Презентація "Оптичний телеграф"

Про матеріал
Оптичний телеграф Клода Шаппа: у 1790-х роках безробітний інженер, випробував першу надійну механічну систему зв’язку на великі відстані. Комунікація – це те, що тримає суспільство разом. Ми спілкуємося за допомогою письмових документів, розмовної мови, візуальних образів, рухомих картинок, переживань тощо. Багато хто сьогодні може вважати систему оптичного телеграфу архаїчною і стародавньою. Хоча це може бути правдою, саме оптичний телеграф став першопрохідцем у створенні першої сучасної системи зв’язку на великі відстані. Клод Шаппе розробив систему та пристрої для її використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оптичний телеграф Клода Шаппа

Номер слайду 2

Клод Шапп - французький механік, винахідник оптичного телеграфу. У 1791 році Клод сконструював лінію оптичного телеграфу. Сигнал передавали пристрої, які Клод назвав «тахіграфамі», зовні вони нагадували величезні часові циферблати.

Номер слайду 3

 З історії створення  1792 у Франції Клод Шапп створив систему передачі інформації за допомогою світлового сигналу, яка отримала назву «Оптичний телеграф»

Номер слайду 4

Оптичний спосіб передачі інформації відомий з незапам`ятних часів. Сигнальними багаттями користувалися первісні племена. Відомо, що у стародавньому Китаї димові сигнали використовувалися у військових цілях. Проте зручний, швидкий та надійний оптичний телеграф з`явився у Франції лише наприкінці XVIII ст. і справно відпрацював понад 50 років.

Номер слайду 5

У 1780 Клод Шапп запропонував цілком придатну для практичного використання систему передачі повідомлень, і, що ще більш важливо, добився її широкого застосування. Проект був представлений в  1792 національному конвенту і був схвалений багато в чому завдяки впливу його брата

Номер слайду 6

 У найпростішому вигляді це був ланцюг типових будівель, з розташованими на покрівлі жердинами з рухомою поперечиною, яка створювалася в межах видимості одне від іншого. 

Номер слайду 7

В оптичному телеграфі використовують семафори, встановлені на вежах уздовж лінії зв`язку. Перша лінія, що з`єднала Париж та Лілль, мала довжину 225 км. Передача сигналу (одного символу) займала 2 хв. Саме під час створення семафорних ліній виник термін телеграф. Діяльність братів Шапп була успішною. Семафорні лінії зв`язку покрили усю Францію. Для роботи вночі використовувалися ліхтарі. Загальна довжина ліній становила близько 4800 км та обслуговувалась 556 станціями. Фактично це була перша система телекомунікації.

Номер слайду 8

Незабаром семафорні лінії зв`язку набули поширення по всій Європі. Найдовша лінія була побудована між Петербургом та Варшавою (1200 км). Вона була введена в дію у 1839 році. На трасі було розташовано 149 проміжних станцій з вежами висотою близько 16 м. У системі використовувалися семафори з дзеркалами, що відбивають, і світильниками. Лінію обслуговувало майже 2000 людей. Передача 45 умовних сигналів з Петербурга до Варшави за ясної погоди займала 22 хвилини. Лінією оптичного телеграфу могли скористатися прості громадяни. Можна було надіслати «оптичну» телеграму в будь-яку точку на її шляху. Але це коштувало досить дорого, і популярності у городян такий вид зв`язку не набув. До того ж він сильно залежав від погоди

Номер слайду 9

Шапп створив спеціальну таблицю кодів, де кожній букві алфавіту відповідала певна фігура, утворена семафором, залежно від положень поперечних брусів щодо опорною жердини. Система Шаппа дозволяла передавати повідомлення на швидкості два слова в хвилину і швидко поширилася в Європі. У Швеції ланцюг станцій оптичного телеграфу діяв до 1880 року.

Номер слайду 10

Наприкінці XIX ст. до семафорів пройшли і на залізниці. Залізнична семафорна абетка спочатку не відрізнялася особливою складністю. Однак, з роками необхідність у ній збільшувалася, що призвело до розробки власної системи умовних світлових сигналів і створення залізничного світлофора. З розвитком автомобільного руху світлофори стали використовуватися в організації вуличного руху.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
22 квітня
Переглядів
118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку