презентація "Олена Теліга: велич духу і символ честі"

Про матеріал

Презентація допоможе більше дізнатися про життєвий і творчий шлях Олени Теліги, її життєву позицію, літературну спадщину, основні мотиви у поетичній творчості Олени Теліги.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив, Та там, де треба, - я тверда й сувора. О краю мій, моїх ясних привітів Не діставав від мене жодний ворог. Олена Теліга

Номер слайду 2

21 липня 1906 року під Москвою в сім’ї вченого-гідротехніка Івана Шовгенева. З 1911 р. довелося жити в Санкт-Петербурзі, де батько обіймав престижні посади на державній службі.

Номер слайду 3

1918 року переїздить з родиною до Києва. Батько викладає в КПІ, невдовзі обирається міністром УНР, невдовзі емігрує до Чехо-Словаччини. Життя в Києві стає небезпечним і вона з матір’ю переїздить до батька.

Номер слайду 4

У Празі вступає на історико-філологічний факультет Українського педінституту ім. Михайла Драгоманова.

Номер слайду 5

У Празі знайомиться з представниками “празької школи” – Є. Маланюком, О. Ольжичем, Г. Мазуренко, Л. Мосендзом, який допоміг їй освоїти тонкощі українського слова. Йому поетеса присвятила вірш “Лист”

Номер слайду 6

Після одруження з колишнім старшиною Армії УНР Михайлом Телігою переїжджає до Варшави, тут вона входить до угрупування “Танк”.

Номер слайду 7

У жовтні 1941 року переїхала до Києва. Вона виступає в газеті “Українське слово”, редагує журнал “Литаври”, де друкують твори Є. Плужник, М. Хвильовий, О. Ольжич Г. Косинка. Створила Спілку українських письменників, що об’єднувала збірну молодь.

Номер слайду 8

9 лютого о 15-ій годині на вулиці Трьохсвятительській Олену Телігу було заарештовано з іншими членами Спілки письменників. 21 лютого нескорену і горду Олену Телігу разом з її побратимами гітлерівці розстріляли в Бабиному Яру.

Номер слайду 9

Скромний християнський хрест на околиці Києва – свідчення нерозривності Слова і Чину. Його встановлено поряд з пам’ятником жертвам єврейського геноциду до 50-річчя загибелі Олени Теліги на знак пам’яті про неї і тисяч знищених тут українців.

Номер слайду 10

Старанням вцілілих друзів виходили посмертно її книжки за кордоном: “Душа на сторожі” (1946), “Прапори духу” (1947), “Олена Теліга. Вибране” (1977). Лише в 1999 р. у Києві була видана книжка “Олена Теліга. О краю мій…”, що вмістила твори, документи, біографічний нарис. У перші роки незалежності в столиці з’явилась вулиця її імені.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Моральний заповіт нащадкам (“Сучасникам”); Сила духу, незламність вибору (“Пломінний день”); Відчуття радості людського буття (“Радість”).

Номер слайду 13

У тих, хто її знав, в їх пам’яті завше вона лишиться стрункою, рівновирізьбленою, вип’ятою вгору, - вся тремтяча життям постать чарівної жінки і пророчиці, яка в свою темну епоху била на сполох.

Номер слайду 14

У 1994 році було створене Всеукраїнське товариство ім. Олени Теліги, яке заснувало Міжнародну літературно-мистецьку премію її імені. Першими лауреатами цієї престижної премії стали уславлена поетеса Ліна Костенко (2000), літературознавець Михайлина Коцюбинська (2001), педагог-філолог Ніна Марченко (2002).

Номер слайду 15

З 1998 р. товариство щорічно проводить Всеукраїнський конкурс-фестиваль “Щоб далі йти дорогою одною” на краще виконання творів Олени Теліги. Товариство влаштовує виставки, наукові конференції, створює табори відпочинку для дітей, організовує зустрічі з лауреатами премії ім. Олени Теліги, випускає журнал “Жіночий світ”.

Номер слайду 16

Життя – це боротьба, а боротьба – це справжнє життя. Цей безкомпромісно сформульований принцип… до снаги сповідувати тільки незламним духом.

Номер слайду 17

Література Соя Б. Сильні духом // Дивослово. – 2005. - №4. – С.14-21. Ковальчук О. Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив… // Дивослово. – 2006. - №7. – С.30-35. Українська

Номер слайду 18

Підготувала вчитель української мови та літератури Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 Шпильова Світлана Павлівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Федченко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терпак Ольга Василівна
    Лаконічно і змістовно. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
11558
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку