Допоможе під час підготовки до уроку за темою учителям та учням

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайло Коцюбинський. Великий Сонцепоклонник«Він був людяним, не втрачав цієї риси протягом усього життя, любив добро, вірив у його переможну силу»

Номер слайду 2

«НЕВТАМОВНА ЛЮБОВ ДО СОНЦЯ»

Номер слайду 3

"Кожен із нас потрапляє під колесо долі хоч раз у житті, вся річ у тому, щоб підвестись і продовжувати жити так, ніби нічого не трапилося". Роман Іваничук

Номер слайду 4

Новела "Intermezzo"Слово «intermezzо» означає «перепочинок», «пауза»Перерва в творчості, насолода музикою природи

Номер слайду 5

В хвилини розчарування та розлуки мене раз у раз рятувала моя надзвичайна любов до природи. М. Коцюбинський

Номер слайду 6

Дуже втомлений, письменник хоче відпочити серед природи, оновити свою душу кононівськими полями

Номер слайду 7

Новела (іт. novella, від лат. novellas — новітній) — невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом, сконденсованою та яскраво вимальованою дією. Особливості новели. Побудова сюжету на основі справжньої, невигаданої події. Сюжет більш загострений. Динамічний розвиток подій. Обмежена кількість головних дійових осіб (2-3)Нетривалість дії. Невеликий обсяг та несподіване закінчення.

Номер слайду 8

Новела “Intermezzo” – це ліро-психологічна поема в прозі, написана в імпресіоністичній манеріІмпресіонізм – це мистецтво передачі безпосередніх вражень. “Бачити, відчувати, виражати” - означає передати враження, настрій.

Номер слайду 9

Таблиця психологічного навантаження барв:білий – легкий, чистий;чорний – важкий, похмурий;червоний – схвильований, напружений;голубий – ілюзія, вічність, чистота;жовтий – сонце, колосся, любов, щастя;зелений – життя, гармонія, радість;синій – холод, вічність, необхідність;червоний + синій + фіолетовий + жовтий – напруження, трагізм;світло-зелений + жовтий – бадьорість, радість;червоний + жовтий – тепло

Номер слайду 10

«Intermezzo» — новела, що складається з 11 частин, які пов’язані образом митця — учасника й оповідача зображуваного; розповідає про його духовне одужання при зустрічі з природою. Твір має присвяту – Кононівським полям. Рік написання: в 1908 р. в Чернігові. Літературний рід: епос (з ознаками драми)Жанр: психологічна новела. Напрям (стиль): імпресіонізм.

Номер слайду 11

Історія написання Творчий задум новели визрів у Михайла Коцюбинського під час гостювання в маєтку Євгена Чикаленка в с. Кононівка, куди він приїхав на відпочинок. Глибоке переживання подій пореволюційної реакції, виснаженнявід творчості й хвороб спонукали митця до усамітнення, до пошуків джерел натхнення.“Ви не можете уявити собі, що я пережив, бачачи те все на власні очі, і який це вплив мало на мої хворі нерви. Мені тепер ще гірше, ніж було; не можу ані спати, ані їсти”. М. Коцюбинський

Номер слайду 12

Причини втоми. Постійний нагляд жандармів, обшуки в квартирі.2. Виключення зі складу “Просвіти” разом з дружиною.3. Численні хвороби шматували тіло.4. Брак коштів на лікування та професійне заняття літературою.5. Конфлікт з дружиною і бажання одружитися з Аплаксіною.

Номер слайду 13

Справжнім порятунком стали кононівські поля відомого мецената і друга Коцюбинського Євгена Чикаленка, в будинку якого письменник провів кілька благодатних тижнів улітку 1908 р., що й лягло в основу новели “Intermezzo”

Номер слайду 14

«Intermezzo» - твір особливий, не схожий на будь-який інший у творчості самого письменника. У ньому немає розгорнутого сюжету, зовнішнього конфлікту, діалогів, полілогів. Сюжет визначається не звичним для читача подіями, а ритмами свідомості ліричного героя.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

“ Здавалося, город витягує в поле свою залізну руку за мною і не пускає. Невже я увійду у безлюдні зелені простори?”

Номер слайду 17

Велику тишу порушує зозуля, що “ б'є молоточком у кришталевий великий дзвін. “

Номер слайду 18

“ Ах, як всього багато: неба, сонця, веселої зелені…”

Номер слайду 19

“Я раптом почув велику тишу”

Номер слайду 20

Тема: роль митця та призначення мистецтва у суспільстві.Ідея: утвердження думки, що людина щаслива лише в гармонії з природою, а митець відіграє важливу роль у суспільстві. Проблематика: душевна рівновага; гармонія людини і природи; митець і суспільство; специфіка творчого процесу повноцінного життя.

Номер слайду 21

Образи “Intermezzo”Моя утома. Ниви у червні. Сонце. Три білих вівчарки. (Оверко -“селянин”; Пава – “дворянин”, Трепов – “міністр внутрішніх спрів”)Зозуля. Жайворонки. Залізна рука міста. Людське горе.

Номер слайду 22

Споглядання загадкового і чарівного світу відновлюють його сили. “ На небі сонце – серед нив я”Запахи, голоси, кольори природи проникають у душу героя, наповнюють її мажорним, оптимістичним настроєм: “Повні вуха маю того дивного гомону поля, того шелесту шовку, того безупинного, як текуча вода, пересипання зерна...”

Номер слайду 23

«...я повний приязні до сонця» «Сонце, я тобі вдячний. Ти сієш у мою душу золотий засів — хто знає, що вийде з того насіння? Може вогні?» «Ти дороге для мене» «Я тебе люблю». Дивись же на мене, сонце, й засмали мою душу, як засмалило тіло, щоб вона була недоступна для комариного жала... (Я себе ловлю, що до сонця звертаюсь, як до живої істоти. Невже се значить, що мені вже бракує товариства людей?)» Образ сонця – це і символ естетичного ідеалу письменника, і метафора творчості як найвищого призначення людини.

Номер слайду 24

“ Ми йдемо серед поля. Три білих вівчарки і я“

Номер слайду 25

“Ніколи перше не почував я так ясно зв'язку з землею, як тут“

Номер слайду 26

“ Сіра маленька пташка низько висіла над полем. Єднала небо з землею в голосну арфу і грала на струнах симфонію поля ”

Номер слайду 27

“Над всім панує тільки ритмічний, стриманий шум, спокійний, певний у собі, як живчик вічності”“Я тут почуваю себе багатим, хоч нічого не маю”

Номер слайду 28

“ Так протікали дні мого intermezzo… І благословен я був між золотим сонцем й зеленою землею“

Номер слайду 29

Образи-символи“Білі мішки” – це образ повішених, яким перед стратою накидали на голову мішки.«Се ви, що з вас витеклакров в маленьку дірку від солдатської кульки, а се ви… сухі препарати; вас завивалиу білі мішки, гойдали на мотузках в повітрі, а потому складали в поганоприкриті ями, звідки вас вигрібали собаки…»

Номер слайду 30

Образи-символи“Залізна рука города” – потяг і саме місто, неспокійне, гомінке, постають у новелі страшним металевим монстром.

Номер слайду 31

Образи-символи“Зозуля” – народний образ – символ, що втілює надію на життя. Ніч – символ краси, одухотвореності.«Спокійний самотній, сідав десь на ґанку порожнього дому й дивився, як будувалась ніч. Як вона ставила легкі колони, заплітала сіткою тіней…»Образом натхнення є жайворонок

Номер слайду 32

Образи-символи. Образи трьох вівчарок теж символічні:“самозакохана Пава” – дворянство,Трепов – жандармерія,“дурний Оверко” – принижене й темне селянство.

Номер слайду 33

Очистившись спілкуванням із природою, письменник відчуває в собі силу не лише слухати про кривду, а й боротися з нею: «Іду поміж люди. Душа готова, струни тугі, наладжені, вона вже грає».

pptx
Додано
27 січня 2022
Переглядів
3354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку