Презентація "ОБ'ЄКТ І ПРЕДМЕТ ПОЛІТОЛОГІЇ"

Про матеріал
Презентація для унаочнення лекції викладача з політології для студентів 4 курсу. Використовується для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об'єкт і предмет політології

Номер слайду 2

Політологія це... Політологія – галузь знань про політику, закони функціонування і розвитку політичного життя держави і суспільства, що відбивають процес включення соціальних груп, особистостей в діяльність по вираженню політичних інтересів і політичної влади.

Номер слайду 3

ОБ'ЄКТВ глобальному суспільстві – це політична підсистема, яка взаємодіє з економічною, соціальною та ідеологічною підсистемами.об´єктом політології є все те, що відноситься до прояву політичного: політична сфера, особливості її функціонування і розвитку;політична дійсність, політичне життя особи й суспільства, політичні відносини; політичні ідеї, теорії і доктрини, проблеми, події, прогнози, технології політичних процесів. Об'єктом є політична сфера суспільства, усі явища й процеси, що до неї відносяться.

Номер слайду 4

ПРЕДМЕТПредметом є в основному феномен політичної влади, закономірності її функціонування і використання в державно організованому суспільстві.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Влада. Політична наука забезпечує системний, комплексний аналіз влади, а також досліджує політичні явища, діяльність інститутів та організацій поза полем зору відповідних наук: політичний світогляд, культуру, поведінку, методику й методологію аналізу політичних процесів.

Номер слайду 7

Стосовно розуміння предмета політології виділяють два підходи: плюралістичний і моністичний. Прихильники плюралістичного підходу включають до політології різні дисципліни: історію політичних і правових учень, політичну соціологію, політичну філософію, політичну географію. моністичний Прихильники моністичного напрямку розглядають політологію як окрему галузь дослідження зі специфічними методами.

Номер слайду 8

Загалом сукупність проблем, досліджуваних політологією, можна поділити на три великих розділи:

Номер слайду 9

1. Соціально-філософське та ідейно-теоретичне підґрунтя політики, системоорганізуючі ознаки й характеристики політичної системи, політичні парадигми, що відповідають конкретно-історичному періоду.

Номер слайду 10

2. Політичні системи та політичні культури, політичні режими, їх порівняльні характеристики, еволюція світових політико-ідеологічних доктрин.

Номер слайду 11

3. Політичні інститути, політичні процеси, політична діяльність і політична поведінка.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Так, у французьких та італійських посібниках термін "політологія" застосовується для позначення дисципліни, яка вивчає політичні режими, інститути, елементи громадянського суспільства.

Номер слайду 14

В англо- американській традиції відповідна дисципліна називається "порівняльним правлінням". Політологія в моністичному значенні включає два аспекти: етатистський (державознавчий), який охоплює коло проблем, пов'язаних із функціонуванням державних інститутів; кратологічний, що вивчає владні відносини на всіх рівнях суспільства.

Номер слайду 15

Отже, предметом політології є певна система знань про політичний об´єкт, а саме:

Номер слайду 16

1.історико-політичні вчення;

Номер слайду 17

2.закономірності становлення, функціонування, зміни політичної влади;

Номер слайду 18

3.джерела, рушійні сили політичного життя суспільства;

Номер слайду 19

4.сутність, природа, тенденції розвитку, механізми прояву політичного;

Номер слайду 20

5.конкретні прояви, процеси, відносини політичної дійсності;

Номер слайду 21

6.політичні інститути (конституції, центральний уряд, регіональне, місцеве управління, адміністрація та ін.);

Номер слайду 22

7.політичні партії, групи об´єднання, участь громадян в політиці, громадська думка;

Номер слайду 23

8.міжнародні відносини.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!©Світлана маєвська

pptx
Додано
29 березня 2022
Переглядів
574
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку