Презентація. "Володимир Дрозд. Алегоричний образ коня Шептала"

Про матеріал
МЕТА: *пояснити алегоричність образу коня Шептала; *розвивати вміння формувати своє судження; *виховувати прагнення до збереження власної індивідуальності як важливої риси характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Дрозд. «Білий кінь Шептало». Алегоричність образу коня Шептала. Підготувалавчитель української мови та літератури Одеської СШ №32 Тєр Євгенія Василівна

Номер слайду 2

*пояснити алегоричність образу коня Шептала;*розвивати вміння формувати своє судження; *виховувати прагнення до збереження власної індивідуальності як важливої риси характеру. МЕТА:

Номер слайду 3

У зграї звірі знищують слабких,Щоб через них не нищилась порода. А люди, як не дивно, нищать тих, У кого розум є, талант і врода. В. Іващенко

Номер слайду 4

Читаючи оповідання, я …Відчував…Захоплювався…Дивувався… Не розумів…Запитував…Думав…

Номер слайду 5

213456789109

Номер слайду 6

12345678910

Номер слайду 7

Ключ до вправи«Віднови відеоряд» 3,4,9,8,7,2,6,10,5,1.

Номер слайду 8

* Де і коли народився Володимир Дрозд? (25.08.1939р. у с. Петрушин на Чернігівщині)*Чому дитинство автора асоціюється з чорно-білими кольорами? (Припало на роки війни)*Чому після закінчення середньої школи В. Дрозд не отримав атестат? (Не заплатив за навчання)*Де почав свій трудовий шлях? (У редакції районної газети)*Який псевдонім обрав собі письменник? (Семирозум)* Чим Шептало відрізнявся від гурту коней?(Він був білим, високого походження, не любив гурту, вважав себе вищим за інших, мав гордість). ЛІТЕРАТУРНИЙ ДИКТАНТ

Номер слайду 9

*Чому в Шептала були особливі стосунки з конюхом? (Той його поважав, жалів, не посилав на важку роботу).*Чого білий кінь соромився? (Упряжі, становища робочої худобини).*Що змушувало Шептала коритися людям? (Страх).*Які приємні спогади допомагають героєві у важкому повсякденному житті? (Спогади про безтурботне дитинство, роки, які «пахли молоком і конюшиною»).

Номер слайду 10

Алегорія –  (гр. allеgoria — інакомовлення) — вид метафори: спосіб двопланового художнього зображення, що ґрунтується на приховуванні реальних осіб, явищ і предметів під конкретними художніми образами з відповідними асоціаціями, з характерними  ознаками приховуваного. хитрістьвпертістьправосуддя

Номер слайду 11

Алегоричні образи оповідання. Образ Шептала уособлює яскраву людську особистість, яка під впливом повсякденного життя втрачає свою індивідуальність.

Номер слайду 12

У кличці Шептало відображено сутність алегоричного образу роздвоєної особистості. Шептало сміливий, має глибоку душу і світлий розум, але водночас нерішучий, залежний, готовий змиритися. Шептало – від слова «шептати», притишено говорити, шепотіти. Він заявляє про свої права ніби пошепки, з обережністю проявляє власний потяг до волі і врешті-решт нехтує правом самостійного життєвого вибору.

Номер слайду 13

Алегоричні образи оповідання Батіг, віжки, недогнуздок, сильна рука, табун, гурт, загорожі, бригадне стовпище — натякають на форму правління — тоталітарну владу.

Номер слайду 14

Алегоричні образи оповідання. Табун – це натовп, суспільство, яке знеособлює* людей.*Знеособлення – позбавлення індивідуальних рис, внаслідок чого людина стає схожою на інших.

Номер слайду 15

Батіг — символ рабської покори, страху, пригнічення особистості, підневільного становища, приниження гідності.

Номер слайду 16

Стайня – алегоричний образ тогочасної тоталітарної системи.

Номер слайду 17

Бригадне стовпище — зібрання знеособлених персоналій, «гвинтиків» системи.

Номер слайду 18

Небо, вітер, вогкість, міцні пахощі лугових трав і молодого сіна — алегорія волі.

Номер слайду 19

За допомогою алегоричних образів письменнику вдалося правдиво відтворити вплив епохи тоталітарного режиму на особистість, її поведінку, погляди, світосприйняття, місце в суспільстві. Ця жахлива епоха наче зомбувала людину, відбиваючи в неї бажання жити й розвиватися вільно, самостійно, без принижень та знущань.

Номер слайду 20

Під впливом повсякденного життя й суспільних умов яскрава, але слабка людська особистість утрачає індивідуальність, зраджує свої мрії, пристосовується до оточення. Вона обманює сама себе, живе подвійним життям, страждає від внутрішнього роздвоєння суперечки між розумом і серцем. Система ламає її, змушує жити «як усі», навіть якщо таке життя передбачає удари батога по спині.

Номер слайду 21

Сенкан – це вірш, що складається з п’яти рядків. Слово «сенкан» походить від французького слова «п’ять» і означає вірш у п’ять рядків. Перший рядок – тема (іменник). Другий – опис теми (два прикметники). Третій – називає дію, пов’язану з темою, складається з трьох дієслів. Четвертий рядок – фраза, переважно з 4-х слів, висловлює ставлення до теми, почуття. Останній рядок – одне слово – синонім до слова(теми), ніби висновок вірша.

Номер слайду 22

Сенкан. Шептало. Розумний, породистий. Страждає, соромиться, бунтує. Бореться з нелюдяною системою. Жертва.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Карчевська Світлана Тарасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
4899
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку