Презентація "Опале листя"

Про матеріал
Матеріал стане ще одним позитивним кроком у вихованні нового свідомого покоління, яке не буде завдавати шкоди довкіллю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Опале листя - користь для творчих людей, бо це дає надхнення, нові ідеї, враження. Також опале листя дуже люблять діти, закохані, молоді дівчата, особливо всі люблять фотографуватися. Отож, опале листя - це велика насолода для романтиків, художників.

Номер слайду 6

Листя, що обпадає восени з дерев, – не сміття. Розкладаючись в грунті, вони додають в неї мінеральні і органічні речовини, накопичені за літо.

Номер слайду 7

Поступова деструкція опалого листя створює умови для розвитку грунтової мікрофлори і фауни, яка, з одного боку, виконує роботу по переробці листя, з іншого боку, перешкоджає розвитку патогенних для дерев організмів (грибкові, бактерійні захворювання дерев).

Номер слайду 8

У лісі ніхто не готує грунт – природа робить її сама з щорічно отримуваного матеріалу – опалого листя. Лісова підстилка – фабрика по виготовленню лісового грунту, що живить дерева і що оберігає їх здоров'я.

Номер слайду 9

В найбільш відвідуваних міських парках залишення листя під деревами дає тільки сприятливі результати – поліпшення здоров'я дерев, якості грунтів, поселення птахів і білок.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Міські зелені насадження отримують цілий комплекс забруднювачів з повітря, які проникають в листя і із забруднених грунтів і вод.

Номер слайду 15

Спресовану під снігом кірку, дотик до якої голіруч може викликати опік шкіри! Залишати таку підстилку і дозволити їй включатися далі в грунт – це більше шкода, чим користь для рослин. Добре відомо, що важкі метали і багато інших забруднювачів сильно самі по собі скорочують термін життя дерев і чагарників, а також викликають ослаблення стійкості до хвороб і шкідників.

Номер слайду 16

В більшості випадків опале листя дуже швидко стає сумішшю листя і різноманітного побутового сміття, яке протягом зими активно накопичується, змішуючись з листям і створює сприятливе місце існування для щурів і небезпечних інфекцій, що ними розносяться.

Номер слайду 17

Повноцінні газони в місті необхідні як з естетичної, так і з екологічної точки зору. У газону строгі вимоги до того, хто його доглядає, і одна з обов'язкових умов – газон повинен бути восени очищений від опалого листя. Газон, на якому залишили листя на зиму, випріває і сильно втрачає в якості. Професійні садівники затверджують – дерево і газон завжди знаходяться в конфлікті. Вони – жителі різних екосистем.

Номер слайду 18

Міські зелені насадження, найбільш відповідальні по місцеположенню і цінності – це парадні місця міста і вони повинні мати газони високої естетичної цінності. Осіннє прибирання листя на них обов'язкове.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму.

Номер слайду 23

До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Для керівництва міста опале листя - це шкода. Тому що листя забиває водостоки й каналізації. Також опале листя починає гнити і велика відповідальність і навантаження на двірників, щоб вчасно прибрати листя.

Номер слайду 28

Також опале листя - шкода для власників тварин, бо у великих скупченнях листя може опинитись їжа, яка через гнилість перетвориться на отруту для їх домашніх улюбленців.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Також опале листя - шкода для пересічних громадян, бо скупчення опалого листя, яке вчасно не прибрали, може скривати дорога, а іноді закривати ями на дорозі, що може призвести до травмування.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ppt
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Виховна робота
Інкл
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку