Презентація "Образи тварин в мистецтві"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків з музичного мистецтва Містить ілюстрації і завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ І. Образи природи в мистецьких жанрах. Образи тварин у мистецтві6 М3

Номер слайду 2

Кожен вид мистецтва своєю особливою мовою відтворює навколишній світ і світ наших почуттів. Через тисячоліття пронесло людство любов до тварин і захоплення від них: милих і ніжних; норовистих і грізних, — закарбувавши ці образи у творах мистецтва. Зображення слонів — символу мудрості й доброти - охороняють і прикрашають стародавні індійські печери (1). Досконалістю й реалістичністю зображень тварин вражає мистецтво давніх греків (4). І сьогодні митці з великою любов’ю відтворюють різноманітні тваринні образи. Наприклад, в екоскульптурі з гілля (3) та цифровому постері (2). Тварини - джерело натхнення для музикантів. І якщо у вокальній музиці розкриттю образу сприяє словесний текст, то в інструментальній для відтворення характеру, рухів, голосів тварин промовистими є мелодія, ритм, тембр, динаміка...

Номер слайду 3

Послухай. Ярослав Барнич. «Коник». Роберт Шуман. «Сміливий вершник» (на вибір). Джоаккіно Россіні. Увертюра до опери «Вільгельм Телль» (фінал).• Схарактеризуй темп, мелодію, ритм, динаміку творів. Який засіб музичної виразовості найбільше «переконав» тебе щодо впізнаваності кожного образу? Яке ставлення художників до тварин передано на давніх та сучасних зображеннях?

Номер слайду 4

Музична грамотаІнструментальні музичні твори часто мають певну назву, яка ніби «програмує» слухача, допомагає налаштуватися на сприйняття, підключити фантазію - і уявити образ. Такі твори називають програмними. Водночас існує багато музичних творів, назва яких визначає їх жанр, наприклад, вальс, увертюра, симфонія, соната... Це - твори непрограмної музики. Послухай. Каміль Сен-Санс. «Карнавал тварин». «Слон».• Уяви себе диригентом/диригенткою. Диригуй під музику К. Сен-Санса: відтвори своїми жестами характер музики (плавно), зміни динаміки (якщо гучність музики посилюється, жести стають ширші), темп (помірний). Чому, на твою думку, композитор використав тембр контрабаса і жанр вальсу?

Номер слайду 5

ПЕС ПАТРОНМузика Алли Мігай. Вірші Костя Гнатенка. Хто тримає цей район? Пес Патрон, пес Патрон. Хто крутіший за i. Phone? Пес Патрон, пес Патрон. Хто не ходить на газон? Пес Патрон, пес Патрон. В розмінуванні чемпіон Пес Патрон, (4 рази)Таких нам треба батальйон Пес Патрон, пес Патрон. Рішучіший, ніж Макрон Пес Патрон, пес Патрон. Біжить постійно марафон Пес Патрон, пес Патрон. Такий один в нас на мільйон Пес Патрон, (4 рази)Хто оберігає сон? Пес Патрон, пес Патрон. В кого Джолі телефон? Пес Патрон, пес Патрон. Задоволений як слон Пес Патрон, пес Патрон. Ето шо за покемон? Пес Патрон, (4 рази)В "Сільпо" полює на скидон Пес Патрон, пес Патрон Інтерв'ю візьме Гордон Пес Патрон, пес Патрон Притулі скинувся на дрон Пес Патрон (2 р.)Тепер собачий еталон Пес Патрон (6 разів)(c'mon, c'mon, c'mon)Пес Патрон, (4 рази)Такого пса не було і не буде

Номер слайду 6

П’ЄСА (фр. piese — «шматок»):1. Невеликий за обсягом сольний або ансамблевий завершений музичний твір2. Драматичний твір, призначений для сценічного втілення. Завдання: Які засоби музичної виразовості використовують музиканти для відтворення образів тварин? Наведи приклади творів програмної і непрограмної музики. На дозвіллі переглянь один із мультфільмів, де головні персонажі - тварини (наприклад, «Льодовиковий період», «Король Лев» та ін.). Якими людськими якостями їх наділено?

pptx
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
1171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку