Презентація "Оксана Радушинська"

Про матеріал
Урок української літератури у 6 класі НУШ за модельною програмою Т.Яценко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Оксана Радушинська народилася 27 вересня 1979 року у старовинному місті Старокостянтинові. Тут вона зробила свої перші кроки, вслухалась у мамині колискові, безкінечно любила слухати віршовані казки. Але невблаганна та страшна хвороба втрутилася у життя дівчинки: сьогодні Оксана Петрівна змушена перебувати в інвалідному візку, але оптимістка, життєрадісна людина, вона ще тоді, будучи дівчинкою, не корилася долі. Успішно навчалася у Старокостянтинівській школі № 3, у школі № 8 і, звичайно ж, віршувала. До речі, у районній газеті “Світло Жовтня” ще у 1981 році було надруковано перший віршик дівчинки про ромашку.

Номер слайду 3

Згодом, через років десять, були перші спроби журналістської майстерності – у газеті “Голос громади” опубліковано цикл її прозови. Зх публікацій народознавчої тематики. Оксана Петрівна успішно здобула кваліфікацію молодшого спеціаліста зі спеціальності “журналістика” в Київському Укртелерадіоінституті, а у 2008 році з відзнакою закінчила інститут соціальних технологій Відкритого Міжнародного університету розвитку людини “Україна”.    Поступово журналістика входила в її життя, ставала її професією. Ще з 2002 року вона працювала в редакції Старокостянтинівської міської газети “Новини Поділля”, у 2003-2004 роках була редактором цього видання. А з червня 2004 року працює редактором-ведучою радіопрограм Старокостянтинівської районної радіокомпанії, має серію авторських радіопередач та проектів.

Номер слайду 4

З 2006 року О. Радушинська – редактор культурологічних програм Хмельницької обласної ТРК “Поділля-Центр”, автор та ведуча щотижневої телепередачі “Мелодії родоцвіту” та передачі “Родовід”,   яка    виходить   в   ефірі    Хмельницького    обласного радіомовлення. Її передачі однаково цікавлять і дорослих, і юних, адже висвітлюють різноманітні питання культури, традиції, ментальність нашого народу, його свята і звичаї.    Цікаві та актуальні публіцистичні статті О. Радушинської часто можна побачити на шпальтах обласних газет “Подільські вісті”, “Газета Поділля”, хмельницької міської газети “Проскурів”, з якою журналістка співпрацює багато років. Отож, недарма ще у 2002 році О. П. Радушинську прийнято в члени Національної спілки журналістів України.

Номер слайду 5

Та є ще одне, не менш важливе, поле її діяльності, її життя – письменницьке. Майже щороку виходять віршовані збірки Оксани Радушинської: “На крилах мрій”, “Світанкові сни”, “Казки яблуневого снігопаду”, “Неспівані пісні про щастя”, “Сповідь дощу”, “Стукав сніг”.    У 2006 році молоду письменницю було зараховано до Національної спілки письменників України, адже на її рахунку вже було більше десяти цікавих талановитих поетичних збірок.

Номер слайду 6

 Оксана Петрівна Радушинська – лауреат Першого Всеукраїнського фестивалю творчості дітей та молоді “Повір у себе”; тричі переможниця обласної молодіжної акції “Подільський Оскар”; дипломантка Міжнародного конкурсу кращих творів молодих українських літераторів “Гранослов”; лауреат VІ Всеукраїнського конкурсу “Українська Мадонна” у номінації “Софія”; лауреат премії імені Я. Гальчевського “За подвижництво у державотворенні”; лауреат ІХ Всеукраїнського творчого конкурсу серед журналістів “Українська Мадонна” у номінації “Віра. Боже, Україну збережи”; лауреат Міжнародної літературної україно-німецької премії імені О. Гончара; лауреат Х Всеукраїнського творчого конкурсу серед журналістів “Українська Мадонна” в номінації “Надія. Серце матері”; лауреат ІІ-го Всеукраїнського конкурсу на кращі твори для дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку “Золотий лелека” у номінації “Старший шкільний вік”; переможниця Міжнародного літературного конкурсу “Православна моя Україна” з нагоди 1020-річчя Хрещення Київської Русі у номінації “Поезія”. Лауреат Національної премії “Благодійна Україна 2015” у номінацї “Волонтер – фізична особа”, 2016 р.

Номер слайду 7

Як дивно пахне перший снігhttps://www.youtube.com/watch?v=f. Vmy. AHMi. Kmo. Як дивно пахне перший сніг —Солодкуватим духом лісу,А ще — відлигою зі стріхІ чимось, схожим так на… пісню…Як зимно пахне перший сніг —Розбитим глечиком з водою,На листям метений порігІ чимось, схожим так з… журбою..

Номер слайду 8

Як світло пахне перший сніг!Так пахнуть яблука на сходах —Тим, що їжак украсти змігІ чимось, схожим так на… подих…Як п'янко пахне перший сніг —Ледь гіркуватим димом-вітром,Здається — радістю для всіхІ чимось, схожим так на літо…

Номер слайду 9

Паспорт твору. Рід. Лірика. Жанр. Пейзажна лірика. Мотив. Замилування природою, взаємозв’язок людини з природою

Номер слайду 10

Тема. Відчуття першого снігуІдея. Природа надихає і викликає глибокі почуття. Основна думка. Перший сніг - це символ нових початків і різних відчуттів

Номер слайду 11

Художні засоби. Епітети («солодкуватим духом лісу», «розбитим глечиком з водою»), метафори («відлигою зі стріх», «схожим так на пісню»); асонанс, алітерація («Як зимно пахне перший сніг», «Як світло пахне перший сніг!»)Головні образи. Перший сніг як символ чистоти і новизни. Стиль. Емоційний, образний. Рима. Перехресна (abab)ОсобливостіВикористання сенсорних образів для опису природи

Номер слайду 12

Гупають яблука. Гупають яблука — трави толочать,Нічка тумани дозором послала. Хтось ще до ранку дощами застрочить. Темні краї у небес покривала. Гупають грози в дійницю діряву. Десь, аж за скиртами жовтого літа. Хтось із садів ніч будитиме мляво,Дідухом врісши у снопики світла.

Номер слайду 13

Запеленає знов місяця в роси,Що за годину до ранечку сходить. Мо, то й не яблука гупають босо,Може, то хтось попід вікнами ходить?Наче, душа попід вікнами ходить…https://www.youtube.com/watch?v=HVBYAiz7xpk

Номер слайду 14

Робота в парах. Випишіть із поезії метафори. Створіть малюнок однієї на вибір. Визначте віршовий розмір та римування поезії.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Виразно читати поезії До однієї поезії дібрати мелодію та створити відео (за бажанням)Переглянути презентацію оповідань автораhttps://www.youtube.com/watch?v=7-t8c. ZIpkt. Q

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Біловол Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
13 березня
Переглядів
359
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку