Презентація: "Облицювання поверхонь картами килимової мозаїки"

Про матеріал
Презентація: "Облицювання поверхонь картами килимової мозаїки" може використовуватися на уроках професійно-теоретичного та виробничого навчання професії "лицювальник-плиточник"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер в/н, викладач: Хмельова Г. М. Презентація: “Облицювання поверхонь картами килимової мозаїки”

Номер слайду 2

У виробництві скляної мозаїки найбільш поширена передова і дешева «паперова» технологія. Якщо порівнювати з сітковою технологією, відмінностей два. По-перше, паперова технологія укладання мозаїки поліпшується адгезія мозаїки до поверхні, так як немає проміжної основи - сітки. По-друге, якщо укладання мозаїки проводиться на опуклі ділянки за допомогою матриці на сітці, то шви розходяться. Разом з тим для мозаїки на «паперової» основі цього не відбувається ніколи. Як правило, виготовляються матриці розміром близько 30 × 30 см, що складаються з 225 плиток мозаїки величиною 20 × 20 мм кожна.

Номер слайду 3

Підготовка поверхонь1. Насамперед необхідно підготувати поверхню, на яку буде укладатися мозаїка. Необхідно вирівняти, очистити і відшліфувати поверхню. Температура в приміщенні при укладанні мозаїки повинна бути в межах від +5 до +30. Перед початком роботи окресліть поверхню, яка буде облицьовуватися, щоб потім правильно розташувати мозаїку. Замірте три листа мозаїки, розташовані на однаковій відстані один від одного і нанесіть отримані розміри на поверхню по горизонталі і вертикалі, таким чином, щоб у Вас вийшла сітка. Стіна буде розділена на кілька секторів, кожен з яких буде дорівнює 9 листам мозаїки.

Номер слайду 4

2. Згідно з інструкціями розведіть розчин для укладання мозаїки. Для мозаїки рекомендується використовувати розчин білого кольору, в іншому випадку у мозаїки може з'явитися небажаний відтінок. Якщо укладати будете скляну мозаїку - клеючий розчин беруть прозорого або білого кольору. Уважно читайте та дотримуйтесь інструкцій виробника на упаковці розчину для укладання мозаїки. Переконайтеся, що аркуші мозаїки не ковзають на розчині.

Номер слайду 5

Приклеювання мозаїки на паперовій основі3. Плоским краєм шпателя нанесіть рівномірно на стіну розчин, область покриття не повинна перевищувати розмір 9 листів. Зубчастої стороною шпателя (зубці не менше 3,5 мм) розрівняйте розчин і приберіть надлишки. Не слід розподіляти розчин відразу на великій площі, щоб на поверхні не утворювалася плівка. Якщо листи мозаїки на паперовій основі, то нанесіть листи мозаїки паперовою основою вгору. Проведіть по мозаїці гумовим шпателем, щоб розчин рівномірно розподілився по аркушу. Металеві шпателі в даному випадку використовувати не можна. Чітко витримуйте відстань між листами, щоб шви були рівними.

Номер слайду 6

Приклеювання мозаїки на сітціДля укладання мозаїки на сітці використовуючи гумову гладилку, натисніть на лист так, щоб тильна сторона листа (сітка з скловолокна) рівномірно занурилася в клейовий розчин. Шви між листами повинні відповідати відстані між сегментами мозаїчного листа. Після укладання другого сектора з дев'яти аркушів поверніться до першого і промокніть папір вологою губкою, поки вона не стане легко відставати від поверхні. Будьте обережні, тому що розчин до того часу ще застигне.

Номер слайду 7

4. Видаляємо папір з мозаїки. Знімати папір з верхнього кута, ведіть її повільно, по діагоналі і як можна ближче до поверхні. Вирівняйте плитку і шви маленьким шпателем і видаліть надлишки клею, поки він не засох.5. Через добу наносимо затірку. Перед нанесенням затірки видаліть всі надлишки клею з поверхні мозаїки (для мозаїки на паперовому підставі) за допомогою мокрої губки. Розподіліть затірку для мозаїки за допомогою гумового шпателя по горизонталі і вертикалі, покриваючи площу не більше 2 м 2 за раз.

Номер слайду 8

Техніка затирання швів мозаїки5. Через добу наносимо затірку. Перед нанесенням затірки видаліть всі надлишки клею з поверхні мозаїки (для мозаїки на паперовому підставі) за допомогою мокрої губки. Розподіліть затірку для мозаїки за допомогою гумового шпателя по горизонталі і вертикалі, покриваючи площу не більше 2 м 2 за раз.

Номер слайду 9

Видаляйте надлишки затірки по діагоналі за допомогою гумової гладилки. Залиште затірку висохнути на 10 - 20 хвилин. Цей час залежить від кімнатної температури. В результаті затирка повинна потемніти.6. Для щоденного догляду за мозаїкою використовуйте звичайні нейтральні засоби кошти (абразивні). Не використовуйте віск, масла, фторістоводородную і фосфорну кислоти. Для спеціального очищення або в разі сильного забруднення, використовуйте засіб для чищення з низьким вмістом кислоти, дотримуючись інструкції виробника щодо дозування і методів очищення. Після цього сполосніть поверхню великою кількістю води.

Номер слайду 10

Укладання мозаїки на папері

Номер слайду 11

Укладання мозаїки на сітці

Номер слайду 12

РІЗКА СКЛЯНОЇ МОЗАЇКИІснують такі способи, призначені для різання скляної мозаїки:1. За допомогою ножа або ножиць можна розрізати папір або сітку на смужки;2. За допомогою спеціальних щипців для мозаїки розрізати по одному сегменту;3. Різка за мозаїчним листам з використанням відрізний машини, обладнаної десятисантиметровим алмазним диском. Слід намітити лінію відрізу олівцем на папері або безпосередньо на мозаїці і поступово поглиблювати надріз алмазним диском. При спробі розрізати лист мозаїки за один раз, покриття може розколотися під натиском майстра.

Номер слайду 13

ДОГЛЯД ЗА МОЗАЇКОЮМозаїка будь-якого з типів досить проста в догляді і не вимагає застосування специфічних дорогих засобів для чищення. Для щоденного догляду за мозаїкою використовуйте звичайні нейтральні засоби (абразивні). Не використовуйте віск, масла, фторістоводородну і фосфорну кислоти. Для спеціального очищення або в разі сильного забруднення, використовуйте засіб для чищення з низьким вмістом кислоти, дотримуючись інструкції виробника щодо дозування і методів очищення. Після цього сполосніть поверхню великою кількістю трохи теплої води.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
24 грудня 2023
Переглядів
132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку