Презентація "Образи тварин у мистецтві" (продовження)

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить музичний матеріал та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи тварин у мистецтві (продовження)6 М4

Номер слайду 2

Обожнення тварин було характерним для мистецтва багатьох народів. У Давньому Єгипті божеств зображали у вигляді людей з головами тварин. Однією з таких була богиня Бастет (з головою кішки) — захисниця домашнього вогнища. Часто її зображували просто як домашню улюбленицю. І в наш час ці образи — реалістичні та фантастичні — часто трапляються у творах художників. А статуетка чорного кота стала одним із туристичних символів Єгипту (1). У музичному мистецтві образи котиків також посідають почесне місце. Мовою музики відтворюється їхній характер, настрій або особливості «спілкування». Послухай. Лерой Андерсон. «Котячий вальс». Джоаккіно Россіні. Арія «Котячий дует».• Як музика (характер, інтонації, темп, тембр) розкриває назву твору «Котячий вальс»? Пригадай ознаки вальсу. Зверни увагу: музична форма вальсу - тричастинна. Пригадай, що таке вокаліз. Як ти вважаєш, про що «розповіли» співаки? Як музиці вдалося передати діалог котів? Які музичні колективи виконували вальс та арію? Уяви та опиши музику, що виконують котики та собачки на листівці (2) та картині Генрієтти Ронер Кріп (3). Як зображено кішку на давньоєгипетському розписі? Поцікався, хто із давньоєгипетських богів поруч (4).

Номер слайду 3

Арія - жанр вокальної музики для голосу з інструментальним супроводом. Музична грамота. Фактура - важливий засіб виразовості різних видів мистецтва. Музична фактура представляє взаємодію різних голосів у творі. Найпоширеніші її види — гомофонічна (мелодія із супроводом) та поліфонічна (багатоголосся, у якому окремі мелодії мають самостійне значення).

Номер слайду 4

• Досліди музичну фактуру на прикладі творів, що написані в різні часи. А натхненням для їх створення були котики, які любили слухати музику й мандрувати клавіатурою улюбленого музичного інструмента їхнього хазяїна. Зверни увагу, у творі «Кошеня на клавіатурі» провідною є мелодія, яку супроводжує акомпанемент. Це - гомофонічна фактура. У «Котячій фузі» звучить багато голосів, які ніби «переплітаються» між собою (зверни на це увагу на відео). Це - поліфонічна фактура (полі - «багато», фон - «голос»). Спробуй графічно - лініями - передати музичну фактуру цих творів. Послухай. Зез Конфрей. «Кошеня на клавіатурі» Доменіко Скарлатті. Соната соль мінор «Котяча фуга».

Номер слайду 5

Заспівай. Канон - різновид поліфонічної фактури. Виконай каноном фрагмент колискової пісні. КОТИКУ СІРЕНЬКИЙУкраїнська народна пісня. ФАКТУРА:1. Спосіб оформлення багатоголосної музичної композиції2. Характер поверхні: гладкість, шорсткість, рельєфність тощо; зовнішній вигляд матеріалу з його характерними особливостями• Які музичні жанри допомогли розкрити різні характери домашніх улюбленців? Що нового ти дізнався / дізналася про музичну фактуру?

pptx
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
959
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку