Презентація "Односкладні речення. Тренувальні вправи"

Про матеріал
Презентація відображає етапи уроку, містить усі завдання та дидактичний матеріал до теми. Побудовано на народознавчій основі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вигаптуй на небо райдугу-доріжку,Простели до неба вишивку-маніжку,Щоб по тій доріжці з лебедями-снами. Плавали до щастя білими човнами (В. Симоненко)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Рольова гра «Мікрофон» Повернімось ж серцем до краси народної, збагатімо його нашою берегинею. Здавна передавали рушник з роду в рід, із покоління в покоління. Дивишся і не надивишся на ті різнобарвні розмаїті вишивані рушники. Чи можна уявити наш край без верби над ставом, калини у лузі, тополі край дороги, вишитого рушник на стіні… Вишитий рушник: Давній наш звичай. І нині він символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, естетичні смаки, людську працьовитість.

Номер слайду 4

Тема. Односкладні речення: тренувальні вправи. Знати: види односкладних речень, способи вираження головного члена в односкладних реченнях. Уміти: розпізнавати види односкладних речень, робити синтаксичний аналіз їх, правильно вживати у зв'язному мовленні. Завдання: осмислити увесь матеріал і показати, як ви практично володієте знаннями з теми «Односкладні речення»

Номер слайду 5

Вправа «Незакінчене речення»На основі вивчення теми я зможу:– пояснити …– назвати …– розкрити …– характеризувати …– аргументувати …

Номер слайду 6

Робота в групахІ група – визначити в тексті означено-особові речення, виділити ГО, пояснити пунктограму у 2 реченні.ІІ група – з'ясувати способи вираження присудка, підкреслити присудок, у виділеному слові пояснити орфограму.ІІІ група – скласти і записати спонукальне означено-особове речення відповідно до змісту тексту.

Номер слайду 7

Робота в групахІ група – визначити неозначено-особові речення, підкреслити присудки, виділене слово розібрати за будовою.ІІ група – зробити синтаксичний розбір 1 речення.ІІІ група – перебудувати двоскладне речення на неозначено-особове, пояснити орфограму у виділеному слові.

Номер слайду 8

Словникова робота. Пояснити лексичне значення слів: Церемоніалі - …Гільце - …Дівич-вечір - …

Номер слайду 9

Проблемне запитання. Чим відрізняється означено-особове речення від узагальнено-особового?Яка між ними відмінність?Яка найхарактерніша прикмета узагальнено-особових речень?

Номер слайду 10

Завдання-конкурс. Пригадайте і запишіть декілька народних прислів'їв, які б мали структуру узагальнено-особових речень. Водночас подумайте і дайте відповідь: чому саме в прислів'ях найчастіше використовують узагальнено-особові речення? ''

Номер слайду 11

Стилі використання: художній, публіцистичний, розмовний; рідше науковий, офіційно-діловий. Семантика: дія, стан, про-цес мислиться незалежно від діючої особи чи носія. Головний член взагалі не передбачає будь-якого виконавця Безособові речення. Роль у тексті: передати емоційний стан, емоційно-експресивні відтінки, а також значення необхідності, категоричності. Спосіб вираження головного член: 1. Безособове дієслово.2. Особове дієслово в безособовому реченні.3. Дієслівна форма на –но, -то.4. Інфінітив + прислів-ник (типу боляче, холодно, важко).5. Прислівник + зв'язка або без неї.6. Слова нема, не було, не буде тощо.

Номер слайду 12

Робота в групахІ група – виділити безособові речення, зробити фонетичний запис слова згадується.ІІ група – визначити способи вираження присудка в безособових реченнях, пояснити орфограму у словах прекрасний, надворі.ІІІ група – підкреслити головні і другорядні члени речення, надписати частини мови.

Номер слайду 13

Міні-твір «Рушник у моєму домі»«Рушник-реліквія моєї оселі» Стиль мовлення – художній, тип мовлення – розповідь з елементами опису.

Номер слайду 14

Вигаптуй на небо райдугу-доріжку,Простели до неба вишивку-маніжку,Щоб по тій доріжці з лебедями-снами. Плавали до щастя білими човнами (В. Симоненко)

Номер слайду 15

Домашнє завдання.І група – описати обряд, пов’язаний із рушником. Використати односкладні речення.ІІ група – дібрати і записати 6-7 прислів'їв, приказок про рушник з односкладними реченнями. ІІІ група – дібрати і записати речення з різними видами односкладних.

pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
2812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку