Презентація "Оксиген. Кисень "

Про матеріал
Матеріал до уроку при вивченні теми:"Оксиген.Кисень." Презентація "Оксиген. Кисень. "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксиген. Кисень7 клас.

Номер слайду 2

Оксиген. Хімічний символ елемента Оксигену — OВідносна атомна маса Оксигену — Аr(O) = 16 Валентність Оксигену в сполуках — ІІОксиген- найпоширеніший хімічний елемент на Землі. Масова частка його в оболонці Землі (в атмосфері, гідросфері, літосфері) становить близько 52 %. У зв'язаному стані, тобто як хімічний елемент, Оксиген входить до складу води, піску, глини, гірських порід і мінералів. Він є у складі всіх речовин, з яких побудовані живі організми. Зокрема в організмі людини на вміст Оксигену припадає майже 65 %.

Номер слайду 3

Кисень. Хімічна формула простої речовини кисню — O2 Відносна молекулярна маса кисню — Мr(O2) = 32 За звичайних умов кисень — безбарвний газ без смаку і запаху, важчий за повітря. Погано розчиняється у воді (в 1 л можна розчинити лише 0,04 г кисню), але цього достатньо для існування у водоймах риб та різноманітних живих організмів, які дихають розчиненим у воді киснем. Кисень підтримує горіння. При температурі −183° С кисень зріджується (утворюється блакитна рідина), а при −219° С — твердне, утворюючи кристали синього кольору. Кисень О2 є у повітрі. Масова частка його — 23 %, об'ємна — 21 %. Кисень міститься також у природних водах. Біохімічне очищення річкової та морської води відбувається за допомогою розчиненого у воді кисню. У природі кисень відіграє особливу роль. Він виступає одночасно і як будівельник, і як руйнівник. Окиснюючи органічні речовини, кисень підтримує дихання, отже, й життя. Енергія, що при цьому вивільнюється, забезпечує життєдіяльність організмів. Проте за участю кисню в природі постійно відбуваються й руйнівні процеси: іржавіння металів, тління й горіння речовин, гниття рослинних і тваринних решток.

Номер слайду 4

З історії відкриття. VIII ст. китайський учений Мао встановив наявність у повітрі газу, який підтримує дихання і горіння. Видатний шведський хімік Карл Вільгельм Шеєле у 1771 р. відкрив кисень. У 1774 р. англійський вчений Джозеф Прістлі здобув кисень розкладом меркурій(II)оксиду. Антуан Лоран Лавуазьє у 1775 р. експериментально довів, що кисень є складовою частиною повітря.

Номер слайду 5

Одержання кисню в лабораторії У лабораторії кисень одержують у невеликих кількостях. Для цього використовують речовини, які легко розкладаються з виділенням кисню. Для одержання кисню в лабораторії використовують термічно нестійкі оксиди, солі й інші речовини. Розклад калій перманганату2 KMn. O4= K2 Mn. O4 + Mn. O2 +O2↑Розклад оксидів важких металів2 Нg0 = 2 Нg + O2↑Розклад гідроген пероксиду 2 Н202 =2 Н20 + 02↑Розклад калій хлората (бертолетова сіль) 2 КСl. O3 = 2 КСl + 3 O2↑.

Номер слайду 6

Каталізатори. Розклад гідроген пероксиду відбувається швидше в присутності манган(ІV)оксиду(Mn. O2). Речовини, які змінюють швидкість реакції (збільшують або зменшують її), але самі при цьому не витрачаються, називаються каталізаторами. Каталізатор не записують у хімічному рівнянні як реагент чи продукт реакції, а зазначають над стрілкою або над знаком рівності. Каталізатори мають неабияке значення для сучасної промисловості, техніки й технології. За їхньою участю здійснюють близько 90 % хімічних перетворень. Багато хімічних реакцій без каталізаторів були б неможливими або відбувалися б при дуже високих температурах. Усі хімічні процеси в живому організмі відбуваються за участю каталізаторів. Ці речовини називають ферментами. В організмі налічують кілька тисяч ферментів, і кожен із них каталізує «свою» реакцію.

Номер слайду 7

Методи збирання кисню Метод витіснення повітря. Кисень важчий від повітря, отже посудину-приймач слід тримати дном донизу. Кисень буде опускатися на дно посудини витісняючи повітря, що міститься в ній. Метод витіснення води. Посудину-приймач заповнюють водою по вінця. Закривають та перевертають догори дном. Опустивши отвір посудини у кристалізатор з водою, її відкривають під водою. Вода тримається у посудині. Знизу через трубку надходить кисень, який піднімається вгору, виштовхуючи воду.

Номер слайду 8

Виявлення кисню Кисень підтримує горіння. Тому тліюча скіпка спалахує, щойно стикається з киснем.

Номер слайду 9

Одержання кисню в промисловостіУ промисловості кисень одержують електролізом води та з повітря. Електролітичний метод Через воду пропускають електричний струм, під дією якого вона розпадається на водень та кисень: 2 H2 O ел. струм 2 Н2 +О2 Для того, щоб вода проводила електричний струм до неї додають інші речовини (луги або сульфати лужних металів)

Номер слайду 10

Одержання кисню в промисловостіРозділення повітря. Цей метод ґрунтується на використанні різниці температури кипіння газів, з яких складається повітря. Спочатку зріджують повітря. Для цього його сильно стискають (100-200 атм.), а після цього різко знижують тиск. Внаслідок цього повітря сильно охолоджується й переходить у рідкий стан (при температурі -192 °С). Рідке повітря переганяють у ректифікаційній колоні. Оскільки азот кипить при -196 °С, а кисень - при -183 °С, із рідкого повітря спочатку відганяється азот, а потім кисень.

pptx
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
9138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку