Презентація "Операції з текстом"

Про матеріал
Презентація містить початкові відомості про операції з рядками в Python та практичне завдання до уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Початкові відомості про рядки. Любінецька Алла Павлівна

Номер слайду 2

Крім арифметичних, Python непогано справляється і з текстовими операціями. Зокрема він уміє гарно «додавати» та «множити» текстові фрагменти, вилучати з тексту символи або групу символів.

Номер слайду 3

Конкатенація. Конкатенація – додавання (об’єднання) рядочків. Виконується ця операція за допомогою знаку «+». Але потрібно пам’ятати – текст обов’язково повинен бути поміщеним у лапки (одинарні '' або подвійні "" ).

Номер слайду 4

Дублювання. Дублювання – множення рядочків. Виконується за допомогою знака ‘*’. Якщо рядок помножити на деяке число, то даний рядок продублюється таку кількість разів.

Номер слайду 5

Кожен символ (літера, цифра, знак, пробіл) має свій порядковий номер, причому нумерація починається з 0, а не з 1.'Python ' 0 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 6

Вилучення символу. Вилучення – витягування з рядочка символу. Щоб вилучити символ, потрібно після рядка вказати номер цього символа в квадратних дужках.

Номер слайду 7

Вилучення зрізу. Вилучення зрізу символів – це витягування з рядочка групи символів. В квадратних дужках потрібно вказати номер першого та останнього символів, які хочемо вилучити.

Номер слайду 8

Вилучення зрізу. Якщо потрібно вилучити символи, що розміщені не поруч, то програма буде мати такий вигляд: В квадратних дужках потрібно вказати номери першого та останнього символів, а третє число означає, що буде вилучений кожен другий символ.

Номер слайду 9

Довжина рядка. Визначення довжини рядка – це визначення кількості символів у даному рядку. Для цього використовується команда len.

Номер слайду 10

Код символів. Можна визначити код будь-якого символу за допомогою команди ord та символ за його кодом за допомогою команди chr.

Номер слайду 11

Входження зрізу в рядок. Можна визначити, скільки разів деякий зріз повторюється в рядку. Для цього використовується команда count.

Номер слайду 12

Заміна символів. В рядку можна міняти символи на інші. Для цього використовується команда replace.

Номер слайду 13

Практичне завдання. Запустіть середовище програми Python. Виконайте завдання з попередніх слайдів.

Номер слайду 14

Домашнє завдання1. Об’єднати два рядки в один (своє прізвище та ім’я).2. Продублювати своє ім’я 10 разів. 3. Записати рядок k=“Informatyka”4. Знайти довжину рядка k.5. Вилучити з цього рядка перший та четвертий символи.6. Вилучити з рядка зріз з другого по четвертий символ.7. Замінити в рядку k зріз ‘Infor’ на символ ’Mate’.

pptx
Додано
5 січня 2022
Переглядів
348
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку