Презентація. Образотворче мистецтво. "Білокур Катерина Василівна"

Про матеріал
Ознайомлення дітей із творчістю Білокур Катерина Василівна. Її картиною “ЦАР-КОЛОС” (1949) та короткий опис.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Білокур Катерина Василівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Народилася 7 грудня 1900 року у Богданівці на Полтавщині. Любила малювати квіти, природу. Мала звання Заслуженого діяча мистецтв України та Народного художника України. Твори Катерини Білокур регулярно експонують на українських мистецьких виставках та в інших країнах. 9 червня 1961 року Катерина Білокур померла. "Ось я і сказала собі, що рано чи пізно, хоч би на старості літ, а буду Художником. Буду, - і все!" - згадувала про себе Катерина Білокур.

Номер слайду 4

Однією з найяскравіших за своєю емоційною силою є картина «Цар Колос». Намальована в 1949р. Тематична суть твору, якій підпорядковані всі мистецькі засоби розкриття, — життєдайна сила хліба, колосу. Творча манера художниці вільна і розкута, як і політ її думок, фантазії, що синтезувала всі уявлення, сновидіння про «земний рай, достаток, прихисток». Усе тут величне, щедре, багате в цвітінні, урожайності. Цей твір розкриває і характер самої художниці — її щирість, любов до рідної землі, працелюбність.

Номер слайду 5

"Цар-Колос"(1949)У натюрмортах Катерина Василівна, як ніхто інший, зуміла проспівати величальну пісню плодам людської праці і квітам рідної землі, опоетизувати своїм щедрим талантом "красиве і корисне".

Номер слайду 6

Картина одразу стала знаменитою, потрапила на виставку в Париж, звідки так і не повернулася 1957 року. Найвідомішу її роботу, «Цар-колос», викрали з виставки у Парижі, як найціннішу. Розуміючи значення цього твору, художниця зробила пізні варіанти з нього (1949 і 1950рр.),донині збереглися лише ці копії.  Один з найвидатніших митців XX ст.. Пабло Пікассо, вражений полотнами Катерини Василівни, сказав: „Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!”

Номер слайду 7

На картині зображено три колоски різного збіжжя – жито, пшениця, овес. В даному творі це три символи. Також тут зображено багато фруктів. Фрукти та колоски намальовані у темних тонах. Художниця зобразила їх на задньому плані. На передньому довкола зображеного намальовані у світлих тонах найрізноманітніші квіти, на зображення яких Катерину Білокур надихнула її домівка. Частина картини, де намальовано найбільше квітів виконана у дуже світлих тонах: червоний, зелений, синій – максимально висвітлені, а от жовтий – дуже яскравий. На перший погляд важко вирішити на чому саме акцентувала увагу художниця. Проте через мить приходить розуміння. Адже квіти тут слугують своєрідною «рамкою», а образ трьох колосків несе інформацію, яку хотіла передати художниця глядачу.

Номер слайду 8

Що ж головне в картині Катерини Білокур "Цар Колос"?В правій частині вражають своєю красою квіти! Але за цим барвистим вінком схована безодня. На задньому плані, ледь помітні декілька колосків, вони, ніби летять в провалля, як втрачені надії. Композицією проходить ніби відлуння ліній. Усі полотна Катерини Білокур виключно музикальні, але „Цар-колос” „звучить” особливо. Здається, квітами записано складну партитуру. І ця темна безодня вже з'їдає кольори радості першого плану. Є все - i кавун ми бачимо, і квіти веселими пелюстками світять,але не мае головного . Картина написана в тяжкі часи Украïни . I той золотий колосок "Цар-Колос "

Номер слайду 9

"Колгоспне поле"(1948-1949) “Берізка” (1934)

pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку