Презентація «Обережно, пестициди!» Забруднення навколишнього середовища.

Про матеріал

Сьогодні досить широко у сільському господарстві застосовують пестициди.

Пестициди або отрутохімікатихімічні речовини, що застосовуються у народному господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів, а також підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Пестициди – це хімічні засоби захисту рослин.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальноосвітня школа-інтернатІ-ІІ ступенів м. Жмеринки«Обережно, пестициди!»

Номер слайду 2

Схаменіться, добрі люди. Собі шкоди не робіть. Будьте друзями природи,Довше будуть усі жить!

Номер слайду 3

Мета:• дати загальну характеристику сучасному стану забруднення літосфери;• ввести поняття «пестициди»;• розкрити позитивну та негативну роль хімізації сільського господарства, обґрунтувати актуальність даної проблеми та розкрити вплив пестицидів на екологічний стан біоценозів.• розвивати логічне мислення,• розвивати вміння та навички працювати з додатковою літературою, порівнювати, узагальнювати, вибирати головне, робити висновки.• виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища, культуру спілкування один з одним.

Номер слайду 4

Що таке пестициди. Сьогодні досить широко у сільському господарстві застосовують пестициди. Пестициди або отрутохімікати — хімічні речовини, що застосовуються у народному господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів, а також підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Пестициди – це хімічні засоби захисту рослин. Назва походить від латинського pestis – загроза i caedo – вбиваю.

Номер слайду 5

• інсектициди – засоби захисту рослин від комах;• фунгіциди та бактерициди – засоби захисту рослин від паразитичних грибків та хвороб бактеріального походження;• гербіциди – засоби захисту рослин для боротьби з бур'янами;• акарициди – речовини проти кліщів;• овіциди – засоби захисту рослин від яєць комах; родентициди — з гризунами; зооциди — зі шкідливими хребетними;десиканти — для підсушування листу перед збиранням врожаю. Пестициди можна поділити на групи:

Номер слайду 6

Як потрапляють пестициди у навколишнє середовище?Отрутохімікати потрапляють в оточуюче середовище як фізичним, так i біологічним шляхом. Перший шлях – свідоме внесення пестицидів людиною за допомогою наземних або повітряних (авіація) технічних засобів i їх подальше розповсюдження вітром та водостоками. Другий – перенесення їх живими організмами через ланцюги живлення. У міру просування шкідливих речовин до вищих ланок харчового ланцюга їх концентрація досить сильно зростає.

Номер слайду 7

Внесення пестицидів людиною за допомогою наземних або повітряних (авіація) технічних засобів

Номер слайду 8

Перенесення пестицидів живими організмами через ланцюги живлення

Номер слайду 9

Міграція пестицидів

Номер слайду 10

Як пестициди впливають на здоров’я людини?Результати досліджень свідчать про зростання кількості захворювань у зонах інтенсивного застосування отрутохімікатів. Так, загальна захворюваність дітей у 5 разів вища, ніж в екологічно чистих районах. Негативний вплив їхньої дії виявляється: у прямому отруєнні людей, алергіях, у збільшенні кількості інфекційних захворювань внаслідок погіршення імунітету, збільшення захворювань шкіри, органів травлення, психічних захворювань. Виявлено прямий зв'язок між застосуванням пестицидів i захворюванням на туберкульоз, цироз печінки, хронічний гепатит, дитячою смертністю. Більшість гербіцидів i фунгіцидів є канцерогенами, тобто викликають ракові захворювання. Загалом, можна зробити висновок, що наслідки від застосування отрутохімікатів для здоров'я людей аналогічні ураженню радіацією.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як правильно застосовувати пестициди?Для правильного застосування пестицидів треба дотримуватися деяких правил:1. Не обробляти рослини чи комахи пестицидами під час дощу чи сильного вітру.2. Перед використовуванням ознайомитися з інструкцією, яку має кожний пестицид.3. Не перевищувати дози.4. Не обробляти ділянки пестицидами, якщо поблизу є водойми.5. Користуватися індивідуальними засобами захисту під час використання пестицидів (спеціальний одяг, маски для захисту повітроносних шляхів, захисні окуляри, захисні черевики тощо).6. Не палити, не їсти під час роботи з отрутами.7. Не використовувати тару з під пестицидів для інших цілей.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Правила використання пестицидів : Пестициди треба застосовувати в певних дозах, які зазначені в інформаційних довідках. Зберігати на складі відповідно до правил і термінів зберігання. Використовувати виключно сертифіковані пестициди. Проводити держконтроль за збереженням і застосуванням пестицидів. Розвивати екологічну свідомість людей. Упроваджувати правову базу для регулювання екологічних конфліктів. Застосовувати інтегровану схему захисту рослин.

Номер слайду 15

Якщо у домашніх умовах використовуються пестициди необхідно:1. Мити овочі, фрукти перед уживанням.2. Не використовувати сіно чи солому для годування домашніх тварин, яка оброблялась розчином пестицидів.3. Не ходити оголеним, босими ногами по ділянці, обробленій пестицидами. Якщо ви чи ваші рідні отруїлися пестицидами необхідно:1. Припинити доступ отрути.2. Прийняти душ з милом.3. Одягти чистий одяг.4. Дати пити, у разі потреби викликати блювоту.5. Застосувати активоване вугілля.6. Звернутися до лікаря, показавши етикетку пестицид у, який ви використовували.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Продукти ,які найбільшеотруєні пестицидами

Номер слайду 18

Джуринський могильник пестицидів на Вінниччині називають другим Чорнобилем. На Вінниччині знаходиться один з найбільших отрутомогильників, який побудували ще в 70-х роках. Уряд виділив 30 мільйонів гривень на його утилізацію. На сьогодні ще залишилось дев’ять бункерів і сотні бочок з отрутою.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Складіть “Сенкан” на тему : “Пестициди… ”Пестициди Активні, отруйніВбивають, захищають, нагромаджуються. Хімічні засоби захисту рослин Хімікати

Номер слайду 21

Чи існують інші шляхи розв’язання проблеми захисту рослин?

Номер слайду 22

“Екологічна небезпека, якщо вона стає реальною, – сильніша за війну, бо вбиває поступово, з прицілом на багато поколінь ”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Cтрельцова Світлана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 червня 2018
Переглядів
6510
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку