Презентація " Оптимальний вибір інтерактивних методів роботи на уроках "

Про матеріал
В презентації розкривається роль інтерактивних методів навчання у сучасній освіті, форми організації навчання за інтерактивними технологіями та умовна робоча класифікація інтерактивних технологій. Матеріал допоможе вчителям в організації навчального процесу на основі інтерактивних методів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оптимальний вибір інтерактивних методів роботи на уроках

Номер слайду 2

Роль інтерактивних методів навчання у сучасній освіті

Номер слайду 3

Інтерактивні технології є різновидом активних методів навчання. Але ми виділяємо їх в окремий розділ, щоб підкреслити важливу роль цих технологій у сучасній освіті. Суть інтерактивних технологій у тому, що навчання відбувається шляхом взаємодії всіх, хто навчається. Це співнавчання (колективне, кооперативне навчання, навчання у співпраці), в якому і вчитель, і учні є суб'єктами. Учитель виступає лише в ролі організатора процесу навчання, лідера групи учнів.

Номер слайду 4

Інтерактивні технології дозволяють забезпечити глибину вивчення змісту. Учні освоюють усі рівні пізнання (знання, розуміння, застосування, аналіз, синтез, оцінку). При цьому відсоток учнів, які засвоїли знання, досить високий (понад 50 %). Змінюється роль учнів: вони приймають важливі рішення щодо процесу навчання. Змінюється основне джерело мотивації навчання. Воно стає внутрішнім, це інтерес самого учня. Значно підвищується роль особистості педагога. Педагог більше розкривається перед учнями, виступає як лідер, організатор.

Номер слайду 5

Засвоєння незначного обсягу інформації потребує значного часу. Кожна інтерактивна технологія потребує попереднього розгляду і навчання учнів процедури. Викладач має менший контроль над обсягом і глибиною вивчення, часом і перебігом навчання. Результати роботи учнів менш передбачувані. Дисципліна учнів на інтерактивному уроці може бути проблемою для вчителя.

Номер слайду 6

Форми організації навчання за інтерактивними технологіями

Номер слайду 7

Навчання ми можемо визначати як спілкування, в процесі якого і через яке відбувається відтворення та засвоєння всіх видів людської діяльності Якщо в навчанні беруть участь тільки двоє, тобто у кожного тільки один співбесідник, то така структура спілкування називається парною.

Номер слайду 8

Людина може спілкуватися з багатьма людьми тільки двома шляхами: або вона зразу звертається до багатьох (двох, трьох, десяти, ста) або до кожного звертається зокрема та по черзі. В першому випадку спілкування є груповими: в кожний момент одного, хто говорить, слухають двоє, троє і навіть багато людей. У другому випадку виникає спілкування в парах змінного складу.

Номер слайду 9

Така форма організації навчальної діяльності школярів - це основний засіб інформативного й емоційного впливу на дітей, а також важливий засіб обміну інтелектуальними та моральними цінностями. Дослідження переконують, що в процесі міжособистісного спілкування в парах, малих групах і т. п., відбувається найбільш природний і невимушений розвиток взаємостосунків, їх вияв і реалізація. Спілкування з ровесниками нестандартне, вільне, ініціативне. У процесі висловлення учень вчиться формулювати речення, які виражають його думку, дитина не соромиться однолітків у разі неправильного висловлення. Спілкування з ровесниками включає управління діями партнера, їх контроль, показ своїх зразків, порівняння з собою тощо.

Номер слайду 10

Для вчителя найважчим є організувати на своїх уроках колективну навчальну роботу, яка сприяє соціалізації школяра. Така форма організації навчальної діяльності школярів - це основний засіб інформативного й емоційного впливу на дітей, а також важливий засіб обміну інтелектуальними та моральними цінностями.

Номер слайду 11

Умовна робоча класифікація інтерактивних технологій

Номер слайду 12

1) інтерактивні технології кооперативного навчання; 2) інтерактивні технології колективно-групового навчання; 3) технології ситуативного моделювання; 4) технології опрацювання дискусійних питань.

Номер слайду 13

Інтерактивні технології кооперативного навчання. Парна і групова робота організовується на уроках засвоєння і застосування знань, умінь, навичок. Учні об'єднуються у групи. Всі учні активні в обговоренні. Залежно від змісту та мети навчання можливі різні варіанти організації роботи груп: "Діалог", "Синтез думок", "Спільний проект", "Пошук інформації", "Коло ідей", "Акваріум".

Номер слайду 14

Інтерактивні технології колективно-групового навчання Передбачають одночасну спільну (фронтальну) роботу всього класу: "обговорення проблем в загальному колі", "Мікрофон", "Незакінчені речення", "Мозковий штурм", "Навчаючи - вчуся" ("Кожен вчить кожного", "Броунівський рух"), "Ажурна пилка" ("Мозаїка", "Джинг-со"), "Аналіз ситуації", "Вирішення проблем", "Дерево рішень" . Структура таких занять складається з п'яти елементів: 1) мотивація; 2) оголошення, представлення теми та очікуваних результатів; 3) надання необхідної інформації; 4) інтерактивна вправа - центральна частина заняття; 5) підбиття підсумків оцінювання результатів уроку.

Номер слайду 15

Переваги нестандартних уроків В порівнянні із звичними структурами уроків в тому, що підвищується інтерес учнів до навчання, їх активність в пізнанні і творчості, самостійність пошуків знань, переживання успіху досягнень, ініціативність, можливість індивідуального підходу до учнів, використання інноваційних та інформаційних педагогічних технологій, розвиток культури спілкування, взаємовідповідальності і т.д.

Номер слайду 16

Складності і недоліки Використання нестандартних уроків: - затрати більшого часу на підготовку і проведення таких уроків; - не всі учні в рівній мірі активні; - Організаційні труднощі (дисципліна, правила поведінки); - ускладнюється система оцінювання, аналізу результатів навчання; - забезпечення науково-методичної і матеріально-технічної бази навчання; - знаходження певного місця таких уроків в навчально-виховному процесі тощо.

Номер слайду 17

Сухомлинський казав, що до хорошого уроку треба готуватися все життя.

ppt
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку