Презентація "Олесь Бердник "Хто зважиться - вогняним наречеться". Фантастична повість "..

Про матеріал
В матераілах подається презентація до уроку "Олесь Бердник "Хто зважиться - вогняним наречеться" Фантастична повість". Аналіз твору, сюжет. 8 клас (поглиблений).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олесь Бердник «Хто зважиться – вогняним наречеться» Фантастична повість. Елементи казковості та наукової фантастики.

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів із сюжетом повісті О.Бердника «Хто зважиться – вогняним наречеться», допомогти учням усвідомити її ідейно-художній зміст; розвивати образне та аналітичне мислення, уміння виразно читати, переказувати сюжет, виділяти його елементи, висловлювати власні міркування з приводу прочитаного; виховувати любов до прекрасного.

Номер слайду 3

Олесь Бердник Олександр (Олесь) Павлович Бердник (27.11.1926, офіційно 25.12.1927, с. Вавилове Херсонської обл. (нині Снігурівського р-ну Миколаївської обл.) – 18.03.2003, с. Гребені Київської обл.) – український письменник-фантаст, автор понад 20 романів і повістей. Член-засновник Української Гельсінської групи (УГГ). Провідник українського гуманістичного об'єднання «Українська Духовна Республіка». На Снігурівщині пройшли лише перші роки життя майбутнього письменника. На початку 30-х років сім'я повернулася на Київщину. Там же родина пережила Голодомор 1932 – 1933 років, німецьку окупацію. Після визволення Київщини від німецько-фашистських загарбників Олесь Бердник добровольцем пішов на фронт. Демобілізувавшись, закінчив театральну студію при театрі ім. Івана Франка у Києві, став актором і водночас працював позаштатним журналістом в кількох столичних газетах. У 1949 році, після критичного виступу на відкритих партійних зборах він був уперше заарештований і засуджений до десяти років позбавлення волі «за антирадянську агітацію». Лише смерть Сталіна, арешт Берії, короткочасна хрущовська «відлига» дали йому змогу не повністю відбути термін першого ув'язнення: у 1955 році Олеся Бердника було звільнено.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Перегляд буктрейлера до повісті «Хто зважиться – вогняним наречеться».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Аналіз (паспорт) повісті Жанр – повість фантастична. Тема – подорож друзів до незвіданих світів. Ідея – «лише серце, яке полюбить казку більше за своє життя, врятує Планету Квітів». Автор наголошує, що лише любов до прекрасного, відповідальність за прийняте рішення, вміння вчасно прийти на допомогу врятують не тільки фантастичну Планету Казки, а й нашу Землю.

Номер слайду 9

У цій фантастичній повісті 4 частини, які розповідають про подорож дітей. І частина Тема: поблизу Вогників у Чортовій долині в горобину ніч впало 2 метеорити. Славко знайомиться з Нанті і її бабусею. Аналіз (паспорт) повісті

Номер слайду 10

ІІ частина Тема: Катя (Нанті) і Славко розповіли про Планету Квітів (Край Казки) учителю астрономії Максимові Івановичу; Онопрій (Прі) зірвав чудо-цвіт; Нанті і бабуся полетіли на свою планету. Аналіз (паспорт) повісті

Номер слайду 11

ІІІ частина Тема: зустріч із космонавтом; трійка друзів на Памірі; Славко і Ліна на Марсі. ІV частина Тема: Славко з роботом врятували Ліну; діти подружилися з Роном із Юпітера (планети Ра); від сили вогняного і люблячого серця Славка розтанули сніги на Планеті Квітів. Аналіз (паспорт) повісті

Номер слайду 12

Славко – головний герой твору. Сміливий, товаристський, наполегливий, спостережливий, добрий, безкорисливий. Онопрій Ліна – шкільна подруга Славка. Дівчина із планети Земля Катя –  героїня з Край Казки. “Вона була така самісінька, як у казках… Погляд … був глибокий, сильний і ніжний… І така добра сила була в тому погляді, що хлопець цілком заспокоївся”. Опис: сині очі, лляна сукня, малинові босоніжки, бігає по хвильках Рон – герой з Юпітера. Зза його словами, люди Землі – його родичі, бо мешканці планети Ра оселилися на Землі, створивши цивілізацію там. Опис: блакитна безрукавка, кучеряве яснофіолетове волосся і матово-бліде обличчя з рожевими вустами. Головні герої

Номер слайду 13

Сюжет твору Славко – головний герой повісті. Він навчається у 6 класі, дуже любить казки і водночас є сміливим, чесним, наполегливим, допитливим хлопцем. Щоб допомогти своїй казковій знайомій Нанті Славко, ризикуючи власним життям, разом зі шкільною подругою Ліною вирушає до далеких світів, до Планети Казки. На своєму шляху друзі переживають цікаві пригоди. Знайомляться з Роном із планети Ра, подорожують у Космосі на срібній чечевиці, рятують квітоподібних медуз й актиній – жителів Планети Квітів (яка має іншу назву – Планета любові). Зустрічають небезпеку, зазнають гіркої зради і далеко від рідної планети Земля усвідомлюють, як сильно вони її люблять. У кінці письменник запитує: «Хочеш, Земле, стати планетою збратаних людей і квітів?» Тобто планетою прекрасного, планетою любові і добра. Звичайно ж, це питання адресоване нам, людям, від яких залежить, якою буде наша планета. Діти виростають і перестають вірити в казку, заклопотані важкими буденними справами. А от Славко після таких пригод, залишиться романтиком на все життя.

Номер слайду 14

До яких висновків підводить читача Олесь Бердник? Віра в казку робить людину красивою, благородною,здатною до самопожертви в ім’я життя інших. Гармонійне життя у Всесвіті залежить від Людини.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити біографію О.Бердника; прочитати повість с.213-218; опрацювати питання с.218.

ppt
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
3113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку