Презентація "Новгород-Сіверський гурток"

Про матеріал
Матеріал до уроку історії України в 9 класі "Початок національного відродження в Україні в кінці 18 - на початку 19 століття"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новгород-Сіверський гурток. Підготувала учениця 9 класу. Чернівського ЗЗСО І-ІІІ ступенівім. Т. Г. Шевченка. Паркасевич Василина. Вчитель: Шибунька Б. М.

Номер слайду 2

Новгород-Сіверський гурток — група українських діячів патріотично-автономістського спрямування. Існувала на теренах Новгород-Сіверщини у 70-90-х роках ХVIII ст.

Номер слайду 3

Однією з найважливіших передумов виникнення Новгород-Сіверського гуртка стало створення Новгород-Сіверського намісництва з центром у м. Новгород-Сіверський, що перетворило колишнє сотенне містечко на важливий осередок українського громадського та культурного життя кінця ХVIII ст.

Номер слайду 4

До Новгород-Сіверського гуртка належали чи були пов’язані з ним Варлаам Шишацький, Андрій Гудович, Григорій Долинський, Мельхіседек Значко-Яворський, Тимофій Калинський, Василь Капніст, Павло Коропчевський, Опанас Лобисевич, Михайло Миклашевський, Григорій Полетика, Андрій Рачинський, Федір Туманський, Іван Халанський та інші.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Патріотично-автономістські традиції Новгород-Сіверського гуртка справили на початку ХVIII століття помітний вплив на багатьох тогочасних діячів як на теренах Новгород-Сіверщини, так і Лівобережної України, зокрема на Малоросійське таємне товариство (1821).

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
4796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку