Презентація " Органи чуття, їх значення"

Про матеріал
Тема: Органи чуття, їх значення. Мета: сформувати поняття про особливості органів чуття у тварин різних груп та їхню роль у житті тварин ; - розвивати уяву, пам’ять, пізнавальний інтерес ; - виховувати культуру спілкування .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : Органи чуття їх значення Підготувала:вчитель біолдогії та екологіїЛипчанського ЗЗСО І-ІІІ ст. Чопей Н.І.

Номер слайду 2

Епіграф. А нюх, як у собаки, а зір, як у орла … (з дитячого мультфільму )

Номер слайду 3

Мета: -- сформувати поняття про особливості органів чуття у тварин різних груп та їхню роль у житті тварин ; -- розвивати уяву , пам’ять , пізнавальний інтерес ; -- виховувати культуру спілкування .

Номер слайду 4

Основні поняття :подразник, рецептори, подразливість, рефлекс, прості очі, складні очі (фасет-кові) , бічна лінія, слухові кісточки, ехолокація.

Номер слайду 5

План1. Що таке подразливість?2. Органи чуття у безхребетних тварин.3. Органи чуття у хордових тварин.

Номер слайду 6

Подразливість – це певна реакція клітини (організму) на той чи інший чинник (подразник) довкілля. Рецептори – це особливі чутливі нервові утвори у тварин і людини, які сприймають і перетворюють подразники зовнішнього та внутрішнього середовища на нервові імпульси.

Номер слайду 7

Рецептори. Механорецептори(органи слуху, рівноваги, шкіри, опорно-рухового апарату, внутрішніх органів тощо). Хеморецептори (рецептори смаку, нюху). Фоторецептори(орган зору). Терморецептори(розташовані в шкірі та внутрішніх органах).

Номер слайду 8

Реакцію організму у відповідь на подразнення, що відбувається за участі нервової системи, називають рефлексом. Прості очі– мають одну лінзу. Складні або фасеткові – утворені великою кількістю вічок, які щільно прилягають одне до одного.

Номер слайду 9

У медуз є органи рівноваги та зору Орган рівноваги медузи: 1 – нерв; 2 – крис-талики неорганічної речо-вини; 3 – клітини із чутли-вими волосками132

Номер слайду 10

У членистоногих (органи зору, дотику, хімічного чуття, слуху, рівноваги та ін.ш.). Органи чуття членистоногих: 1 – прості очі павука (а) і складні очі рака-богомола(до їхнього складу входить багато простих очей; до того ж вони розділені на три частини,кожна з яких функціонує незалежно, (б); 2 – пірчасті вусики самця метелика.аб

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У молюсків (органи зору, дотику, хімічного чуття, рівноваги, смаку). Будова ока головоногого молюска: 1 – повіка; 2 склисте тіло; 3 – кришталик; 4 – зіниця; 5 – райдужна оболонка; 6 – сітківка; 7 – зоровий нерв.

Номер слайду 13

У риб: (органи зору, слуху, рівноваги, нюху, смаку, бічна лінія).

Номер слайду 14

У амфібій: (бічна лінія (у пуголовків), органи зору, слуху, рівноваги, смаку).

Номер слайду 15

У рептилій: ( органи зору, дотику, слуху, рівноваги, нюху, смаку тощо).

Номер слайду 16

У птахів: (органи зору, слуху, рівноваги). Поле зору хижого птаха

Номер слайду 17

У ссавців: (органи зору, слуху, нюху, дотику, смаку, рівноваги).

Номер слайду 18

Орган слуху у ссавців. Будова внутрішнього вуха ссавця: 1 – молоточок; 2 –коваделко;3 – стремінце; 4 – барабанна перетинка1234

Номер слайду 19

Ехолокація– здатність тварин видавати звукові сигнали (пере-важно високої частоти) і вловлювати їх органами слуху після того, як ті відбиваються від перешкод . Схема дії ехолокації кажана

Номер слайду 20

Перевірте свої знання1. Що таке рецептор?2. Як поділяють рецептори за типом подразнення, яке вони сприймають ?3. Які особливості будови органа слуху в ссавців?4. Які особливості будови та функціонування складних очей членистоногих?5. Що таке ехолокація?

Номер слайду 21

Вправа «Шерлок Холмс»1. Подумайте й задайте питання один одному .2. Обміняйтеся запитаннями .

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Вивчити параграф 37(зелн. підручник, 36 (синій підр.) повторити 6.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
19 березня 2023
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку