Презентація "Образ Гобсека в повісті О.де Бальзака"

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку зарубіжної літератури у 9 класі з теми "Образ Гобсека" та містить цікаві інтерактивні та творчі завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Багатогранність образу Гобсека, засоби його створення

Номер слайду 2

Епіграф до уроку: Пристрасті згубні, адже вони засліплюють людину. Езоп

Номер слайду 3

Пригадайте, що таке «вічний образ».

Номер слайду 4

Чому вічні образи так називають? Які з них ви знаєте?

Номер слайду 5

Хто є хто?«Вичавлювати соки, витягати жили, забивати в труну, загарбувати, захоплювати, заграбастувати, вимагати, – все це чудово вмів старий грішник! Наче був не людиною, а кременем – настільки холодним і твердим, що нікому жодного разу в житті не вдалося висікти з його кам'яного серця бодай іскру жалю».

Номер слайду 6

Хто є хто?«Його вік був загадкою: не знати було, чи він передчасно постарів, чи зберіг свою молодість, щоб вона йому служила вічно. Це була якась людина-автомат, яку щоранку накручували. Чи були в нього родичі, друзі? Був він багатий чи бідний? Ніхто б не міг відповісти на ці запитання. Я ніколи не бачив у нього грошей».

Номер слайду 7

Кола Венапідприємницька діяльність - позичання грошей, самотність, нелюбов ближніх, жага до наживи, жадібність по відношенню до себе)Скрудж – змінився, знайшов шлях порятунку, добро, любов до ближнього. Гобсек – змінився в гіршу сторону, скнара переміг філософа.

Номер слайду 8

Пригадайте. ОБРАЗ (типовий) – це яскравий персонаж, індивідуальні властивості якого поєднані з найхарактернішими рисами людей певної групи (за соціальним станом, характером); художнє узагальнення, подане у вигляді цілком конкретної особи.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

2 група: Опис помешкання героя1 група: Портретна характеристика. Обговорення художніх деталей. Гобсек: скнара чи філософ?Робота в групах

Номер слайду 11

- …Зате яку красуню я там побачив. … Вона була схожа на одну з Іродіад пензля Леонардо да Вінчі…, від неї віяло життям і силою. Ні в лініях її стану, ні в рисах обличчя не було нічого жалюгідного, вона вселяла кохання. А сама здавалася сильнішою, ніж кохання. Вона сподобалася мені. Давно вже моє серце так не калатало.…Плати за всю цю розкіш, плати за свій титул. За своє щастя, за переваги, якими ти користуєшся… (Анастазі де Ресто) - …І на його обличчі я прочитав усе майбутнє графині. Цей білявий красень, цей холодний, бездушний картяр і сам розориться і розорить графиню, розорить її чоловіка, розорить дітей, процвиндрить їхню спадщину, та й у багатьох інших салонах учинить розгром страшніший, ніж артилерійська батарея у ворожому полку… (Максим де Трай) - Від неї віяло глибокою порядністю, справжньою доброчесністю. Я мав таке відчуття, ніби опинився в атмосфері щирості, душевної чистоти, і мені навіть дихати стало легко. …от із кого вийшла б хороша дружина й мати… (Фанні Мальво) - …Татусь Гобсек полагіднішав. Він, певно, був задоволений мною… (Дервіль)Як Гобсек відгукувався про своїх клієнтів

Номер слайду 12

Цитатна доріжка. Чим для Гобсека є золото? А щастя?- …з усіх земних благ варто домагатися тільки…золота; - …У золоті зосереджені всі сили людства…; - …Марнославство – це наше «я». А задовольнити його можна тільки золотом. Потоком золота!; - …Так от, у золоті все це є в зародку, і воно все дає у житті; - …Щастя або в сильних емоціях, які підточують наше життя, або в розмірених заняттях, які перетворюють його на щось подібне до чудово настроєного англійського механізму…; -… Одно слово, я володію світом…

Номер слайду 13

Дослідницька робота. Дослідити, які метафори використані для характеристики Гобсека «Золотий кумир», «глитай», «скнара», «жмикрут», «створіння нице», «створіння шляхетне», «людина-вексель», «людина-автомат», «голландець, гідний пензля Рембранта», «філософ із школи циніків»?

Номер слайду 14

ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОМАНТИЗМУ І РЕАЛІЗМУРОМАНТИЗМРЕАЛІЗМГерой літературного твору«Винятковий характер у виняткових обставинах» «Типовий характер в типових обставинах»Загадковий одинак-індивідуаліст, який перебуває в полоні фатальних пристрастей. Людина конкретної професії, яка займається своєю буденною роботою: селянин, робітник, чиновник, лихвар, слідчий. Носій однієї незмінної пристрастіСкладна, суперечлива особистість, яка постійно змінюється («діалектика душі»)Самотня людина, вигнанець суспільства. Взаємодія людини і суспільства; роль природно-історичного середовища у формуванні і розвитку людини та суспільства. Герой має загадкове минуле, часто це людина без минулого. Життя персонажа описане надзвичайно детально

Номер слайду 15

Розгляньте картини Рембрандта «Портрет старого єврея» та М. Шагала «Червоний єврей». Зіставте образи, створені художниками Х і ХХ століть з образом Гобсека, створеного Бальзаком. У чому схожість і відмінність цих образів?Рембрандт «Старий єврей»М. Шагал «Червоний єврей»

Номер слайду 16

Продовжіть твердження- За гроші можна купити книгу, але не …(знання).- За гроші можна купити ліки, але не … (здоров'я). - За гроші можна купити зв'язки, але не … (повагу).- За гроші можна купити годинник, але не … (час).

Номер слайду 17

Піраміда життєвих цінностей. Дружба, матеріальний добробут, любов, чисте сумління, здоров’я, почуття власної гідності, кар’єра, гроші, знання, особистісний розвиток, краса, родина…

Номер слайду 18

Домашнє завдання. С.р. Написати листа до одного з персонажів повісті «Гобсек»Д.р. Написати есе «Справжні істини, які я відкрив/відкрила для себе у повісті О.де Бальзака «Гобсек». В.р. Підготувати літературний коментар « Роль повісті Бальзака «Гобсек» у структурі «Людської комедії»

Номер слайду 19

pptx
Додано
21 квітня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку