Презентація. Володимир Дрозд. "Білий кінь Шептало"

Про матеріал

Володимир Дрозд. "Білий кінь Шептало"

Мета:*ознайомити учнів з біографією В. Дрозда, зі змістом

оповідання «Білий кінь Шептало», порушеними у

творі проблемами;

* удосконалювати вміння визначати тему та ідею твору;

* розвивати вміння давати власну оцінку поведінці

персонажа;

* виховувати морально-етичне та естетичне почуття,

вміння у несприятливих умовах залишатися самим

собою

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Дрозд. «Білий кінь Шептало». Проблема свободи і неволі, особистості й натовпу, дійсності та мрії, людини в суспільстві, її знеособлення. Підготувалавчитель української мови та літератури. Одеської СШ №32 Тєр Євгенія Василівна

Номер слайду 2

* ознайомити учнів з біографією В. Дрозда, зі змістом оповідання «Білий кінь Шептало», порушеними у творі проблемами; * удосконалювати вміння визначати тему та ідею твору;* розвивати вміння давати власну оцінку поведінці персонажа;* виховувати морально-етичне та естетичне почуття, вміння у несприятливих умовах залишатися самим собою. Мета:

Номер слайду 3

Пропоную познайомитись з письменником та чоловіком Ірини Жиленко Володимиром Дроздом, індивідуальний портрет якого поданий у спогадах письменниці «Homo feriens»: «Володя Дрозд… буквально запрограмований Богом на писання книг. Він весь – із головою – в літературі. Витикається з літератури хіба що його слово гостре, аж болісне, почуття обов’язку перед рідними людьми і перед дорученим йому ділом... День, коли Дрозд не пише, – це день, викреслений із життя»

Номер слайду 4

Володимир Григорович Дрозд народився 25 серпня 1939 року в селі Петрушин на Чернігівщині в хліборобській родині. Коли хлопчикові було два роки, батька забралина фронт. Мати тяжко бідувала з трьома дітьми.

Номер слайду 5

«Син колгоспника з глухого поліського села» відразу після школи став журналістом у районній газеті,закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка, факультет журналістики (1968). Володимир Дрозд двадцятитрирічним юнаком видав першу книжку новел та оповідань («Люблю сині зорі», 1962р.) і одразу був прийнятий до Спілки письменників України у 1962 році. Розпочавши літературну працю як новеліст і продовжуючи вряди-годи друкувати новели, Дрозд поступово утверджується як автор повісті й роману.

Номер слайду 6

У серпні 1963 року за неординарність молодого письменника-початківця було «покарано» служ­бою в армії далеко від рідної домівки, ось як він про це згадує:«Виклик до військкомату мені прислали на початку серпня шістдесят третього року. Раптом виявилося, що без мене… доблесні Збройні Сили Союзу далі існувати не можуть… Я відслужив три роки, спершу — у Забайкаллі, потім — у Чернігові. Мене обурив і обурює досі не сам факт призову на військову службу. Врешті-решт обов'язок перед державою існує для всіх, будь ти хоч тричі письменником і подавай будь-які надії. Обурює — як це робилося. В Олишівці я, романтичний молодик, сам просився у славну Радянську Армію, ще й — у прикордонні війська…Начальник райвійськкомату, переглянувши після медичної комісії мою справу, мовив так: "Тобі, хлопче, ніколи не служити в армії. Хіба що — на випадок війни, і то — в трудовій… У тебе лишилося сорок відсотків зору. Не кажучи вже про все інше. Забудь про це, а служи Батьківщині своїм гострим пером…" Я — І служив. Уже був на п'ятому курсі університету, щойно одружився. Врешті-решт я вже був на двадцять п'ятому році життя, час, коли прагнеш не подвигів накордоні, а сталості в житті, родині, зосередження на улюбленій роботі…Ірина була впевнена, що мені після першої ж медичної комісії скажуть:"Ідіть, товаришу, і служіть Батьківщині своїм гострим пером!.." Як в Олишівці… Справу мою відкривав лист якогось полковника чи підполковника, уже не пам'ятаю, з облвійськкомату. Зміст того короткого, але виразного листа був такий: за будь-яку ціну відправити В. Г. Дрозда до армії, і — в найдальший гарнізон…»…

Номер слайду 7

Проте, якби не військовий гарнізон та не служба у армії, мабуть, ми не мали б таких чудових творів Володимира Дрозда як «Білий кінь Шептало» та «Сонце», адже за листами подружжя Дрозда-Жиленко можна дізнатися, що ці творі були написані саме у цей період, а їхній появі письменник завдячує його духовному досвіду, набутому в ті роки. Саме тоді він зрозумів можливості тоталітарної машини і поставив собі за мету «вижити і реалізуватися – у Слові». І, безперечно, це вдалося письменникові. Адже його творчий доробок налічує більше 400 творів, деякі з яких перекладені англійською, німецькою, словацькою, болгарською, чеською та іншими мовами.

Номер слайду 8

Працював у редакціях Олишівської районної газети, обласної молодіжної газети "Комсомолець Чернігівщини", республіканських газет "Літературна Україна", "Молодь України", у видавництві "Радянський письменник". У 1982-85 роках - головний редактор журналу "Київ".

Номер слайду 9

Оповідання:«Люблю сині зорі» (1962)«Білий кінь Шептало» (1969)«Парость» (1966)«Ніч у вересні» (1980)«Три чарівні перлини» (1981)«Крик птаха у сутінках»(1982) Романи:«Катастрофа» (1969)«Добра вість» (1971)«Ритм життя» (1974)«Дорога до матері» (1978)«Люди на землі» (1976)«Земля під копитами» (1981)«Інна Сіверська, суддя» (1985)«Спектакль» (1985)«Новосілля» (1987)«Листя землі» (1992; 2000)«Злий дух. Із житієм. Пришестя» (1999) ЛІТЕРАТУРНА СПАДЩИНА Повісті:«Семирозум» (1967)«Маслини» (1969)«Ирій » (1974)«Самотній вовк» (1983)«Музей живого письменника» (1994)

Номер слайду 10

За роман «Листя землі» в 1992 році В. Дрозду було присуджено Шевченківську премію, за активну громадську діяльність — орден Ярослава Мудрого V ступеня, був також лауреатом Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф», яка була присуджена йому в 2017 році посмертно. ВІДЗНАКИ

Номер слайду 11

Письменник Володимир Дрозд із дружиною Іриною Жиленко , відомою українською поетесою, та сином Павликом. Фото 1980-х років. Із родинного архіву. Письменник Володимир Дрозд із дружиною Іриною Жиленко (відома українська поетеса), з донькою Орисею та сином Павликом. Із родинного архіву. Фото 1980-х років

Номер слайду 12

Володимир Дрозд пішов із життя 23 жовтня 2003 року після важкої хвороби. Похований письменник на Байковому цвинтарі в Києві.

Номер слайду 13

У кожного «Я» є своє ім'я,На всіх не нагримаєш грізно, Ми — не безліч стандартних «я»,А безліч всесвітів різних. В. Симоненко

Номер слайду 14

СИМВОЛІКА ОБРАЗІВ

Номер слайду 15

Кінь – символ енергії й сили, пристрастей та інстинктів, а також вірності й відданості в праці, в щоденних турботах. Споконвіку коні були помічниками богів, воїнів і, головне, хліборобів. Навіть творчі люди мають своїм символом коня Пегаса.«Осідлати коня» - означає досягти цілі, здобути кращу долю. Тож кінь – і працьовитий, і войовничий, і творчий дух.

Номер слайду 16

Наші предки вважали, що червоний кінь уособлює вогонь, вороний – зоряне небо, білий – світ предків, його вважали священним.

Номер слайду 17

Наші предки вірили в те, що колісницю Сонця возять білі коні. Кельтську богиню творення Епону часто зображували верхи на білому коні. Отже, образ білого коня асоціюється з благородством, вищістю, обраністю. Білий кінь:

Номер слайду 18

Літературний паспорт Назва: «Білий кінь Шептало». Автор: Володимир Дрозд. Рік написання: 1965 рік. Літературний рід: епос. Жанр: оповідання.

Номер слайду 19

Тема: розповідь про буденне життя коня Шептала; історія скривдженої людини, самотньої в суспільстві

Номер слайду 20

Ідея:людина повинна залишатися собою у будь-яких соціальних обставинах, оскільки під впливом соціуму зникає «самобуття» особистості ; возвеличення гармонії, яка простежується у взаємостосунках людини зі світом тварин.

Номер слайду 21

Основна думка: утвердження винятковості людини, її багатогранного духовного світу; людина і природа — взаємопов’язані, бо становлять єдине ціле.

Номер слайду 22

Лейтмотив твору: краса природи належить тому, хто її розуміє, цінує, вшановує.

Номер слайду 23

Проблематика:дійсність і мрія; втрата внутрішньої свободи, власного Я;свідома відмова від боротьби за самоствердження;ілюзорне сприйняття світу;особистість і натовп; духовне каліцтво і рабство;свобода і неволя; самотність.

Номер слайду 24

Композиція. Експозиція: знайомство читача з конем. Зав’язка: Степан з конем Шепталом вирушив за зеленим харчем для свиней. Кульмінація: Шептало на волі, насолодження нею. Розв’язка: повернення коня додому.

Номер слайду 25

ГОЛОВНІ ГЕРОЇБілий кінь Шептало. Конюх Степан

Номер слайду 26

«Він усе забуває, окрім, одного: тремтливої ілюзії волі та влади»удавано покірнийгордийпишається своїм походженням і білим кольором шкіри«Я інакший, ніж вони...»його поважає конюх Степанздатний до глибокого критичного мисленняполюбляє волюненавидить табунна нього можна покластисяне любить ходити в упряжікінь Шепталодобросовісно виконує свою роботу

Номер слайду 27

милостивий і злий конюх Степандобрий, ніколи не посилає Шептала на важку роботупрацьовитийрозуміє конеймаленький чоловік, землисто-сірийбрудні, коряві ручиська, приземлений розумтурботливийвсесильний

Номер слайду 28

Знеособлення – позбавлення індивідуальних рис, коли людина стає схожою на інших. Шлях знеособлення коня Шептала1. Прикидається покірним. 2. Визнає себе бруднувато-сірим.3. Сумує за Степаном.4. Боїться показати свою білизну.5. Гепнувся у грязюку.6. Прийшов туди, де його не чекали.

Номер слайду 29

Образ білого коня Шептала — алегоричний. Він уособлює яскраву людську особистість, яка під впливом повсякденного життя втрачає свою індивідуальність, губить кращі риси свого характеру, пристосовується, починає діяти, «як усі». Лише на мить вирвавшись із неволі, кінь відчув себе щасливим, але потім усе ж дійшов висновку, що краще бути покірним та слухняним під захистом сильнішого, надавати перевагу реальності, а не мрії.

Номер слайду 30

Тестове завдання1. Епіграфом до твору В. Дрозд обрав слова:а) Е. Ремарка; б) Р. Рільке; в) О. Пушкіна; г) П. Загребельного.2. Якої шкоди завдав підпасок коню?а) Поранив ногу; б) вибив око; в) поранив шкіру на спині; г) обпік худобу.3. Робота, яку недолюблював виконувати білий кінь:а) перевозити гній; б) орати поле; в) їздити до міста; г) катати малих дітей у святкові дні.

Номер слайду 31

4. Якого кольору був Шептало, коли повернувся додому після вільної прогулянки?а) сірого; б) білого; в) вороного; г) чорного.5. За Шепталову сваволю Степан називав його:а) ледачим зіллям; б) старою клячею; в) лиходієм; г) хитрим стрибунцем.6. Мати білого коня працювала у:а) селян, обробляючи землю; б) цирку, розважаючи публіку; в) фермера; г) лісника.

Номер слайду 32

7. Вирвавшись на волю, кінь Шептало побіг:а) до лісу; б) понад берегом річки, по мілині; в) вздовж проїжджої частини дороги; г) додому.8. Стукіт копит коня порівнювався із: а) гуркотом на небі; б) рухом поїзда по залізничній колії; в) звуком дятла, який перебував на стовбурі дерева; г) музичним тактом. 9. Предки Шептала:а) були спортивними конями; б) виступали в цирку; в) возили людей; г) брали участь у військових подіях.

Номер слайду 33

10. На думку Шептала, головне, що дано білим коням, так це:а) спритність; б) кмітливість; в) розум; г) вміння поводитись з людиною.11. Як білий кінь охарактеризував сам себе? Він був:а) брикливим і жорстоким; б) байдужим до всього; в) принциповим і водночас відповідальним; г) покірним і роботящим.12. Про що розповідала мати Шепталу, коли той був малим?а) Важке коняче життя; б) дідів і прадідів; в) майбутню його красу, силу і велич; г) необхідність якісного харчування.

Номер слайду 34

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Олексіївна Лях Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Северин Юлія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
10 квітня 2023
Переглядів
12645
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку