Цікаві вправи для уроків української мови 5-9 клас

Про матеріал

У розробці подано цікаві вправи для уроків української мови у 5-9 класах. Теми, під час яких можливо застосування матеріалу, подані до кожної вправи. Подано вправи із ключами, вправи із зашифрованими словами, тощо. Також подано коротку інформацію щодо зашифрованих у вправах слів.

Перегляд файлу

Словникові диктанти «із секретом»

Тема: Лексичний склад української мови. Власне українські та запозичені слова.

  1. Запишіть слова іншомовного походження. З’ясуйте їх лексичне значення.

Аналіз, кохання радіація, хімія, щирий, ізоляція, мрія, магніт, світло, миша, електрика, двигун.

Якщо учні правильно записали слова, з перших літер складеться слово:

Аналіз, радіація, хімія, ізоляція, магніт, електрика, двигун

Коротка інформація: Архімед – давньогрецький математик, фізик, інженер, який зробив дуже багато наукових відкриттів. Закон Архімеда (на будь-яке тіло, занурене в рідину діє виштовхувальна сила, яку можна обчислити)

  1. Розподільний диктант. Випишіть у дві колонки запозичені та власне українські слова. З'ясуйте їх лексичне значення. За умови правильного виконання завдання, учні прочитають прізвища двох видатних учених-фізиків.

Телебачення, промінь, екватор, утроба, схема лютий, лабіринт, юний, Йосип, акустика.

Промінь         Телебачення

Утроба           Екватор

Лютий            Схема

Юний             Лабіринт

Йосип            Акустика

Коротка інформація: Як на вашу думку, хто з фізиків – українець? Іван Пулюй – український фізик зі світовим іменем. Лампа Пулюя – фактично перша рентгенівська трубка, сконструйована за 14 років до офіційного відкриття Х-променів, проте німець Рентген отримав Нобелівську премію, бо раніше на кілька тижнів оприлюднив своє відкриття у пресі. Нікола Тесла – американський вчений-фізик сербського походження. Пулюй і Тесла дружили, працювали разом.

 

Теми: Лексичне значення слів. Правопис складних слів.

  1. Випишіть спочатку слова, які пишуться через дефіс, потім ті, які пишуться разом. З'ясуйте їх лексичне значення.

Аеро/фото/знімок, електронно/іонний, теле/бачення, кілограм/сила, дизель/генератор, радіо/передавач.

Дизель-генератор, електронно-іонний, кілограм-сила, аерофотознімок, радіопередавач, телебачення.

Коротка інформація: Рене Декарт – французький філософ, фізик, математик, механік, фізиолог.  (16 століття) Дослідження повязані з механікою, оптикою, будовою Всесвіту, досліджував закони удару, теплопередачі.

 

Теми: Однозначні та багатозначні слова. Омоніми. Пароніми. Уподібнення приголосних.

  1. Запишіть слова, поясніть правопис. Підкреслити третю букву в кожному слові, прочитати зашифроване слово.

Ряхтіти, мерехтіти, анекдот, рибка, стерегти, гатка (є два слова гатка (від гатити) або гадка (від гадати) – звертаємо увагу на правопис зашифрованого слова, згадуємо пароніми, пояснюємо лексичне значення обох слів).

Зашифроване слово – хребет.

Коротка інформація: Хребе́т, також Хребетний стовп (лат. collumna vertebralis) — частина скелета, яка є головною віссю та опорою тіла. Хребетний стовп виконує опорну (передає масу тіла на кінцівки, зв'язує частини тіла), захисну (захищає спинний мозок) і рухову функції (повертає тулуб).

Гірськи́й хребе́т — велика лінійно витягнута позитивна форма рельєфу з чітко відбитими схилами, що перетинаються у верхній частині, гірська споруда, що має чітко виражені вісь, вервечку гірських вершин та схили. Одна з форм рельєфу.

 

Тема: Спрощення в групах приголосних.

  1. Словниковий диктант. Записавши слова, у чотирьох останніх словах підкреслити послідовно першу, другу, третю, четверту літери, прочитати зашифроване слово, знайоме кожному. Спробуйте пояснити його значення.

Проїзний, корисливий, улесливий, гончар, ченця, компостний, контрастний, щасливий, тижневий, міський, проїзний, якісний, запястний.

Коротка інформація: Мрі́я — акт уяви, при якому суб'єкт уявляє деякі майбутні події, настання яких він бажає. Вони можуть бути реальними (реальна мрія), тобто такими, що дійсно можуть трапитись у майбутньому, або фантастичними (нереальна мрія). Спонукаємо учнів замислитися, чи корисно мріяти.

 

Тема: Подвоєння приголосних. РЗМ. Створення власних висловлювань на дискусійну тему

  1. Розподільний диктант. Записати слова з подвоєнням і без подвоєння у дві колонки.

Міццю, апробація, радістю, кутя, дозвілля, обличчя, Анна, анотація, свиня.

міццю                              кутя

обличчя                          радістю

дозвілля                         анотація

Анна                                свиня

                                         апробація

 Коротка інформація: Мода і краса - це два слова, які заворожують кожну жінку незалежно від віку і стильових уподобань. Спонукаємо учнів пояснити лексичне значення слів, подумати, чи тотожні ці поняття. Що означає бути модним, а що значить одягатися красиво. Зовнішня і внутрішня краса людини, згадуємо прочитані літературні твори.

 

Тема: Подвоєння приголосних. Власне українські та запозичені слова

  1. Виписати слова, у яких немає подвоєння приголосних (або записати у дві колонки, в одній з колонок зашифроване слово Петрос). Знайдіть «зайве» слово, обґрунтуйте, чому так вважаєте. (Теля – власне українське слово, інші – запозичені.)

Панна, піца, дурра, вілла, ефект, теля, мадонна, нетто, пенні, ралі, тонна, Одеса, брутто, спагеті.

Піца, ефект, теля, ралі, Одеса, спагеті.

Коротка інформація: Пе́трос гора в Українських Карпатах, у Рахівському районі Закарпатської області. Одна з найвищих вершин гірського масиву Чорногора. Популярний об'єкт пішохідного туризму. Висота 2020 м.

 

  1. Вправа, яка допомагає запам’ятати правопис власних назв із подвоєнням. У 5-6 класах можна подавати слова у потрібному порядку, старшокласники можуть спробувати скласти слово з перших літер, учитель повідомляє, що це назви гір в Україні.

Говерла: Галлія, Одіссей, Валлонія (Веллінгтон), Еллада, Руссо, Лессінг, Апенніни.

Петрос: Пруссія, Еллада, Теккерей (Таллінн, Торрічеллі), Руссо, Оттава, Сусанна.

Коротка інформація: Гове́рла — найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, висота 2061 м. Розміщена в гірському масиві Чорногора, на межі Надвірнянського району Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області за 17 кілометрів від кордону з Румунією. Говерла є найвищою точкою України. 16 липня, в день прийняття Декларації про державний суверенітет України, громадські організації традиційно підіймають на вершині Говерли Державний Прапор України, зокрема, в рамках акцій «Прапор — на вершину!». З нагоди п'ятої річниці незалежності України на вершині встановлено плиту, в яку вмонтовані капсули з землею з усіх областей України. Тут також знаходиться великий металевий хрест, скульптурний монумент з українським тризубом (що зазнав вандалізму в 2007 році) і бетонний стовп. (Петрос – див. вище, обидві гори розташовані поруч).

 

Розробка учителя української мови і літератури Каспіркевич О. О.

docx
Додано
30 вересня 2019
Переглядів
5431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку