Презентація "Органи державної влади та місцеве самоврядування в Україні"

Про матеріал
Презентація до § 13. Органи державної влади та місцеве самоврядування в Україні атора Філіпенко
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Органи державної влади та місцеве самоврядування в УкраїніОрган державної влади - це організаційно відокремлена і відносно автономна складова частина єдиного державного апарату України, який представляє колектив громадян України (або одна особа), які мають спеціальний статус та наділені владними повноваженнями, що реалізуються у визначених законом правових та організаційних формах.

Номер слайду 2

Органи державної влади утворюють систему. Конституція України. Стаття 6. Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої влади - це представницькі органи, які утворюються шляхом вільних і загальних виборів. Вони виражають волю всього народу, і їхньою основною функцією є законотворчість. Відповідно до статті 75 Конституції України, єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України. Законодавча влада може здійснюватися народом України не тільки через вибори своїх представників у Верховну Раду, а й безпосередньо на всеукраїнському референдумі.

Номер слайду 3

Вибори – це процес у результаті якого певна спільнота людей шляхом голосування формує склад державного органу або місцевого самоврядування. У ході виборів громадяни реалізують своє виборче право. Виборче право передбачає цензи - віковий та осілості. Референдум – прийняття (затвердження) громадянами України рішень з питань загальнодержавного значення шляхом таємного голосування в порядку, встановленому Законом України «Про всеукраїнський референдум».

Номер слайду 4

Верховна Рада України/парламент/450 депутатів. Законодавча влада – це делегована народом своїм представникам у парламенті (Верховній Раді) державна влада, що має виключне право приймати закони. Функції законодавчої влади: представницька (влада прямого загальнонародного представництва); законодавча; фінансова (право щорічно затверджувати бюджет країни); засновницька (участь у формуванні вищих виконавчих і судових органів); контрольна (контроль за роботою уряду, інших посадових осіб виконавчої влади).

Номер слайду 5

Повноваження Верховної Ради Українивнесення змін до Конституції України;призначення всеукраїнського референдуму; прийняття законів;визначення засад внутрішньої та зовнішньої політики; призначення виборів Президента України;усунення Президента України з поста в порядку імпічменту;призначення Прем'єр-міністра України;здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України.

Номер слайду 6

Органи виконавчої влади - це система органів, основними напрямами діяльності яких є реалізація двох основних функцій: виконавчої та розпорядчої. Виконавча функція характеризується тим, що ці органи безпосередньо виконують нормативні приписи та інші акти законодавчої влади.

Номер слайду 7

Функції виконавчої владивнесення змін до Конституції України; визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики; призначення виборів Президента України; затвердження бюджету і внесення змін до нього; оголошення за поданням Президента стану війни і укладення миру; прийняття рішення про використання Збройних Сил та інших військових формувань у разі збройної агресії проти України; надання згоди на призначення Президентом Прем'єр-міністра України/голови уряду. 

Номер слайду 8

Глава держави-це конституційний орган і водночас вища посадова особа держави, що представляє державу зовні і всередині країни, символ державності народу. Президент України є главою держави і виступає від її імені. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Статус Президента України визначено у Розділі V Конституції України, тут сформульовані його права та обов'язки як глави держави, порядок обрання, можливість усунення з поста та припинення повноважень  Президента України Президентом України може бути обраний громадянин України, який на день виборів: досяг 35 років; має право голосу; володіє державною мовою; проживає в Україні протягом 10 останніх років перед днем виборів 

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Судова влада- захищає права і свободи людини і громадянина, конституційний лад України, контролює дотримання законності в застосуванні законів та інших нормативних актів України.

Номер слайду 11

Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності, спеціалізації та інстанційності. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди. Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди.

Номер слайду 12

Місцеве самоврядування. Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно розв’язувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Номер слайду 13

Місцеве самоврядування здійснюється в таких організаційних формах  безпосередньо населенням — шляхом референдумів, виборів, зборів і сходів жителів; через виборні органи, якими є: сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи; виборні голови органів місцевого самоврядування — сільські, селищні, міські голови (голови виконавчих органів відповідних рад); виборні районні й обласні ради, що представляють загальні інтереси територіальних громад сіл, селищ і міст.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Депутати виборних органів місцевого самоврядування обираються жителями села, селища, міста на підставі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років. На таких же умовах обираються сільські, селищні та міські голови строком на чотири роки. Голова районної і голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.

Номер слайду 16

Вибори сільського, селищного та міського голів та депутатів місцевих рад Вибори органів місцевого самоврядування проводяться в Україні за змішаною системою: одна частина їх обирається мажоритарним, інша – пропорційним шляхом. Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія села, селища. Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному окрузі, межі якого збігаються з межами села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

Номер слайду 17

Закріплення Як влаштовано владу https://www.youtube.com/watch?v=ZJZy. Y_Ti. Zss

Номер слайду 18

Домашнє завдання.1. Опрацювати § 13. Органи державної влади та місцеве самоврядування в Україні. Подивитися презентацію і відео.2. Пройти тест: Органи державної влади та місцеве самоврядування в Україні до 01.02.23 за посиланням: https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8709043

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Яцкович Віра Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ралко Анастасия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
5314
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку