Презентація "Однозначні й багатозначні слова"

Про матеріал
Презентація містить завдання з повторення теми "Лексикологія. Власне українські слова та запозичені", вивчення теми "Однозначні та багатозначні слова" та закріплення (різноманітні завдання).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Однозначні й багатозначні слова

Номер слайду 2

Повторення вивченого. Гра “Відшукай орфограми”Навесні вдягається, восени роздягається. Стоїть верба серед села, розпустила гілля в кожне подвір’я. В небі ластівка летить, з вітром листя шелестить, воду п’є лелека. Сонце палить. Спека. Яка пора?

Номер слайду 3

Повторення вивченого. Гра “Не помилися”Доберіть відповідники до слів іншомовного походження. Журнал, тираж, резонанс, бар’єр, азарт, девіз, п’єдестал, пейзаж, візит, бюст. Довідка: часопис, наклад, перепона, гасло, підніжжя, розголос, краєвид, погруддя, відвідини, девіз.

Номер слайду 4

Однозначні й багатозначні слова

Номер слайду 5

Лінгвістичне спостереження. Золота обручка – золоте серце, золоте листя

Номер слайду 6

Теоретичний матеріал Однозначні слова – це слова, які мають одне лексичне значення. Наприклад: телефон, алгебра, каструля. Багатозначні слова – це слова, які мають два і більше лексичних значення. Наприклад: крило, летіти, веселий

Номер слайду 7

Проблемне завдання. Прочитати вірш. Доведіть, що повторюване слово – багатозначне. Ось сонечко грає промінням на річці. Сніг грає на сонці і сріблом іскриться. Я граю в футбол, а сусід грає в “Кено”. Матуся теж грає в театрі на сцені. В оркестрі татусь грає на контрабасі. Дідусь і онук грають в гру на терасі.

Номер слайду 8

Диктант “Мовчанка”Із кожним словом записати словосполучення. КОРІНЬ ВИШНЯНІСУ якому значенні вживаються подані слова у словосполученнях?

Номер слайду 9

Закріплення вивченого. Пояснити значення повторюваного слова. Свіжий вітер, свіжий хліб, свіжий комірець, свіжа сорочка, свіже повітря, свіжа ідея.

Номер слайду 10

Тест У якому рядку слова у словосполученнях ужиті тільки в прямому значенні?А) усміхнене сонце, ляпає язиком, гострий погляд;Б) рожевий шовк, водити за руку, краяти серце;В) усміхнені діти, холодне повітря, дзвонити по телефону.

Номер слайду 11

Гра “Лексичне джерело”Відгадай, про кого або про що йдеться. Свіжий, смачний, священний, батьківський, пшеничний, пухкий, рум’яний, білий, чорний - … Важка, легка, людська, натхненна, приємна, щоденна, сумлінна, улюблена, чесна, корисна, копітка, титанічна - …

Номер слайду 12

Творче завдання До поданих словосполучень дібрати словосполучення, у які входять слова з іншим значенням. Зразок : золота обручка - золота осінь.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}І варіантІІ варіант. Солодке печиво. Гострий ніж. Усміхається дівчина. Літній день. Танцюють діти. Залізне ліжко. Чиста дошка. Ведмежий жир

Номер слайду 13

Рефлексія. Я знаю…Я вмію …Я навчився (навчилась)…Мені було цікаво…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Московчук Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мітюхіна Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Малиновська Надія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2019
Переглядів
22484
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку